Από τις 4/6 η αγορά βρισκόταν μόνιμα πάνω από τις 900 μονάδες.

Πλέον, η περιοχή αυτή, που είχε συνδεθεί ψυχολογικά με κάποιο σπουδαίο επίτευγμα έπειτα από την άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω πανδημίας, μοιάζει διάτρητη και απειλείται με πτωτική διάσπαση.

Και πάλι όμως, οι αναλυτές εμφανίζονται καθησυχαστικοί, αλλά η αγορά είναι τόσο ρηχή, που καθίσταται πλέον απρόβλεπτη. Με 7 εκατ. ευρώ την πρώτη ώρα των συναλλαγών όλες οι μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχουν παραδοθεί στους πωλητές.

ΟΛΠ ΟΛΠ 1,50% 27,10, Μυτιληναίος, Jumbo, ΕΥΔΑΠ και Εθνική είναι οι τελευταίες που δείχνουν να ανθίστανται, αλλά με μερικά δεκαδικά ανόδου…

Η Alpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,68, όπου είναι εστιασμένη η προσοχή της αγοράς λόγω της τρέχουσας διαδικασίας αύξησης κεφαλαίου, υποχωρεί στο 1,10 ευρώ.

Και πάλι πωλητές στην Aegean ΑΡΑΙΓ -0,25% 12,07, στα 5,39 ευρώ, καθώς οι μεγάλες αγορές της Ευρώπης, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, παραμένουν κλειστές για την τουριστική βιομηχανία της χώρας μας.

Πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα η πτώση για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την Τέρνα Ενεργειακή, στο 1% η πτώση στη ΔΕΗ, υπό τις πληροφορίες για αυξήσεις τιμολογίων, με τη μετοχή στα όρια των 9 ευρώ.

Πωλήσεις και πάλι στην Ελλάκτωρ, στο 1,51 ευρώ, ενώ στα 6,18 ευρώ υποχωρούν τα ΕΛΠΕ και στα 14,27 ευρώ η Μότορ Όιλ ΜΟΗ 1,86% 23,04.

ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, επίσης, στο κόκκινο, κάτω από τα 13 ευρώ και στα 14,75 ευρώ αντίστοιχα.

Τα θετικά βήματα των ελληνικών τραπεζών και η πρόοδος στις κινήσεις μείωσης των NPEs έχουν σχολιαστεί και από τους οίκους αξιολόγησης, αφού βλέπουν ότι οι τιτλοποιήσεις θα μειώσουν το μέγεθος του προβλήματος και θα συνδράμουν στη μείωση του κινδύνου στους ισολογισμούς τους. Ο δρόμος προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο συμμετοχής των NPEs στα δανειακά χαρτοφυλάκια των εγχώριων τραπεζών είναι ακόμα μακρύς και δύσβατος, αλλά ίσως οι αυξήσεις κεφαλαίου να είναι οι πρώτες που μπορεί να προσφέρουν κέρδη και αξία στους μετόχους μακροπρόθεσμα. Σε κάθε περίπτωση, οι αυξήσεις κεφαλαίου, κοντά στα 3 δισ. ευρώ μαζί με τα ομολογιακά, δεν παύουν να αποτελούν τροχοπέδη για την έλευση περισσότερων κεφαλαίων σε μία στεγνή από χρήμα αγορά, όπως η ελληνική, όπου γίνεται τζίρος ούτε 5 εκατ. ευρώ την ώρα τις τελευταίες μέρες…

Από την άλλη, ως προς τα έργα που θα αλλάξουν τον χαρακτήρα της ελληνικής οικονομίας και θα προσδώσουν ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, δεν παύει να διέπονται από μία σειρά ανησυχιών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Ελληνικού και η εξέλιξη γύρω από το αν θα προχωρήσει ή όχι η υπόθεση του καζίνο.

Σύμφωνα με τους χρηματιστές, το ρίσκο πλέον μεταφέρεται στην υλοποίηση των επιχειρηματικών πλάνων και την δημιουργία αξίας ενώ η απόκλιση από τις αποτιμήσεις των Ευρωπαϊκών μέσων όρων (0,68x έναντι 0,48x) υποδηλώνει ένα θεωρητικό δυνητικό περιθώριο ανόδου.

Από την άλλη, δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί ότι τους τελευταίους μήνες μια σειρά από μετοχές έφτασαν όχι απλά σε υψηλά (π.χ. ΟΤΕ στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008 ή ο ΟΠΑΠ από το 2014), αλλά σε… ιστορικά υψηλά (π.χ. Μυτιληναίος), ενώ υπάρχουν περιπτώσεις μετοχών από τις τράπεζες που από τα χαμηλά τους τον περασμένο Οκτώβριο – Νοέμβριο, έχουν πραγματοποιήσει ράλι πάνω από 200% (σ.σ. με εξαίρεση την Πειραιώς).

Άλλη αιτία που η αγορά έχει καθηλωθεί είναι οι επιχειρηματικές έριδες, όπως αυτή που λαμβάνει χώρα στον ιστορικό κατασκευαστικό όμιλο, την Ελλάκτωρ.