Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Σχόλιο Αγοράς

Χρηματιστήριο: ΕΤΕ και Eurobank στο έλεος των φημών –Επανεξέταση των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών ζητεί ο SSM

Αντρέα Ενρία, επικεφαλής της εποπτικής αρχής της ΕΚΤ

Φήμες στέλνουν τον γενικό δείκτη του Χ.Α. στις 820 μονάδες και αναμετράται με τα χαμηλά των 818 μονάδων που έγραψε ο δείκτης μέσα στον Σεπτέμβριο, καθοδηγώντας τους πωλητές ειδικά στις τραπεζικές μετοχές και συγκεκριμένα σε ΕΤΕ και Eurobank. Πριν από δύο ημέρες, ο Αντρέα Ενρία, μιλώντας σε διεθνές οικονομικό συνέδριο, ζήτησε από τις διοικήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών να είναι ιδιαίτερα φειδωλές στα ανοίγματά τους και στις διανομές μερισμάτων, καθώς η τρέχουσα οικονομική κρίση αποτελεί απειλή για την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Συγκεκριμένα ο επικεφαλής του Εποπτικού Βραχίονα (SSM) της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας Αντρέα ‘Ενρια, ζήτησε από όλες τις τράπεζες της ευρωζώνης, παρόλο που όπως είπε είναι εύρωστες,να επανεξετάσουν τις κεφαλαιακές προβλέψεις δεδομένου ενός δύσκολου χειμώνα,

Οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει άφθονα κεφάλαια τα τελευταία χρόνια και αναμένεται επίσης να επωφεληθούν από την αύξηση των επιτοκίων, αλλά μια σχεδόν βέβαιη ύφεση και το υπερβολικά υψηλό ενεργειακό κόστος είναι βέβαιο ότι θα επιβαρύνουν μέρη του κλάδου.  Οπως  ήταν αναμενόμενο τα σχόλια αυτά δημιούργησαν ανησυχία καθώς η αναθεώρηση των κεφαλαιακών αναγκών είναι πιθανόν ότι θα οδηγήσει σε μείωση των κερδών, και πιθανόν σε επαναξιολόγηση της μερισματικής πολιτικής από τις διοικήσεις των τραπεζών.
Πάντως πηγή του SSM που ρωτήθηκε από το mononews δεν επιβεβαίωσε το σενάριο “απαγόρευσης” διανομής μερίσματος από τις δύο ελληνικές τράπεζες. 

 

Αυτό συμβαίνει τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές αγορές δείχνουν να απορροφούν τους κραδασμούς που προκαλεί και μόνο η αναγγελία αύξησης των επιτοκίων από την Fed στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, οι πωλητές πήραν το πάνω χέρι στις τράπεζες, υποκινούμενοι και μόνο από τη φημολογία ότι Εθνική και Eurobank δεν θα δώσουν μέρισμα μετά από ενστάσεις του SSM εξαιτίας της ανησυχίας για νέο φαύλο κύκλο κόκκινων δανείων που δημιουργεί η σοβούσα οικονομική κρίση.

Κι ενώ κανείς, σύμφωνα με την αγορά πάντα, θα περίμενε αντανακλαστικά από τους επικοινωνιακούς μηχανισμούς των τραπεζών, φτάνουμε στο σημείο η μετοχή της Εθνικής ΕΤΕ 0% 7,87 να υποχωρεί 4,7% με μόλις… 550 χιλιάδες κομμάτια.

Πτώση 4,5% για την Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 2,10 με 1,68 εκατ. τεμάχια και 3,8% η Alpha Bank και 3,7% η πτώση για την Πειραιώς συνθέτουν μία… «ωραία ατμόσφαιρα» στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Το αποτέλεσμα είναι η πτώση να περάσει και στα υπόλοιπα blue chips από τα οποία διασώζoνται μόνο η Μότορ Όιλ και ο ΟΤΕ με άνοδο 1,7% και 0,19% αντίστοιχα.

Πίσω από τις φήμες η αγορά διαπιστώνει συγκεκριμένα lobbies εκ Λονδίνου ορμώμενα που προφανώς για δικούς τους λόγους καθαρά κερδοσκοπικούς δεν αφήνουν τα τραπεζικά χαρτιά και μάλιστα σε μία τόσο κρίσιμη συγκυρία να ορθοποδήσουν.

Από την άλλη προκαλεί εύλογη απορία στην αγορά το γεγονός ότι δεν έρχεται κάποια αντίδραση, ούτε από τα επιτελεία των τραπεζών, αλλά ούτε και από την ευρωπαϊκή εποπτική αρχή.

Η πτώση δε, περνάει στη ΔΕΗ που υποχωρεί 2,2%, στα 5,12 ευρώ κι ενώ από σήμερα έχει τεθεί σε ισχύ το buy back των μετοχών, υποχωρώντας με 176 χιλιάδες κομμάτια.

Πτώση 2,95% για τα ΕΛΠΕ, 1,2% για την ΕΥΔΑΠ, 1,3% για το Jumbo, 1,1% για τον Μυτιληναίο, 1,6% για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και 1,5% για την Τέρνα Ενεργειακή, συνθέτουν την εικόνα μιας ρηχής χρηματιστηριακής αγοράς.

Άλλωστε, έχουν περάσει σχεδόν 3,5 ώρες από την έναρξη των συναλλαγών και ο τζίρος στο Χρηματιστήριο ίσα που αγγίζει τα 17,5 εκατ. ευρώ.

Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. διολισθαίνει στα όρια των 820 μονάδων…

Διαβάστε επίσης:

Citi: Έρχεται ύφεση στην Ευρώπη – Στο 2% το ταβάνι του επιτοκίου της ΕΚΤ