Βήμα συντονισμένο ανάμεσα στο Χρηματιστήριο Αθηνών και την αγορά των ομολόγων. Η αποκλιμάκωση του ελληνικού 10ετούς στα επίπεδα του 1,12% (πτώση πάνω από 4 ποσοστιαίες μονάδες) ως αποτέλεσμα των παρεμβάσεων της ΕΚΤ στην αναποτελεσματικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να περιορίσει την ύφεση στην Ευρωζώνη, έδωσε ώθηση και στο Χρηματιστήριο.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,82%, στις 653,15 μονάδες και με συναλλαγές σταθερά χαμηλές, λες και ήρθε πρόωρα ο Αύγουστος. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 39,85 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 4,75 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα, που σημαίνει ότι οι καθαρές συναλλαγές διαμορφώθηκαν περί τα 34 εκατ. ευρώ.

Το προβάδισμα την Δευτέρα πήραν οι τράπεζες. Στην ουσία είναι τα πιο γνωστά «χαρτιά» για τους ξένους. Οι οποίοι θεωρούν ότι η κεφαλαιακή τους επάρκεια είναι τέτοια που μπορεί να σταθεί ο κλάδος απέναντι στις άλλες τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και μόνο η προοπτική της συμφωνίας για το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης σημαίνει ότι μεγάλο μέρος των κεφαλαίων που θα κατευθυνθούν στην ανάπτυξη για την μετά κορωνοϊού εποχή, θα περάσει από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Η Εθνική έκλεισε με άνοδο 5,18%, στο 1,28 ευρώ, η Alpha 4,08%, στα 0,61 ευρώ, η Πειραιώς 3,61 ευρώ στο 1,29 και η Eurobank 3,13%, στα 0,40 ευρώ. Η αντίδραση των τραπεζών ήταν το πάτημα για να ακολουθήσουν και τα blue chips. Πάνω από 4% τα κέρδη για τα ΕΛΠΕ και την Μότορ Όιλ. Πάνω από 3% τα κέρδη για την ΔΕΗ που βρέθηκε μιαν ανάσα πριν σπάσει τα 4 ευρώ και 3,6% το Jumbo.

Κέρδη πάνω από 1,7% για την ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, την Τέρνα Ενεργειακή και την EXAE.Πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα τα κέρδη στον Μυτιληναίο, την ΕΥΔΑΠ, την Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ και την Βιοχάλκο. Παραφωνία από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση μόνο για την μετοχή της Coca Cola.

Το κλίμα στην αγορά ήταν τόσο θετικό, που 65 μετοχές έκλεισαν με κέρδη και 31 υποχώρησαν.

Σημειώνεται ότι σημαντική θεωρείται η αντίσταση των 680 μονάδων, σύμφωνα με τους χρηματιστές. Σήμερα, τέλος, σημειώθηκε η τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.