Ενισχύονται οι πτωτικές πιέσεις στο Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει πλέον 2 λεπτά μετά τις 12:00 απώλειες 1,04% στις 625,57 μονάδες, πλησιάζοντας το σημείο στήριξης των 620 μονάδων.
Την ίδια ώρα, ισχυρές πιέσεις δέχονται οι τράπεζες που καταγράφουν απώλειες όλες άνω του 1%, συνεχίζοντας τη χθεσινή πτωτική πορεία.
Πιέσεις για ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, Φουρλή, Lamda.
Όπως σχολιάζουν εγχώριοι αναλυτές, το γεγονός ότι βρισκόμαστε πλέον στην καρδιά του καλοκαιριού, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα που εξακολουθεί να υπάρχει σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας, την πορεία του τουρισμού, αλλά και της ευρύτερης οικονομίας, δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια κινήσεων στους επενδυτές.
Επιπλέον, η ελληνική αγορά επηρεάζεται αναπόφευκτα και από την εικόνα που επικρατεί στα διεθνή χρηματιστήρια, όπου η τάση είναι αρνητική, με τον γερμανικό DAX να υποχωρεί μάλιστα πάνω από 2%, μετά και την είδηση ότι η γερμανική οικονομία έκανε βουτιά ρεκόρ στο δεύτερο τρίμηνο, όταν και επιβλήθηκαν οι περιορισμοί στη λειτουργία επιχειρήσεων και στην κίνηση του κόσμου λόγω του κορονοϊού. Η ύφεση στη Γερμανία διαμορφώθηκε στο 10,01% κατά τη διάρκεια του τριμήνου Απριλίου-Ιουνίου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη βουτιά στο ΑΕΠ που έχει καταγραφεί σε επίπεδο τριμήνου από τότε που άρχισαν να τηρούνται στοιχεία, το 1970, με εξαγωγές, καταναλωτικές δαπάνες και επενδύσεις να εμφανίζουν όλα σημαντική κάμψη. Όλα αυτά εν αναμονή σήμερα εξίσου απογοητευτικών στοιχείων για το αμερικανικό ΑΕΠ.
Η απογοήτευση είναι όμως πλέον βασικό χαρακτηριστικό της χρηματιστηριακής αγοράς της Αθήνας όπου η επενδυτική καχεξία και η απαξίωση «χτυπάνε κόκκινο». Μάλιστα από χθες το ελληνικό χρηματιστήριο κατέχει τα «σκήπτρα» του παγκόσμιου πρωταθλητή στις ζημιές για την εφετινή χρονιά.
Από την αρχή του έτους ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 31,01%. Οι απώλειες αυτές είναι οι μεγαλύτερες από όλα τα χρηματιστήρια του πλανήτη με βάση τις αποτιμήσεις σε τοπικά νομίσματα. Η παράμετρος αυτή από μόνη της έρχεται να καταδείξει την εξόχως αρνητική πορεία που καταγράφει ο αθηναϊκός «ναός του χρήματος» ο οποίος την προηγούμενη χρονιά είχε μια εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία καθώς αναδείχθηκε στην πρώτη θέση των αποδόσεων διεθνώς με τα κέρδη του βασικού δείκτη να διαμορφώνονται στο 49,47% για το 2019.
Στον αντίποδα της αρνητικής εικόνας του χρηματιστηρίου, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχωρεί στο 1,032%.