Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Άνοδος για τράπεζες και ΔΕΗ, «φρένο» σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Coca Cola

Με το ελληνικό 10ετές να υποχωρεί αυτή την ώρα στο 1,15%, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. υποχωρεί στις 644 μονάδες με απώλειες 0,46%.

Στο ίδιο μήκος κύματος και με απώλειες, αλλά κάτω από 1%, υποχωρούν και οι ευρωπαϊκές αγορές.

Είναι προφανές ότι η τάση συσσώρευσης στα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου, αλλά και στο ελληνικό, συνδέεται με τις αποφάσεις που καλείται να λάβει η ΕΕ στο ανώτατο επίπεδο για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας στην μετά κορωνοϊό εποχή.

Οι διαπραγματεύσεις, όπως προκύπτει από την εικόνα του Σαββατοκύριακου, αλλά και της σημερινής ημέρας, συνεχίζονται. Οι αγορές, είναι αλήθεια, θα περίμενα περισσότερο αποφασιστική παρέμβαση από την Ευρώπη. Δηλαδή, θα ανέμεναν χρηματοδότηση απευθείας από το πακέτο των 750 δις. ευρώ και όχι το πακέτο αυτό να σπάσει σε επιχορηγήσεις και δάνεια.

Προφανώς, σε ότι μας αφορά, η Ελλάδα θα λάβει πακέτο χαμηλότερο από τα 750 δισ. ευρώ και την αναλογία της των 32,5 δισ. ευρώ. Ακόμα όμως κι αν συμφωνηθεί η χορήγηση δανείων μέχρι ενός ποσού, προέχει να διευκρινιστούν οι όροι.

Ο μόνος φορέας που εργάζεται πάντως, ως προς την ρευστότητα των κρατών μελών και με σχετική αυτονομία, είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μετά τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ, βλέπουμε ότι το ελληνικό 10ετές υποχωρεί σε επίπεδα που σε άλλες εποχές θα παρέπεμπαν σε ιστορικά χαμηλά.

Αυτή την ώρα, προκύπτει αντίδραση στις τραπεζικές μετοχές. Η Alpha ενισχύεται 1,7%, η ΕΤΕ 1,5%, η Πειραιώς 1,2% και η Eurobank 0,8%.

Λελογισμένα και τα κέρδη και οι απώλειες στο σημερινό ξεκίνημα της αγοράς.

Η ΔΕΗ συνεχίζει προς τα 4 ευρώ με άνοδο 1,8%, παρά τη μικρή στροφή προς τα πίσω στην έναρξη των συναλλαγών.

Εντολές αγορών 3,7% βγαίνουν στον Ελλάκτωρα, που αγγίζει το 1,12 ευρώ, ενώ σε θετικό πρόσημο, στα 16,16 ευρώ ενισχύεται το Jumbo, στα 7,70 ευρώ ο Μυτιληναίος, που δείχνει σημάδια συγκέντρωσης στα επίπεδα αυτά, 1,5% κέρδη για τον ΟΛΠ.

Κέρδη 4,23% για τον Δρομέα, με 10.000 τεμάχια, 1,32% ενισχυόταν η Τέρνα Ενεργειακή στα 10,74 ευρώ, αλλά πέρασε στο κόκκινο στη συνέχεια και υποχωρεί στα 10,54 ευρώ.

Από τις μετοχές που διακινούνται πάντως, 45 ενισχύονται και 15 υποχωρούν.

Πιέσεις 1,20% στον ΟΤΕ και κάτω από 1% πιέζεται η Μότορ Όιλ, πάνω από 1% η Coca Cola και 0,41% η Βιοχάλκο.