Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Επέστρεψε κάτω από τις 640 μονάδες ο Γενικός Δείκτη, ισχυρή διόρθωση για τράπεζες και Motor Oil

Χρηματιστήριο: Επιστροφή πάνω από τις 900 μονάδες χωρίς τζίρο, με ΕΤΕ, Eurobank, OTE και ΟΠΑΠ

Με μια ισχυρή διόρθωση, εν μέσω σημαντικών απωλειών και στα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης, ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών τερμάτισε το μίνι ανοδικό σερί του από την αρχή της εβδομάδας, επιστρέφοντας κάτω από τις 640 μονάδες, βρίσκοντας πάντως στήριξη στις 635.

Η ψυχρολουσία που επιφύλασσε την Τετάρτη η FED στη Wall Street, με την δημοσιοποίηση των πρακτικών της κατά την οποία διατύπωνε την αρνητική επίπτωση που θα έχει η πανδημία στην αμερικανική οικονομία και την ανάγκη να υπάρξει νέο πακέτο στήριξης σε αυτή (προοπτική που δείχνει να κολλά σε αδιέξοδο, τουλάχιστον προς το παρόν, σε μια περίοδο που φουντώνει η προεκλογική μάχη των Δημοκρατικών με τους Ρεπουμπλικανούς στο Κογκρέσο), επηρέασε αρνητικά τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τους επενδυτές να παρατηρούν με απογοήτευσης και ανησυχία την νέα επέλαση της πανδημίας. Παράλληλα, τα απογοητευτικά στοιχεία για τις αιτήσεις για έναρξη καταβολής επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ οδήγησαν τους δείκτες της Wall Street σε απώλειες στο άνοιγμα της Πέμπτης, βαρύνοντας ακόμα περισσότερο το κλίμα στις διεθνείς αγορές λίγο πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης στη Λεωφόρο Αθηνών.

Σε συνδυασμό με την κατοχύρωση των κερδών που επέλεξαν αρκετοί μετά τις τρεις ανοδικές ημέρες, ειδικά στις τραπεζικές μετοχές οι οποίες τις προηγούμενες ημέρες είχαν ηγηθεί της προσπάθειας ανόδου, οι πιέσεις στον Γενικό Δείκτη ήταν ισχυρές, οδηγώντας τον τελικά σε απώλειες -1,45% στις 636,92 μονάδες. Παράλληλα, ο  τζίρος παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα και  ανήλθε μόλις στα 21,7 εκατ. ευρώ, με τον όγκο στα 16,1 εκατ. τεμάχια. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες -1,54%, στις 1.525,61 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες -3,38% στις 331,18 μονάδες, με τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να κλείνουν με απώλειες άνω του 3%. Ειδικότερα, η Πειραιώς έκλεισε στο -3,79%, η Alpha Bank στα -3,58% , η Eurobank στο -3,23%  και η Εθνική στο -3,18%.

Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η μετοχή της Motor Oil, στο -3,87%.

Η ΟΛΠ έκλεισε στο -2,88%, η ΕΥΔΑΠ στο -2,60%, η ΕΛΠΕ στο -2,22% και η Coca Cola στο -2,2%. Άνω του 1% υποχώρησε η  Σαράντη, η Aegean, η Jumbo, η Ελλάκτωρ, η ΓΕΚ Τέρνα, η ΑΔΜΗΕ,  η Βιοχάλκο και η Titan. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Λάμδα, ΕΧΑΕ και Μυτιληναίος.

Μόλις τρεις από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισαν με άνοδο: Η  μετοχή του ΟΤΕ στο +0,29%, της Φουρλής στο +0,37% και της  Τέρνα Ενεργειακή στο +0,69%.