Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Σχόλιο Αγοράς

Χρηματιστήριο: Επέστρεψε πάνω από τα 4 ευρώ η Πειραιώς – «Πάρτι» για ΓΔ με ΟΠΑΠ, Σαράντης, ΟΤΕ και Aegean

Χρ. Μεγάλου (Τρ. Πειραιώς) - Γ. Κάρας (ΟΠΑΠ) - Κ. Σαράντης (Sarantis) - Κ. Νεμπής (OTE), Ευ. Βασιλάκης (Aegean)

Χρ. Μεγάλου (Τρ. Πειραιώς) - Γ. Κάρας (ΟΠΑΠ) - Κ. Σαράντης (Sarantis) - Κ. Νεμπής (OTE), Ευ. Βασιλάκης (Aegean)

Με τον καλύτερο τρόπο ξεκίνησε ο Σεπτέμβριο στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει άλμα σχεδόν 15 μονάδων και να ξεπερνά το όριο των 1.445 μονάδων, με πρωταγωνίστριες τις τράπεζες αλλά και μια σειρά από μετοχές της υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Η άνοδος μάλιστα ήρθε παρά το γεγονός πως η αγορά της Wall Street παραμένει κλειστή τη Δευτέρα λόγω αργίας (Labor Day), ενώ στην Ευρώπη οι αγορές κινούνται με απώλειες.

Ο Σεπτέμβριος αναμένεται ένας μήνας με αρκετό ενδιαφέρον για την αγορά, ξεκινώντας από τις αξιολογήσεις των οίκων DBRS (αυτή την Παρασκευή) και Moody’s (την επόμενη εβδομάδα). Η αγορά θα έχει επίσης στραμμένο το ενδιαφέρον της, όπως κάθε χρόνο, στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ, αυτό το Σαββατοκύριακο.

Στις τραπεζικές εξελίξεις, η αγορά αναμένει την έγκριση από τις ΓΣ της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας του σχεδίου για τη συγχώνευσή τους, ενώ βρίσκεται σε αναβρασμό σχετικά με τις αποφάσεις για το επικείμενο placement στην Εθνική. Τράπεζα.

Με ενδιαφέρον αναμένονται επίσης και οι κινήσεις σε επίπεδο κεντρικών τραπεζών, με τη FED να θεωρείται βέβαιο πως θα προχωρήσει στις 18 Σεπτεμβρίου στην πρώτη μείωση επιτοκίων, ενώ στις 12 Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένη η αντίστοιχη συνεδρίαση για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.

Πίσω στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.446,17 μονάδες με άνοδο 1,05%, στα υψηλά ημέρας. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα  83,1 εκατ. ευρώ με τον όγκο συναλλαγών στα 17,89 εκ. τεμάχια. Καταγράφηκαν επίσης 12 πακέτα, αξίας 8,7 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 2 στην Eurobank για 3 εκατ. ευρώ, ένα στον ΟΠΑΠ για 1,15 εκατ. και δύο στην Πειραιώς για 1,16 εκατ. ευρώ.

Η αγορά πήρε μεγάλη ώθηση από τις τραπεζικές μετοχές, με τον τραπεζικό δείκτη να κλείνει στις 1.282,9 με άνοδο +1,37%.

Μεγάλη πρωταγωνίστρια ήταν η μετοχή της Πειραιώς, η οποία έκλεισε με άλμα 2,87% στα 4,02 ευρώ, με τζίρο 15,366 εκ. ευρώ. Στο +1,91% και τα 1,576 ευρώ έκλεισε η Alpha Bank (τζίρος 3 εκ. ευρώ), ενώ στο +1,53% και τα 7,978 ευρώ η Εθνική (τζίρος 9,673 εκ. ευρώ). Αμετάβλητη παρέμεινε η μετοχή της Eurobank με τον τζίρο στη μετοχή να φτάνει τα 11,57 εκ. ευρώ.

Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ξεχώρισε ο ΟΠΑΠ με άλμα 3,26% στα 16,15 ευρώ (τζίρος 4 εκ. ευρώ), ενώ από κοντά έκλεισε και η μετοχή της Σαράντης, στα 10,24 ευρώ με άνοδο 3,02%, με την τελευταία να ανακοινώνει σε λίγη ώρα αποτελέσματα εξαμήνου.

Ισχυρή ήταν επίσης η άνοδος για τη μετοχή της ΟΤΕ, κλείνοντας στα 15,08 ευρώ με κέρδη 2,86% ΄(τζίρος 3,2 εκ. ευρώ) ενώ και η Aegean έκλεισε με άνοδο 2,2% στα 11,16 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, άνοδο άνω του 1% σημείωσαν οι ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ (1,63%), Jumbo (1,4%), Lamda (1,28%), Titan (1,26%), Metlen (1,18%), ΔΕΗ (1,03%), ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Helleniq Energy, Cenergy, Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Coca Cola HBC και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Στον αντίποδα, με βαριές απώλειες -2,26% (αλλά ιδιαίτερα μικρό τζίρο) έκλεισε η Autohellas, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΔΑΑ, ΕΥΔΑΠ και Motor Oil. Στην Motor Oil (-0,18%) πάντως ο τζίρος ήταν για μια ακόμα ημέρα αυξημένος στα 16,5 εκ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως η μετοχή βγήκε από τον MSCI Standard στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχώρισαν οι Austriacard (2,39%) και Dimand (2,44%), ενώ με απώλειες 2,52% έκλεισε η Intrakat. Η μετοχή της Intralot έκλεισε επίσης στο -1,16%.

Διαβάστε επίσης

Μετοχές: Οι νικήτριες των αποδόσεων του θερινού διμήνου και ο δύσκολος Σεπτέμβριος για την αγορά

Deutsche Bank για ΧΑ: «Κακός» ο Αύγουστος, αλλά παραμένει ψηλά στις αποδόσεις για το έτος

UBS: Γιατί οι επενδυτές δεν πρέπει να φοβούνται τα ιστορικά επίπεδα ρεκόρ των μετοχών