• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Έμεινε από… καύσιμα – Η προσοχή σε Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ και ΜΟΗ

    Wall Street


    Και πάλι καλά για το Χρηματιστήριο Αθηνών!

    Με την Wall Street, τον Dow, να υποχωρεί πάνω από 90 μονάδες στο ξεκίνημα (αν και ο Nasdaq σημειώνει άνοδο 0,3%), τον CAC 40 και τον DAX, σε Παρίσι και Φρανκφούρτη, να υποχωρούν πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα έκαστος, το Χρηματιστήριο Αθηνών υποχώρησε μόλις 0,21%, στις 657,01 μονάδες και τζίρο, σχεδόν όσο και χθες, λίγο πάνω από τα 66 εκατ. ευρώ (έγινε μόνο ένα πακέτο 61.500 τεμαχίων στην Motor Oil).

    Ενδοσυνεδριακά πραγματοποιήθηκε κίνηση προς τις 665,8 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο πάνω από 1%. Θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μία θεαματικά ανοδική μέρα, σημειώνουν παράγοντες της αγοράς. Το επικείμενο deal της Cenergy με την Nexans θα μπορούσε να κινητοποιήσει σύσσωμη τη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά η αγορά εστίασε στην Ελλάκτωρ και τις επερχόμενες μετοχικές ανακατατάξεις, με τους Ολλανδούς, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, να έχουν έρθει σε συμφωνία με τους αδελφούς Καλλιτσάντση.

    Είναι σημαντικό ότι η αγορά διατηρείται α) πάνω από την στήριξη των 630 μονάδων. Για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση διατηρείται πάνω από τις 650 μονάδες, β) ο τζίρος έχει φύγει από τα 35 και 40 εκατ. ευρώ και τείνει να σταθεροποιηθεί πάνω από τα 60 εκατ. ευρώ, γ) βρίσκεται σε αλληλουχία με τις διεθνείς αγορές. Οι ξένοι παρατηρούν ότι, παρά την πανδημία, η κυβέρνηση προωθεί τις μεταρρυθμίσεις. Μόλις σήμερα ο υπουργός Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, αναφέρθηκε στην προκήρυξη του διαγωνισμού για τον ΔΕΔΔΗΕ εντός του Δεκεμβρίου και της Λάρκο, μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός.

    Από την άλλη, το 5ετές ελληνικό ομόλογο «τσίμπησε» σχετικά και κινείται πάνω από το 0,1% και το 10ετές πάνω από το 0,8%. Άρθρο του πρώην τραπεζίτη κ. Νίκου Καραμούζη, θεωρεί ότι δεν θα έχουμε του χρόνου δυναμική ανάπτυξη και πως το κόστος δανεισμού στην Ελλάδα θα ανέβει από τη στιγμή που η ΕΚΤ αποφασίσει να σταματήσει τις επαναγορές ομολόγων των κρατών – μελών.

    Πτώση σχεδόν 6% για την Cenergy, στο 1,66 ευρώ, και 0,4% για την Βιοχάλκο, στα 3,42 ευρώ.

    Στο κόκκινο γύρισε την Πέμπτη η Aegean, έπειτα από τρεις μέρες ανόδου. Πτώση 3,9%, στα 3,89 ευρώ με 201 χιλιάδες τεμάχια. Σημειωτέον ότι στο «χαρτί» τις προηγούμενες μέρες γίνονταν όγκοι πάνω από 600 χιλιάδες τεμάχια.

    Στο «κόκκινο» έκλεισε και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στα 6,23 ευρώ, 1,5% η πτώση στην Jumbo, στα 14,71 ευρώ, πάνω από 2,4% οι απώλειες για τον ΟΤΕ, παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα ήταν θετικά.

    Εντολές αγορών, αλλά πιο ήπια, στην Coca Cola, που έκλεισε στα 24,5 ευρώ. Κέρδη 2,25% για την Ελλάκτωρ, αν κι έφτασε να κάνει πράξεις πάνω και από το 1,5 ευρώ. Δεύτερη μέρα ανόδου για τα ΕΛΠΕ, στα 4,95 ευρώ, αν κι έφτασε στα 5. Μικρή αντίδραση στα 2,85 για την ΕΧΑΕ, λίγο πάνω από 1% η ΜΟΗ που επέστρεψε στο 10 ευρώ και 0,56% ο Μυτιληναίος, στα 9,85 ευρώ.

    Κέρδη για 45 χαρτιά και πτώση για 54.

    Από τα small caps ξεχώρισαν ο Πετρόπουλος που έκλεισε με άνοδο 7,84%, στα 5,50 ευρώ, και Audiovisual κατά 5,8%.



    ΣΧΟΛΙΑ