Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Άνοδος κόντρα στις διεθνείς αγορές και τον τζίρο… Δεκαπενταύγουστου, με πρωταγωνιστές ΟΤΕ και Ιντρακόμ

Χρηματιστήριο: Άνοδος κόντρα στις διεθνείς αγορές και τον τζίρο... Δεκαπενταύγουστου, με πρωταγωνιστές ΟΤΕ και Ιντρακόμ

Μιχάλης Τσαμάζ - Σωκράτης Κόκκαλης

Κόντρα στο πτωτικό κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές κινήθηκε τη Δευτέρα ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο οποίος  κατάφερε με μια ήπια άνοδο να κλείσει μια ανάσα από τις 900 μονάδες, χάρη στην άνοδο συγκεκριμένων μετοχών.

Με τις αγορές στην Ασία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να ασχολούνται με τα κατώτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για τις πωλήσεις και την βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα, η αγορά στην Λεωφόρο Αθηνών είχε να αντιμετωπίσει και την έλλειψη ενδιαφέροντος, κάτι αναμενόμενο για την περίοδο του δεκαπενταύγουστου, με τον τζίρο να περιορίζεται κάτω από τα 30 εκατ. δολάρια. Είναι δε χαρακτηριστικό πως παρά την άνοδο, στο σύνολό τους ο αριθμός των μετοχών που έκλεισαν με άνοδο ήταν πολύ κοντά σε αυτών που έκλεισαν με άνοδο (56 ανοδικές, 52 πτωτικές, 18 αμετάβλητες).

Η αγορά είδε με ενδιαφέρον την συμφωνία για την εξαγορά της Wind από την United Group, έναντι ενός ποσού που προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ, η οποία πάντως δεν ξάφνιασε την αγορά τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα.  Την ίδια ώρα, βοήθεια έδωσαν και  τα προσωρινά στοιχεία για το πρωτογενές έλλειμμα  του προϋπολογισμού της περιόδου Ιανουαρίου-Ιουλίου, που έδειξαν πτώση  λίγο πάνω από τα 9 δισ. ευρώ. Ο στόχος του προϋπολογισμού έκανε λόγο για πρωτογενές έλλειμμα 9,6 δισ. ευρώ.

Κάπως έτσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,40% στις 898,90 μονάδες, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 28,4 εκατ. ευρώ και τον όγκος στα 17,8 εκατ. τεμάχια.

Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, την υψηλότερη άνοδο κατέγραψε η μετοχή του ΟΤΕ, η οποία έκλεισε στα 16 ευρώ με κέρδη 1,98%.

Ακολούθησαν οι Σαράντης (1,61%), ΟΠΑΠ (1,4%), ΔΕΗ (1,24%) και Ελλάκτωρ (1,23%).

Ήπια άνοδο, μικρότερη του 1%, κατέγραψαν οι Coca Cola, ΕΧΑΕ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Jumbo, Eurobank, Μυτιληναίος, Lamda  και Alpha Bank.

Αντίθετα, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η μετοχή της  Πειραιώς, που έκλεισε στα 1,386 ευρώ με πτώση -2,12%. Η μετοχή της Titan έκλεισε στο -0,98% ενώ ήπιες απώλειες σημείωσαν οι  Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Aegean, Viohalco, ΟΛΠ και Εθνική Tράπεζα.

Αμετάβλητος έκλεισε ο ΑΔΜΗΕ.

Από τις μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης ξεχώρισε η Intracom με άνοδο 3,34%, ενώ στο +2,8% έκλεισε η Autohellas και στο +2,43% τα Πλαστικά Θράκης. Αντίθετα, ισχυρές απώλειες 3,36% κατέγραψε στο κλείσιμο η μετοχή της ΑΒΑΞ ενώ στο -2,2% έκλεισε η Ικτίνος.

Από τις υπόλοιπες μετοχές ξεχώρισε η MIG με το εντυπωσιακό +8,6% ενώ στο +3,2% έκλεισε η Byte.

Διαβάστε επίσης

Wall Street: Αρνητικό άνοιγμα μετά τα απογοητευτικά στοιχεία από την Κίνα – Βουτιά 3% για το πετρέλαιο

Bitcoin: Εκτιμήσεις των αναλυτών για 100.000 δολάρια το 2022

Πρωτογενές έλλειμμα €9 δισ. έως τον Ιούλιο – Μεγάλη τρύπα στα έσοδα