Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Απειλούνται και πάλι οι 800 μονάδες

Χρηματιστήριο

Κατά κράτος επικρατούν οι πωλητές σε όλο το φάσμα του χρηματιστηριακού ταμπλό.

Η αγορά κινείται στα όρια των 806 μονάδων, θέτοντας σε απειλή ακόμα και τις 800 μονάδες για μία ακόμα φορά φέτος.

Καθαρές οι εντολές πώλησης στις τράπεζες, με τον δείκτη να φεύγει κάτω από τις 535 μονάδες, στις 529 αυτή την ώρα, με την Άλφα να υποχωρεί πάνω από 1,7%, η Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 2,10 και η Πειραιώς σχεδόν 2% και 1,5% η ΕΤΕ ΕΤΕ 0% 7,87.

Ακόμα και οι μετοχές των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ  ΟΠΑΠ -0,13% 15,68 φαίνεται να γυρνούν στο κόκκινο με οριακές προσώρας απώλειες περί το 0,5%.

Η επίθεση στα blue chips τη Δευτέρα, είναι κάτι περισσότερο από εμφανής. Κοντά στο 1,5% η πτώση για τις μετοχές των διϋλιστηρίων, πάνω από 1,2% στην ΔΕΗ ΔΕΗ 0% 11,75, 0,96% στον Μυτιληναίο, περί το 1% στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και 2,2% στην Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ -0,16% 19,32.

Αλλάζει τα δεδομένα και πάλι στις αγορές και το Χ.Α. η νέα τροπή που φαίνεται να παίρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία μετά την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας το περασμένο Σάββατο.

Ήδη, οι αγορές βιώνουν τα αντίποινα της Ρωσίας στην Ουκρανίας ανακατεύοντας και πάλι την τράπουλα του πολέμου που έχει οδηγήσει σε αχαλίνωτη κούρσα τις ενεργειακές τιμές και τον πληθωρισμό.

Η Δύση προειδοποιεί ακόμα και για χρήση πυρηνικών από τον Πούτιν, τη στιγμή που οι αγορές δείχνουν να ασχολούνται σήμερα και με διάφορα μακρο/οικονομικά στοιχεία, όπως οι λιανικές πωλήσεις στην Γερμανία και εν αναμονή των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου την ερχόμενη εβδομάδα στην Wall, θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον των επενδυτών, που όμως, δύσκολα θα θελήσουν να τοποθετηθούν άφοβα σε αυτό το περιβάλλον.

Στο Χ.Α., ο δείκτης κινείται περί τις 812 μονάδες με μικρή πτώση και συνάμα υπάρχει διάχυτη η ανησυχία ως προς το αν οι εισηγμένες θα κρατήσουν στα επόμενα τρίμηνα το ίδιο τέμπο υψηλής κερδοφορίας, χωρίς να έχουν τρωθεί από το ενεργειακό κόστος και τον πληθωρισμό, αφού καλούνται να περνούν στον καταναλωτή και τελικό παραλήπτη των προϊόντων τους τις αυξημένες τιμές.

Υπό τα δεδομένα αυτά, ενδεχομένως το ενδιαφέρον να περιστραφεί γύρω από τον τραπεζικό κλάδο και την έναρξη των διαδικασιών για την αποχώρηση του ΤΧΣ, διαδικασία που ενδεχομένως διακοπή ενόψει των επικείμενων εκλογών.

Στο Χ.Α. ο ρυθμός της πτώσης δεν είναι το ίδιο οξύς με τα ξένα χρηματιστήρια.

Η αγορά μπορεί να δείχνει ότι υποχωρεί για τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις, αλλά αυτό γίνεται με το σταγονόμετρο, κι αυτό διότι α) το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει μειωθεί, β) ο τζίρος έχει μειωθεί μεταξύ 40 – 50 εκατ. Ευρώ και γ) επιλέγουν να κρατούν τις βασικές τους θέσεις, αφού το Χ.Α. σε μία αντίδραση θα μπορούσε να φύγει ανοδικά “πρώτο”. Άλλωστε οι απώλειες από την αρχή του χρόνου είναι μονοψήφιες, όταν οι μεγάλες αγορές του πλανήτη υποχωρούν πάνω από 25%.

Διαβάστε επίσης

Χρηματιστήριο: Το buy back σε Μυτιληναίο, ΔΕΗ, Μότορ Οιλ, ΕΧΑΕ, Φουρλή ο “αιμοδότης” της αγοράς