Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Άτσαλη διόρθωση μετά από 14 μέρες πάρτι

Σε μία μέρα που πραγματοποιείται ράλι στα ελληνικά ομόλογα, με τις αποδόσεις να υποχωρούν κάτω από το 0,60% (στο 0,57 πριν από λίγο) και τις ευρωπαϊκές αγορές σε μικτή τάση, το Χ.Α. υποχωρεί με απώλειες πάνω από 2,8%, εξαργυρώνοντας μέρος των κερδών που επιτεύχθηκαν το περασμένο 14ήμερο.

Η απόφαση της ΕΚΤ να ενισχύσει το QE με περισσότερα από 500 δισ. ευρώ και με επέκταση του PEPP έως το 2022, που σημαίνει επιπλέον αγορές ελληνικών ομολόγων πάνω και από τα 20 δισ. ευρώ, δεν δίνει νέα πεδίο δόξης λαμπρό για τους επενδυτές. Οι οποίοι θεωρούν πιο σώφρων επιλογή την κατοχύρωση ρευστότητας.

Η αγορά βρίσκεται στις 772 μονάδες και όπως όλα δείχνουν α) ο δρόμος για τις 900 μονάδες δεν θα είναι στρωμένος με… ροδοπέταλα, και β) είναι ζήτημα η στήριξη των 768 – 770 μονάδων, για να εκδηλωθεί από νέα αφετηρία η επόμενη ανοδική κίνηση. Οι συναλλαγές είναι εντυπωσιακές και σήμερα, πάνω από τα 77 εκατ. ευρώ. Στοιχείο, ενός ζωντανού και «νευρικού» χρηματιστηρίου, σημειώνουν οι επαγγελματίες, δίδοντας περιθώρια για νέες τοποθετήσεις.

Οι τράπεζες που πρωταγωνιστούν τις τελευταίες 45 μέρες με αποδόσεις πάνω από 120%, σήμερα υποχωρούν πάνω από 7%, χάνοντας ακόμα και τις 500 μονάδες. Δεν υπάρχει «χαρτί» στην μεγάλη κεφαλαιοποίηση που να βρίσκεται στο «συν». Πάνω από 9% οι απώλειες για την Πειραιώς και πάνω από 9,3% για την ΕΤΕ, πάνω από 8% για την Alpha και πάνω από 7% για την Eurobank.

H άτσαλη διόρθωση πέρασε ακόμα στην Aegean, την Βιοχάλκο, την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που υποχωρούν πάνω από 3%. Πάνω από 5% η πτώση στην ΕΧΑΕ και πάνω από 4% στην Ελλάκτωρ, που έχασε πάλι το 1,5 ευρώ, με τις φήμες να κάνουν λόγο για αύξηση κεφαλαίου λίγο κάτω από το 1 ευρώ. Σχεδόν 3% οι απώλειες στην ΜΟΗ, κοντά στο 2% στα ΕΛΠΕ, 1,8% υποχωρεί ο Μυτιληναίος, 2,5% το Jumbo, έπειτα από τις πληροφορίες ότι μπορεί να μην ανοίξει το λιανεμπόριο και πάνω από 2% οι απώλειες για τον ΟΤΕ.

Ξεχωρίζει με άνοδο 1% ο ΟΠΑΠ.

Από τις μετοχές που διακινούνται, 95 υποχωρούν και μόλις 26 ενισχύονται.