Εθνική και Μυτιληναίος ήταν οι δύο μετοχές που πρωταγωνίστησαν στη πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας σε τζίρο στο χρηματιστήριο.

Εν αναμονή του rebalancing, οι επενδυτές, ειδικά οι ξένοι που ακολουθούν μετοχές που βρίσκονται σε διεθνείς δείκτες σπεύδουν να τοποθετηθούν.

1

Πάνω από 21 εκατ. ευρώ ο τζίρος στην Εθνική και πάνω από 10 εκατ. ευρώ στο Μυτιληναίο, τα λέει όλα ενόψει του rebalancing που πρόκειται να λάβει χώρα στις 31 Μαϊου, με αφορμή την είσοδο των δύο μετοχών στον MSCI.

O γενικός δείκτης του Χ.Α. ξεκίνησε ενθαρρυντικά στη συνεδρίαση της Δευτέρας και μάλιστα από τα πρώτα λεπτά έδειξε να κατακτά τις 901 μονάδες που ήταν και τα υψηλά ημέρας.

Το γεγονός ότι η Wall παρέμεινε κλειστή σήμερα, συνδέεται με το γεγονός ότι δεν υπήρξε δύναμη στην αγορά, τέτοια που να συντηρήσει την Αlpha πάνω από το 1 ευρώ, η οποία τελικά έκλεισε με οριακές απώλειες στα 0,99 ευρώ και 8,8 εκατ. τεμάχια. Εξόχως προβληματική η τεχνική συμπεριφορά της ΔΕΗ που δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι από τις 21 Απριλίου, καθώς οδηγήθηκε την Δευτέρα μέχρι τα 6,05 ευρώ για να κλείσει με 837 χιλιάδες κομμάτια, στα 6,12 ευρώ και αποτίμηση 2,3 δις. ευρώ.

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της ΕΤΕ ήταν αυτή που «σήκωσε» το κάρο, με κίνηση στα 3,66 ευρώ αλλά και ενδοσυνεδριακό υψηλό στα 3,74 με 5,7 εκατ. τεμάχια. Ώθηση για την Eurobank που έκλεισε με άνοδο 1,9%, στο 1,04 ευρώ, με τους ξένους οίκους να σχολιάζουν για τα αποτελέσματα ά 3μήνου ότι είναι ισχυρά από κάθε άποψη.

Πιέσεις στον Μυτιληναίο 2,4%, αλλά με μεγάλο όγκο πάνω από 617 χιλιάδες κομμάτια, ενώ στο γύρισμα της αγοράς, που τελικά «φρενάρισε» στις 891,80 μονάδες συνέβαλαν ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ με απώλειες 1,5%, στα 17,20 ευρώ και 0,37%, στα 13,45 ευρώ αντίστοιχα. Επιστροφή πάνω από τα 10 ευρώ για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μετά τις 21/4 και πράξεις πάνω από τα 18 ευρώ για την Τέρνα Ενεργειακή.

To X.A. μπορεί να πραγματοποίησε το 5Χ5, αλλά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η διεθνής οικονομία παραμένουν. Οι εξελίξεις στην Ουκρανία έχουν επιδεινώσει τις οικονομικές συνθήκες με τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση να θολώνουν την οικονομική ορατότητα. Ήδη, η τιμή του πετρελαίου έχει ξεπεράσει τα 116 δολάρια το βαρέλι.

Στο επίκεντρο η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων, δεν πρόκειται να καταλήξουν σε συμφωνία για το embargo στο ρωσικό πετρέλαιο.

Ένα μήνα μετά την παρουσίασή του 6ου πακέτου κυρώσεων από την Επιτροπή, δεν έχει υπάρξει ακόμα συμφωνία καθώς φαίνεται πλέον το αδιέξοδο της πολιτικής των κυρώσεων στην Ρωσία και το κόψιμο των δεσμών με τη Μόσχα.

Στο εξωτερικό, αναμένονται αύριο Τρίτη, 31/5 τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Μαΐου στην Ευρώπη αλλά και τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ την Παρασκευή 3/6.

Διαβάστε επίσης:

Εταιρικά ομόλογα: Ράλι μέχρι και 335,2% έχει κάνει το κόστος δανεισμού – Τι δείχνουν τα στοιχεία 19 εκδόσεων

MSCI: Πόσα λεφτά θα μπουν σε Εθνική και Μυτιληναίο