Rebalancing στον FTSE  Russell, λήξη παραγώγων και επιβαρυμένο διεθνές κλίμα, προκαλούν κραδασμούς στις αγορές και το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επαγγελματίες να εκτιμούν ότι στις τέσσερις εναπομείνασες συνεδριάσεις της χρονιάς είναι μαχητή η επιστροφή στα υψηλά των 1.500 μονάδων.

Σημειωτέον, ότι η ρευστότητα που απελευθερώθηκε στην Τέρνα Ενεργειακή περί τα 250 εκατ. ευρώ θα αναζητήσει κατεύθυνση το 2025. Μένει να φανεί προς τα πού θα διοχετευθούν τα κεφάλαια αυτά, υποστηρίζουν οι αναλυτές.

1

Πάνω από 515 εκατ. ευρώ συναλλαγές λόγω των πακέτων στην Τέρνα Ενεργειακή, διακινώντας περισσότερα από 17 εκατ. κομμάτια στα 20 ευρώ, αλλά και λόγω του  rebalancing του FTSE Russell επηρεάζοντας στο κλείσιμο την Eurobank αλλάζοντας χέρια στο τέλος περί τα 7 εκατ. κομμάτια, στην Alpha Bank έγιναν 4 εκατ., στην ΕΤΕ 2 εκατ. και στην Πειραιώς 1 εκατ. κομμάτια.

Η αγορά δείχνει να κρατάει την περιοχή άνω των 1450 μονάδων, κλείνοντας στις 1452 και με απώλειες μόλις 0,26%. Αυτό, όταν στα ξένα χρηματιστήρια επικρατεί ανασφάλεια στις τελευταίες μέρες του χρόνου, διορθώνοντας σχεδόν καθημερινά την τελευταία εβδομάδα.

Κοντά στο 1% η πτώση στον DΑΧ, ενώ με οριακές απώλειες κινείται αυτή την ώρα ο Dow Jones, στις 42.313 μονάδες. Οι επενδυτές στην Ευρώπη ανησυχούν όταν ακούν τον Τραμπ να καλεί τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καλύψουν το εμπορικό κενό με τις ΗΠΑ το οποίο ξεπερνάει τα 130 δις. ευρώ, διαφορετικά θα επιβληθούν δασμοί. Από την άλλη, οι επενδυτές στις ΗΠΑ  ανησυχούν για το γεγονός ότι η αμερικανική οικονομία κινδυνεύει με  shut down αν δεν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός.

Απώλειες 1,14% κατέγραψε η εβδομάδα, ενώ από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται 12,32%, με την κεφαλαιοποίηση της αγοράς στα 103 δισ. ευρώ.

Στις τέσσερις συνεδριάσεις που απομένουν πριν από το τέλος της χρονιάς θα φανεί το αν το Χρηματιστήριο Αθηνών θα αυτονομηθεί επαναπροσεγγίζοντας πάλι τις 1.500 μονάδες, την περιοχή δηλαδή που είχε κατακτήσει τον περασμένο Μάιο, δημιουργώντας νέα αφετηρία ενόψει του «άγνωστου» 2025, σημειώνουν οι χρηματιστές.

Με εξαίρεση την ΕΤΕ και την Eurobank, πτωτικά Πειραιώς και Alpha, στα 3,89 με απώλειες 1,04% η πρώτη και στο 1,579 ευρώ η δεύτερη με οριακή πτώση. Στα 7,84 ευρώ η ΕΤΕ με άνοδο 0,80% και 0,63% η Eurobank, στα 2,25 ευρώ.

Στα 20,56 ευρώ αναρριχήθηκε η ΜΟΗ, στα 14,85 ευρώ ο ΟΤΕ και στα 7,30 ευρώ τα ΕΛΠΕ.

Από εκεί και πέρα, πτώση 3,3% για την Βιοχάλκο, στα 5,27 ευρώ, -1,6% η Aegean, στα 10,07, στα 11,60 υποχώρησε η ΔΕΗ, στα 32,18 η Coca Cola, κάτω και από τα 4,50 ευρώ πάλι η ΕΧΑΕ, στα 25,18 το Jumbo, απώλειες 1,1% η Metlen, στα 33,40.

Κατά τα άλλα, σύμφωνα με την Beta Χρηματιστηριακή, το 2025 έχει ακόμα μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας καθώς οι αβεβαιότητες κυρίως από το εξωτερικό δημιουργούν περισσότερες απαιτήσεις απόδοσης από τους επενδυτές. Αφενός λόγω της αύξησης των αποτιμήσεων αναζητείται αναπτυξιακή προοπτική, βάθος πρόβλεψης κερδών και ανταμοιβή στο μέτοχο αφετέρου το Χρηματιστήριο Αθηνών επαναπροσδιορίζεται στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα επιδιώκοντας την προσέλκυση της επόμενης γενιάς επενδυτών (marginal buyer) μέσα από την ένταξη του στις ώριμες αγορές.

Σε ότι αφορά τις απαιτήσεις των θεμελιωδών, οι εισηγμένες εταιρίες έδειξαν στην διάρκεια του 2024 να διατηρούν την ισχυρή δυναμική των ιστορικών επιδόσεων της κερδοφορίας τους για τρίτο συνεχόμενο έτος και ετοιμάζονται να μοιράσουν μερίσματα 4,6 δις ευρώ για την χρήση του 2024, την μεγαλύτερη χρηματική διανομή από την χρήση του 2007.

Την ίδια στιγμή το Χρηματιστήριο βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο που ναι μεν έχει τις προϋποθέσεις της αναβάθμισης με το μέρος του κινδυνεύει ωστόσο να χάσει το ανταγωνιστικό επενδυτικό πλεονέκτημα μιας αναπτυσσόμενης αγοράς εντός μιας γεωγραφικής ζώνης με σταθερό δημοσιονομικό πλαίσιο και ισχυρά οικονομικά χαρακτηριστικά. Η υπαρξιακή αυτή αναζήτηση της νέας ταυτότητας του Χρηματιστηρίου θα επηρεάσει τις ροές κεφαλαίων από και προς τις εισηγμένες εταιρείες και ακολούθως το βαθμό αποτελεσματικότητας της αγοράς.