Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Έσπασαν την… καραντίνα οι αγοραστές – Πάρτι στις τράπεζες, υψηλά μηνός στον ΟΤΕ

H αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και του αξιόχρεου της χώρας από την Moody’s σε συνδυασμό με τα καλά νέα για την Ευρώπη που συνιστά η έλευση του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, δίνει το πάτημα στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, οι αγοραστές να πάρουν το… αίμα τους πίσω.

Έπειτα από μία καθοδική πορεία που ξεκίνησε στις 9 Οκτωβρίου, στοιχίζοντας σε κεφαλαιοποίηση περισσότερα από 5 δις. ευρώ, οι επενδυτές, όπως υποστηρίζουν οι χρηματιστές, δεν μπορούσαν να κλείσουν τα μάτια τους στις προφανείς χαμηλές αποτιμήσεις που έχουν δημιουργηθεί στο ταμπλό.

Ο υπεύθυνος συναλλαγών της Beta Χρηματιστηριακή Τάκης Ζαμάνης, σημειώνει ότι «οι αποτιμήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, υστερούσαν σε σχέση με το αμερικάνικο. Λογικό είναι να βγαίνουν αγορές σήμερα μετά την εκλογή Μπάιντεν, εξέλιξη που μπορεί να σηματοδοτήσει νέο εμπορικό πλαίσιο ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Γηραιά Ήπειρο».

Κέρδη σχεδόν 25 σημειώνουν αυτή την ώρα Dax στη Φρανκφούρτη και CAC στο Παρίσι. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. ενισχύεται πάνω από 3%, στις 606 μονάδες και με τις συναλλαγές να πλησιάζουν τα 9 εκατ. ευρώ.

Σε οριακά επίπεδα το ελληνικό 5ετές, στο 0,023%, ενώ το 10ετές υποχωρεί εκ νέου στο 0,75%. Πηγές της αγοράς δεν αποκλείουν η κυβέρνηση να προβεί σε μία ακόμα έκδοση μέχρι τέλος του χρόνου, μετά μάλιστα την αναβάθμιση από την Moody’s.

Ισχυρές εντολές βγαίνουν στις τράπεζες, με τον κλάδο να ενισχύεται πάνω από 5%, στις 253 μονάδες. Κέρδη πάνω από 5,5% καταγράφει η Alpha ΑΛΦΑ 0% 1,68, πάνω από 6% η ETE, 5,5% η Πειραιώς και 3,8% η Eurobank.

Από εκεί και πέρα, η Aegean ΑΡΑΙΓ -0,25% 12,07 ξεφεύγει από την ζώνη των 2,6 ευρώ και ανεβαίνει πάνω από τα 2,7 με κέρδη μεγαλύτερα από 3%.

Κέρδη 2,5% για την ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, 4,17% η Βιοχάλκο που μετά την εκλογή Μπάιντεν μπορεί να ελπίζει σε μείωση ή και κατάργηση των δασμών που είχε επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ, πάνω από 3,3% η άνοδος για την ΔΕΗ που επιστρέφει με φόρα πάνω από τα 5,2 ευρώ, σχεδόν 3% η άνοδος για την Coca Cola, 3,4% για την Ελλάκτωρ, στο 1,395 ευρώ, 2,5% η EXAE, στα 2,61 ευρώ, 1,7% το Jumbo, στα 13,50 ευρώ, 2,3% ο Μυτιληναίος, που αγγίζει πια τα 10 ευρώ, 1,23% η άνοδος για τον ΟΠΑΠ και 4,67% για τον ΟΤΕ , στα 13 ευρώ, στα υψηλά μηνός πλέον και 2,46% η Τέρνα Ενεργειακή, στα 11,66 ευρώ.

Κέρδη για 65 χαρτιά και πτώση για 11.