Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή οδήγησαν στο «συν» τον δείκτη – Κέρδη 2,69% στην εβδομάδα

Χρηματιστήριο

Με κέρδη έκλεισε ο γενικός δείκτης του Χ.Α. σε μία συνεδρίαση, την τελευταία της εβδομάδας, που δεν μπήκε καν στοίχημα ως προς το αν θα κρατηθούν οι 600 μονάδες ή όχι. Κι αυτό, εξαιτίας των μικρών διακυμάνσεων και τον προβλέψιμο τζίρο.

Σε επίπεδο εβδομάδας, η αγορά έκλεισε με κέρδη 2,69%. Η επιστροφή στο «συν», έστω και οριακά για τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες μαζεύτηκαν από τις πρωινές απώλειες άνω του 1,5%, έδωσαν το σήμα και στο Χ.Α., υποστηρίζουν οι χρηματιστές.

Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. τερμάτισε την Παρασκευή με κέρδη 0,14%, στις 609,20 μονάδες και με συναλλαγές στα 52,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8,1 εκατ. ευρώ αποτελούν προσυμφωνημένες συναλλαγές, που σημαίνει ότι ο καθαρός τζίρος διαμορφώθηκε κοντά στα 44 εκατ. ευρώ. Άλλαξαν χέρια 8 εκατ. τεμάχια στην Eurobank, 1,5 εκατ. τεμάχια με δύο πακέτα στην Πειραιώς, 1 εκατ. τεμάχια στην Εθνική και 1,952 εκατ. τεμάχια στο ΙΑΣΩ που αντιστοιχεί στο 1,6% του μετοχικού κεφαλαίου.

Στα καλά νέα της ημέρας, το γεγονός ότι το ελληνικό δεκαετές υποχωρεί ακόμα πιο χαμηλά, στο 1,64%, ενώ λίγο πιο πριν διαπραγματευόταν στο 1,68%, στην προοπτική της επαναγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ. Ταυτόχρονα, στα θετικά περιλαμβάνεται η εκτίμηση της Moody’s ότι η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι παροδική, καλώντας την κυβέρνηση να μην αποκλίνει πολύ δημοσιονομικά και να κρατήσει το τιμόνι των μεταρρυθμίσεων.

Ταυτόχρονα, η ABN απογοήτευσε με την εκτίμησή της για την ανάπτυξη, η οποία, όπως λέει, θα είναι της τάξης του 3,8% του χρόνου, αλλά ύφεση 9 % φέτος και η ανεργία προβλέπεται να εκτοξευθεί στο 19%. Η Axia από την πλευρά της βγαίνει bull για τις τράπεζες τονίζοντας ότι στηρίζονται και από την κυβέρνηση, αλλά και από την Ευρώπη, αν και περικόπτει σημαντικές τις τιμές στόχους.

Ο τραπεζικός κλάδος προσπάθησε να ξεφύγει την Παρασκευή από τον κλοιό των ιστορικών χαμηλών κλείνοντας με κέρδη 1,9%, αν και την επόμενη εβδομάδα οι πιέσεις αναμένεται να ενταθούν αφού ενόψει των αλλαγών στους δείκτες MSCI από 1ης Ιουνίου, οι αναδιαρθρώσεις θέσεων θα συνεχιστούν.

Κέρδη πάνω από 3,2% για την ΕΤΕ, 2,25% για την Πειραιώς, 1,45% για την Alpha, με κλείσιμο λίγο πάνω από τα 50 λεπτά και 1,28% για την Eurobank που προηγείται σε πρωτοβουλίες για την απαλλαγή της από το βραχνά των κόκκινων δανείων κατά 1 χρόνο, σύμφωνα με την αγορά.

Η Aegean λύγισε για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, υποχωρώντας με οριακές απώλειες 0,2%, στα 4,42 ευρώ. Αντιθέτως, υποτονικά ενισχύθηκε η Autohellas κατά 0,29% στα 3,5 ευρώ. Πάνω από 25 οι πιέσεις για τον ΟΤΕ, 1,95 για την ΕΥΔΑΠ, 1,79% για την Μότορ Όιλ και 1,3% για την Βιοχάλκο. Οι μετοχές που ξεχώρισαν από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση την Παρασκευή πάντως, ήταν η ΔΕΗ που έκλεισε με άνοδο 3,3% και η Τέρνα Ενεργειακή που ενισχύθηκε κατά 5,6%.

Από τις μετοχές π[ου διακινήθηκαν, 54 έκλεισαν με κέρδη και 43 υποχώρησαν.