• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Η διαρροή της τιμής του πετρελαίου έφτασε και στη λεωφόρο Αθηνών

    • NewsRoom
    Χρηματιστήριο: Επιστροφή πάνω από τις 900 μονάδες χωρίς τζίρο, με ΕΤΕ, Eurobank, OTE και ΟΠΑΠ


    Πράξεις στα όρια των 600 μονάδων πραγματοποιεί αυτήν τη στιγμή ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις απώλειες προς το παρόν να είναι απόλυτα ελεγχόμενες, κοντά στη 1,5 ποσοστιαία μονάδα.

    Οι συναλλαγές διαμορφώνονται στα 12,7 εκατ. ευρώ και το επιτόκιο της ελληνικής δεκαετίας σκαρφαλώνει στο 2,09%.

    Οι διεθνείς αγορές κλυδωνίζονται για μια ακόμα μέρα με τη Γερμανία, το Παρίσι και τον EURO STOXX να καταγράφουν απώλειες πάνω από 2% και περίπου 1,5% το ισπανικό και το ιταλικό, αγορές οι οποίες αντικατοπτρίζουν την οικονομική διάσταση της πανδημίας αφού έχουν τα περισσότερα θύματα στην Ευρωζώνη.

    Αυτά συμβαίνουν μια μέρα μετά το γκρέμισμα της τιμής του αμερικανικού αργού κατά 130% και την αρνητική τιμή του που ο Ντόναλντ Τραμπ βρήκε ότι ήταν ευκαιρία και έδωσε εντολή να αγοραστούν 75 εκατ. βαρέλια προς ενίσχυση των αποθεμάτων των ΗΠΑ, κάτι που έδωσε την εντύπωση στις αγορές ότι λες και έγινε επίτηδες για να ενισχύσουν τα πετρελαϊκά τους αποθέματα οι ΗΠΑ.

    Σε κάθε περίπτωση, το «No 1» ζήτημα των αγορών και, βεβαίως, και της ελληνικής είναι η επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα.

    Προφανώς η Ελλάδα δεν ευνοείται τόσο όσο θα ανέμενε από την πτώση του πετρελαίου αφού η αγορά παραμένει κλειστή.

    Στο πλαίσιο αυτό, ΕΛΠΕ και Motor Oil καταγράφουν απώλειες πάνω από 3% και 6% αντίστοιχα ενώ η Aegean που ευνοείται από το φθηνό πετρέλαιο ενισχύεται κοντά στο 3%.

    Κατά τα άλλα, το κλίμα είναι άσχημο για την πλειονότητα των μετοχών, με τις τράπεζες να καταγράφουν απώλειες 3,8% και ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης 1,3%.

    Πάνω από 5% οι απώλειες σε Πειραιώς και Εθνική, πάνω από 3% στην Alpha και πάνω από 2% στη Eurobank. Πιέσεις μεγαλύτερες του 3% στη ΔΕΗ και τη Jumbo.

    Πάνω από 2,8% υποχωρούν Τέρνα Ενεργειακή και Μυτιληναίος. Πάνω από 1,5% οι απώλειες για ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

    Κέρδη για τη Βιοχάλκο και Coca Cola πάνω από 2%, και 1,3% η μετοχή του Ελλάκτωρα.

    Ισχυρά κέρδη 21,50% για την AudioVisual και 6% για την Τεχνική Ολυμπιακή στον απόηχο του deal για το Πόρτο Καρράς.

    Από τις μετοχές που διακινούνται 51 ενισχύονται και 27 υποχωρούν.



    ΣΧΟΛΙΑ