• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Εύθραυστη ισορροπία, αλλά μετοχές σε νέα υψηλά

    Wall Street


    Μάλλον κανείς δεν θα θέλει να θυμάται τη σημερινή συνεδρίαση.

    Νέα ιστορικά ρεκόρ χτυπούν οι αγορές στην Ευρώπη και τη Νέα Υόρκη, με τον S&P να φλερτάρει με νέο ρεκόρ. Την ίδια ώρα η JP Morgan θεωρεί ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει τη μεγαλύτερη μερισματική απόδοση 5,2%, έναντι του 2,6% των άλλων αναδυόμενων χρηματιστηρίων της Ευρώπης.

    Το οικονομικό κλίμα από την άλλη, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το ΙΟΒΕ, γύρισε 14 μήνες πίσω, δηλαδή πριν από την πανδημία και ο ελληνικός PMI θυμίζει κάτι από το θηρίο που βρυχάται, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το μακρινό… 2000. Παρ’ όλ’ αυτά, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά τα βρίσκει… μπαστούνια στον δρόμο για τις 900 μονάδες και μάλιστα με καθαρές συναλλαγές στα 67 εκατ. ευρώ (έγιναν περίπου 3 εκατ. ευρώ πακέτα στην Alpha). Kι όχι μόνο αυτό, αλλά το ελληνικό 10ετές κινείται με απόδοση στο 0,80%, με το spread με το αντίστοιχο γερμανικό bund να γυρίζει στο 2008 και περίπου στις 100 μονάδες βάσης.

    Η εξήγηση σύμφωνα με τους χρηματιστές είναι ότι α) το ενδιαφέρον εστιάζεται στο stock picking, δηλαδή ξεχωρίζουν μεμονωμένες μετοχές, β) υπάρχει υπερτίμηση σε κάποια «χαρτιά» κυρίως στη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση, και β) υπάρχει η απρόβλεπτη εξέλιξη των αυξήσεων κεφαλαίου και συνάμα της αποχώρησης επενδυτικών κεφαλαίων αφού έβγαλαν τα «λεφτά» τους, όπως το Helikon στην Eurobank.

    Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ενώ έδειξε να προσεγγίζει τις 900 μονάδες, με υψηλό στις 898, γύρισε προς τα πίσω με χαμηλό στις 890 και κλείσιμο στις 894,13 και ελαφρώς αρνητική μεταβολή -0,08%.

    Μετά από έξι συνεδριάσεις, η Alpha έκλεισε με απώλειες κάτω από 1%, στα επίπεδα του 1,09 ευρώ και όγκο 11,6 εκατ. τεμαχίων.

    Πάνω από 2% η πτώση στο κλείσιμο για την Eurobank, στα 0,75 ευρώ και πάνω από 13,7 εκατ. τεμάχια όγκο.

    Στο «κόκκινο» γύρισε και η μετοχή της Πειραιώς, στα 1,50 ευρώ, με την ΕΤΕ να κάνει τη διαφορά και σήμερα, κλείνοντας κέρδη 2,9%, αγγίζοντας τα 2,66 ευρώ και πλησιάζοντας τα υψηλά έτους (2,76 ευρώ), με 4,1 εκατ. τεμάχια και 2,4 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση. Μία Εθνική όμως δεν φέρνει το… καλοκαίρι, με αποτέλεσμα ο τραπεζικός κλάδος να υποχωρήσει 0,4%, στις 549 μονάδες.

    Πιέσεων συνέχεια για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που διολίσθησε στα 9,58 ευρώ και κεφαλαιοποίηση πλέον κάτω από 1 δισ. ευρώ.

    Στα όρια των 9 ευρώ υποχώρησε η ΔΕΗ, η Coca Cola απομακρύνθηκε από τα 30 ευρώ, πιέσεις 1,8% στην Ελλάκτωρ μετά από 4 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, αλλά και για την Jumbo που έγραψε τρεις συνεχόμενες ανοδικές για να προσγειωθεί την Τρίτη στα 15,72.

    Κατά τα άλλα, ο ΟΤΕ συνέχισε την κίνηση προς τα υψηλά 52 εβδομάδων, κλείνοντας στα 14,90 ευρώ, ο ΟΠΑΠ επέστρεψε πάνω από τα 13, μία ανάσα από τα υψηλά έτους (13,09), κίνηση στα 15,45 ευρώ για τον Μυτιληναίο που συμμετέχει σε μεγάλη κοινοπραξία παραγωγής ενέργειας από σκουπίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2020 γύρισε σήμερα η Μότορ Όιλ που έκλεισε στα 14 ευρώ. Κλείσιμο πάνω από τα 6,30 ευρώ και για τα ΕΛΠΕ.

    Στην Άβαξ οι απώλειες του 20% περιορίστηκαν στο -10%, μετά την ανακοίνωση διάψευσης των περί αυξήσεως κεφαλαίου.



    ΣΧΟΛΙΑ