Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Σχόλιο Αγοράς

Χρηματιστήριο: Εν αναμονή του deal για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΤΕΝΕΡΓ η αγορά, στο +3,3% η ΜΟΗ – Μόνη ανοδική η Eurobank από τις τράπεζες

Γιώργος Περιστέρης - Γιάννης Βαρδινογιάννης

Γιώργος Περιστέρης - Γιάννης Βαρδινογιάννης

Μόλις δύο μετοχές ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 0,80% 17,68 και Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ -0,16% 19,32 ήταν αυτές που ξεχώρισαν από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση στη συνεδρίαση της Τρίτης, που σε συνδυασμό με το +3,30% στην Motor Oil ΜΟΗ 1,86% 23,04, η αγορές γύρισε στο «συν» και έκλεισε με κέρδη, έστω και οριακά, 0,24%, στις 806,11 μονάδες.

Οι συναλλαγές ήταν και σήμερα απογοητευτικές, λίγο πάνω από τα 35 εκατ. με την θερινή ραστώνη να επισκέπτεται σύντομα φέτος τη Λεωφόρο Αθηνών. Οι επενδυτές παραμένουν εκτός, τουλάχιστον μέχρι να φανεί ότι κάτι αλλάζει στην τάση. Οι μεγάλες εντολές πώλησης το τελευταίο διάστημα σε τράπεζες και  blue chips, αλλά και το σορτάρισμα που εντάθηκε το τελευταίο δίμηνο φαίνεται ότι έχουν εξαντληθεί, καθώς το σημαντικό είναι ότι οι ξένοι που μπήκαν ή έχτισαν θέσεις σε  blue chips, όπως ο Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ 0% 36,70, ο ΟΤΕ ΟΤΕ -0,21% 14,07 και ο ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -0,13% 15,68 παραμένουν.

Παρ’ όλ’ αυτά οι ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και η Wall Street, κινούνται ανοδικά με υψηλά ποσοστά ανόδου, πάνω από 2% για Φρανκφούρτη και Παρίσι και 1,2% για τον Dow. Κι αυτό, την ώρα που η Ρωσία απειλεί με ενεργειακό κραχ την Ευρώπη, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ανήλθε στο 8,6% τον Ιούνιο, από 8,1% τον Μάιο.

Ταυτόχρονα, η ενεργειακή κρίση βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο η ενεργειακή κρίση καθώς η χρονική παράταση των εργασιών συντήρησης του αγωγού Nord Stream 1 είναι το επικρατέστερο σενάριο.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, με πρόσχημα κάποιο τεχνικό πρόβλημα, όπως π.χ. η καθυστέρηση στην αποστολή της τουρμπίνας, θα κλείσει την κάνουλα του φυσικού αερίου, ως αντίποινα στις δυτικές κυρώσεις για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Επίσης, σε δύο μέρες η  ΕΚΤ θα ανακοινώσει την πολιτική της για τα επιτόκια με τις αγορές να αναμένουν την αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης (ενώ γράφονται στα διεθνή μέσα πληροφορίες και για αύξηση 50 μ.β.) για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία.

Παράλληλα, οι αγορές εστιάζουν και στο νέο εργαλείο αντιμετώπισης της κρίσης στα ομόλογα,  ενώ την ερχόμενη εβδομάδα στις  26 – 27/7 συνεδριάζει η Fed, για να ανακοινώσει το ύψος της επόμενης αύξησης των επιτοκίων της.

Την Τετάρτη δε, θα φανεί αν θα λάβει ή όχι ψήφο εμπιστοσύνης ο Μάριο Ντράγκι στην Ιταλία ενώ μια αποχώρηση του Πρωθυπουργού της Ιταλίας, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονική στιγμή για την Ευρωζώνη, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αβεβαιότητα και αστάθεια.

Υπό τα δεδομένα αυτά, στην εγχώρια αγορά οι επενδυτές προτίμησαν να ασχοληθούν τη φημολογία περί  deal ανάμεσα στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και το Macquarie, καθώς αναμένονται εξελίξεις μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου, το οποίο αρχίζει από αύριο. Πάνω από τα 9 ευρώ επέστρεψε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και στα 17 ευρώ η Τέρνα Ενεργειακή με κέρδη η τελευταία πάνω από 3%.

Στα 17,20 ευρώ η Μότορ Όιλ με 160 χιλιάδες κομμάτια, θετική κίνηση στα 13,20 για τον Μυτιληναίο, θετική μεταβολή στο κλείσιμο για το Jumbo στα 14,90 ευρώ, ενώ από τις τράπεζες ξεχώρισε η Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 2,10, με κέρδη 2,6%.  Κάτω από 1% οι απώλειες για τις υπόλοιπες συστημικές τραπεζικές μετοχές.

Μόλις 258 χιλιάδες κομμάτια ο όγκος στη ΔΕΗ ΔΕΗ 0% 11,75 που αντέδρασε μέχρι τα 5,20 ευρώ.