Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Οι φήμες για τις αυξήσεις κεφαλαίου βλάπτουν την αγορά

Χρηματιστήριο: Πως “χάθηκε” εντολή πώλησης 350 χιλ. τεμαχίων στην Eurobank, focus σε ΟΠΑΠ και ΜΟΗ

Χρηματιστήριο

Πάνω από 100 μονάδες το θετικό άνοιγμα στον Dow στην Wall Street και πάνω από 1% η άνοδος στην Φρανκφούρτη, oι δυνάμεις της αγοράς της Αθήνας εξαντλήθηκαν στο +0,04% και κλείσιμο στις 749,73 μονάδες.

Με Εθνική (κατά τη διάρκεια των call auctions στο κλείσιμο), Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 2,10 (είχε ξεκινήσει ανοδικά ενδοσυνεδριακά), Coca Cola (που από τα 24,89, έκλεισε στα 24,50 ευρώ), Βιοχάλκο ΒΙΟ 0,99% 6,15(που φόρτσαρε στο κλείσιμο με κέρδη πάνω από 2,9%), Μυτιληναίο ΜΥΤΙΛ 0% 36,70(κάτω από 1% άνοδος στα 12,15 ευρώ) και υποτονικότερα, Μότορ Όιλ ΜΟΗ 1,86% 23,04και Jumbo ΜΠΕΛΑ 0,39% 25,44, o δείκτης αντέδρασε, αλλά δεν έπεισε.

Και γι’ αυτό “φρόντισαν” η μετοχή της Aegean ΑΡΑΙΓ -0,25% 12,07, καθώς οι φήμες δίνουν και παίρνουν για τα επίπεδα στα οποία θα πραγματοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου, με τη μετοχή να κλείνει στα όρια των 4 ευρώ και πτώση 1,8%, ΕλλάκτωρΕΛΛΑΚΤΩΡ 0% 2,60, που υποχώρησε 3,5%, στο 1,35 ευρώ, ενώ οι πληροφορίες έχουν να κάνουν με την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου που θα τρέξουν οι Ολλανδοί και η οποία τοποθετείται σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών, ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -0,13% 15,68 που υποχώρησε πάνω από 1%, στα 10 ευρώ και Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,27% 3,74 που υποχώρησε κατά 1,1%, στα 0,89 ευρώ.

Οι συναλλαγές υποχώρησαν στα 44,4 εκατ. ευρώ, ενδεικτικές της επιφυλακτικότητας, η οποία συνδέεται πλέον με τις επιπτώσεις αυτές καθ’ αυτές στην πορεία της οικονομίας από την επιμονή της υγειονομικής κρίσης.

Η μετάλλαξη της πανδημίας, ο αργός ρυθμός εμβολιασμών, η κοινωνική κόπωση που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων, αναγκάζει την κυβέρνηση να ετοιμάζει νέα όπλα, τα οποία όμως, θα στοιχίσουν στον προϋπολογισμό. Ή μάλλον, καίνε τον προϋπολογισμό, αφού τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι η κυβέρνηση είναι πολύ πιθανό να φέρει συμπληρωματικό προϋπολογισμό.

Ήδη το κόστος για την οικονομία ξεπερνάει το 1,5 δισ. ευρώ τον μήνα, από τον Νοέμβριο που ξεκίνησε η δεύτερη φάση καραντίνας στο πλαίσιο του δευτέρου κύματος της νόσου. Εκτιμήσεις από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι το κόστος από τα μέτρα, τις παρεμβάσεις και τις διευκολύνσεις προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που πλήττονται από την πανδημία μπορεί να στοιχίσουν επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, προβληματίζουν επιχειρήσεις και αγορές οι εκτιμήσεις των ειδικών ότι εξαιτίας των μεταλλάξεων μπορεί να υπάρξει γενικευμένο lockdown και όχι μόνο αυτό, αλλά μπορεί να διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο! Οι εκτιμήσεις για τον τουρισμό κάνουν λόγο για έσοδα στο 50% των εισπράξεων (σ.σ. στην καλύτερη περίπτωση) του 2019!

Υπό τα δεδομένα αυτά, τα περιθώρια να κινηθεί η αγορά πάνω από τις 750 μονάδες ή το να προσεγγίσει τις 800 μονάδες μοιάζει με… ντέρμπι. Οι επενδυτές, όπως σχολιάζουν χρηματιστές στις πρωϊνές αναφορές τους, θα πρέπει να εξοπλιστούν με υπομονή. Η κυβέρνηση απολαμβάνει τις ενέσεις στην οικονομία από το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.

Αυτό είναι ο λόγος που το 10ετές διαπραγματεύεται στο 0,67%, πολύ κοντά στα ιστορικά του χαμηλά, ενώ η ανησυχία είναι διάχυτη στο τι θα γίνει σε ένα χρόνο από σήμερα, που οι παρεμβάσεις αναμένεται να κοπούν και η ελληνική οικονομία θα έχει να αντιμετωπίσει σοβαρά ελλείμματα (περίπου 10% πέρσι και πρόβλεψη για 3,5 – 3,9% φέτος).

Τέλος επισημαίνεται ότι την αύριο Τρίτη 2 Φεβρουαρίου θα διαγραφούν από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου οι εταιρίες AXON Συμμετοχών, Κεραμεία-Αλλατίνη, Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου, Eurobrokers Μεσίτες Ασφαλίσεων και Diversa (Εναλλακτική Αγορά) μετά από πολυετή αναστολή διαπραγμάτευσης.