Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Σχόλιο Αγοράς

Χρηματιστήριο: Απογείωση για Αττικής, με άνοδο 968%!

Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank

Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank

Ελαφρώς πτωτικά άνοιξε η αγορά, η ρευστότητα της οποίας δοκιμάζεται εκ νέου με την έκδοση ομολογιακού 500 εκατ. ευρώ από την ΔΕΗ. Πρεμιέρα σήμερα για τη “νέα Αττικής”. Ο γενικός δείκτης την ίδια ώρα υποχωρούσε οριακά.

Στο 5,6% ευρώ ανέβηκε η Αττικής  γύρω στις 12 το μεσημέρι με άνοδο 968 % και με κεφαλαιοποίηση πάνω από 9 δισ.

Έγινε το reverse split και οι 100 μετοχές έχουν γίνει μία. Παράλληλα η διαπραγμάτευση γίνεται με αποκοπή του δικαιώματος προτίμησης στην αύξηση κεφαλαίου και το δικαίωμα επίσης διαπραγματεύεται από σήμερα.

Η τιμή της μετοχής (προσαρμοσμένη) είναι στα 0,5240 ευρώ και το δικαίωμα ξεκίνησε με τιμή 210 ευρώ. Στα πρώτα λεπτά, η μετοχή ξεκίνησε στα 0,70 ευρώ με άνοδο 33% και ελάχιστο όγκο, αφού δεν υπάρχουν πλέον πολλά χαρτιά και το δικαίωμα άνοιξε επίσης με άνοδο.

Σιγά – σιγά όμως η άνοδος έφτασε κοντά στο… 1000% με μικρό όγκο συναλλαγών και τζίρο.

Κρατάει ο δείκτης ωστόσο, τις 1442 μονάδες και με συναλλαγές κοντά στα 2,5 εκατ. ευρώ στο πρώτο ημίωρο. Το διεθνές επενδυτικό κλίμα είναι σταθεροποιητικό καθώς τα εισερχόμενα μακροοικονομικά στοιχεία αναδεικνύουν την ανθεκτικότητα της οικονομίας με τις ΗΠΑ να παραμένουν στο τιμόνι.

Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν περισσότερο από τα 2/3 του δείκτη MSCI World Index. Γενικότερα, οι αγορές συνεχίζουν στον ρυθμό των αποτελεσμάτων Γ΄τριμήνου και αυτή την εβδομάδα με την SAP στη Γερμανία να ανακοινώνει σήμερα, ενώ αναμένουμε και τις Tesla (Τετάρτη), Texas Instr, lam Research, GM και AT&T τις επόμενες ημέρες.

Αντίστοιχα, στο εσωτερικό, αναμένουμε το Γ΄τρίμηνο από Σαράντη (Τετάρτη πσ) και Metlen (Πέμπτη πσ).

Για τον ΓΔΧΑ εκτιμούμε ότι θα κινηθεί εντός των 1420 και 1480 μονάδων την τρέχουσα εβδομάδα, όπως εκτιμά η Depolas Investments.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι βελτίωση καταγράφουμε στα περιθώρια διύλισης της Μεσογείου την περασμένη εβδομάδα. Η σημερινή ατζέντα περιορίζεται στις λιανικές πωλήσεις στην Γαλλία, οι οποίες θα βρεθούν στο επίκεντρο μετά και την τελευταία υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας.

Άλλες σημαντικές εξελίξεις αφορούν τις μειώσεις επιτοκίων στην Κίνα, ενώ από σήμερα ξεκινούν οι συναντήσεις του ΔΝΤ και της παγκόσμιας τράπεζας στην Ουάσιγκτον, Επιπλέον, αύριο και με διάρκεια 3 ημερών έχουμε την συνάντηση των BRICS στην Ρωσία.

Επιστρέφοντας στο χρηματιστηριακό ταμπλό, στα 9 ευρώ η Cener, δηλαδή στην τιμή του placement, στα 4,25 η Τράπεζα Κύπρου, πέντε σεντς πάνω από το placement στα 7,48 ευρώ σκαρφαλώνει η ΕΤΕ με την τιμή να διαμορφώνεται επτά σεντς κάτω από τη δική της δημόσια εγγραφή.

Στις 1442 μονάδες ο γενικός δείκτης του Χ.Α. πάντως, ήπια πτωτικά, με την ΔΕΗ στα 12,10 να υποχωρεί 0,4%, απώλειες 0,29% για την Eurobank, με την Πειραιώς να συνεχίζει οριακά ανοδικά 0,23%, στα 3,87 ευρώ.

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης και η Άλφα, στο 1,53. Στα 34 ευρώ πάτησε η Coca Cola, πολύ κοντά στα 34 ευρώ ο Μυτιληναίος. Πτώση 1,36% για τον ΟΤΕ, αλλά κίνηση ανοδική προς τα 16 ευρώ ο ΟΠΑΠ.

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι αλλαγές σε επίδομα παιδιού, στέγασης, ελάχιστο εγγυημένο και ανεργίας

ΔΕΗ: Βγαίνει στις αγορές με ομόλογο 500 εκατ. ευρώ – Σκοπεύει στην εισαγωγή των Ομολογιών στο Euronext

Bitcoin: Φλερτάρει με τα 70.000 δολάρια – Εισροές 2,4 δισ. δολ. στα ETFs