• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Αναβαλλόμενη… άνοδος στις τράπεζες με βοήθειες από ΔΕΗ και Μυτιληναίο

    Χρηματιστήριο: Αναβαλλόμενη άνοδος στις τράπεζες με βοήθειες από ΔΕΗ και Μυτιληναίο

    Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα) – Ευάγγελος Μυτιληναίος (Mytilinaios) – Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς) – Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ)


    Επιβεβαιώθηκε το ρητό που θέλει την αγορά ως… τραπεζοκεντρική και πως αν δεν δεήσουν οι τράπεζες, η αγορά δεν βρίσκει τον δρόμο της προς την άνοδο.

    Τα καλά νέα από τον αναβαλλόμενο φόρο που ευνοεί ειδικά εκείνα τα πιστωτικά ιδρύματα των οποίων έχουν «δεσμευτεί» σημαντικά κεφάλαια, όπως της Εθνικής και της Πειραιώς με περισσότερα από 9 δισ. Ευρώ και οι δύο και λιγότερο η Eurobank με την Alpha (με κάτι περισσότερο από 6 δισ. Ευρώ), είναι ότι η επίλυση της εκκρεμότητας αυτής μπορεί να οδηγήσει σε απογείωση της τιμής στόχου από τους ξένους οίκους.

    Ταυτόχρονα, μία ακόμα μετοχή, αυτή της Εθνικής, έχει σοβαρές πιθανότητες να ενταχθεί στον MSCI μέχρι τον Νοέμβριο, ενώ η αποκάλυψη του Παύλου Μυλωνά ότι το πραγματικό άνοιγμα της τράπεζας σε κόκκινα δάνεια είναι μόλις 1,5 δισ. ευρώ, πυροδότησε κεφάλαια, που οι τραπεζικές μετοχές είχαν να δουν πριν από τις 14 Ιουλίου, σχολιάζουν οι παράγοντες της αγοράς. Ταυτόχρονα, με το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου, επιλυμένο, ανοίγει ο δρόμος για ανεμπόδιστη κερδοφορία, επιστροφή στις διανομές μερισμάτων και χρηματοδότηση της οικονομίας, λίγο πριν από την έλευση των κεφαλαίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

    Χρηματιστές σχολίαζαν νωρίτερα την Παρασκευή, πως αν το κλίμα στις διεθνείς αγορές δεν ήταν πτωτικό εξαιτίας των ανησυχιών από την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα, η άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα ελάμβανε διαστάσεις «πάρτι». Σε κάθε περίπτωση όμως, η ιστορία δεν γράφεται με τα αν.

    Πραγματικό γεγονός είναι ότι η αγορά σημείωσε ένατη συνεχόμενη αντίδραση με σωρευτικά κέρδη λίγο πάνω από 6%. Ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών τερμάτισε στις 888,26 μονάδες και με κέρδη 0,63%, ενώ οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 67,5 εκατ. ευρώ με μόλις 2 εκατ. ευρώ πακέτα. Σε επίπεδο εβδομάδας ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,76%, σε επίπεδο μήνα 0,38% και από την αρχή του χρόνου η άνοδος φτάνει 9,80%.

    Οι χρηματιστές περιμένουν ότι οι ξένοι θα αναθεωρήσουν τις προηγούμενες τιμές στόχους για τις τράπεζες δίνοντας επιπλέον άνοδο 20% στις τραπεζικές μετοχές. Είναι κάτι πάντως, που θα φανεί το επόμενο διάστημα.

    Η σημερινή συνεδρίαση πάντως, επιβεβαίωσε τον κανόνα που θέλει όταν υπάρχουν καλά νέα να βγαίνουν αγοραστές και να τονώνεται το ενδιαφέρον, κάτι που δεν συνέβαινε το προηγούμενο διάστημα, παρά τις 9 διαδοχικά ανοδικές συνεδριάσεις.

    Στα μη τραπεζικά blue chips η τάση ήταν μικτή.

    Σε ότι έχει να κάνει με τις τράπεζες, η Alpha έκλεισε με μικρές απώλειες 0,64%, στο 1,09 ευρώ. Η ΕΤΕ έκλεισε με κέρδη 4%, στα 2,39 ευρώ, η Πειραιώς 4,92%, στο 1,45 ευρώ. Οι τράπεζες πρωταγωνίστησαν στον ημερήσιο τζίρο, με την Alpha να κάνει σχεδόν 11,5 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ 9,34 εκατ. ευρώ, η Πειραιώς 7,5 εκατ. ευρώ και η Eurobank 4,1 εκατ. ευρώ.

    Ισχυρά τα κέρδη στο μεταξύ, για τον Μυτιληναίο, που έκλεισε με κέρδη 2,36%, με την μετοχή να επιστρέφει στα 15,64 ευρώ και τις φήμες να δίνουν και να παίρνουν περί ένταξης στον MSCI κατά την τριμηνιαία αξιολόγηση του Αυγούστου. Άλλαξαν χέρια την Παρασκευή περισσότερα από 252 χιλιάδες κομμάτια.

    Πάνω από 2,35 η αντίδραση της ΔΕΗ που επέστρεψε πάνω από τα 9 ευρώ. Από εκεί και πέρα αντανακλαστική η κίνηση στο Jumbo, sta 13,40 ευρώ και κέρδη λίγο πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα.

    Στα 9,52 ευρώ ανέβηκε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με κέρδη 1,28%, στα 5,40 επέστρεψε η Aegean, στα 8,43 ευρώ και νέα υψηλά για την Lamda, στα 12,18 ευρώ με κέρδη 1,25% ο ΟΠΑΠ. Απώλειες για την Μότορ Όιλ, τον ΟΤΕ, που διολίσθησε στα 15,38, την ΕΥΔΑΠ στα 7,89 ευρώ και την Coca Cola στα 31,98 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Wall Street: Με πτώση το άνοιγμα της Παρασκευής, πιέσεις στις τεχνολογικές μετοχές – Στο -7% κινείται η Amazon
    Αναβαλλόμενος: Τα ξένα funds ξαναγράφουν τις εκθέσεις για τις τράπεζες – Έρχονται αναβαθμίσεις 20% πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα
    Μυλωνάς: Η Εθνική Τράπεζα δεν χρειάζεται αύξηση κεφαλαίου – Στόχος τα 490 εκατ. ευρώ οργανικής κερδοφορίας το 2022



    ΣΧΟΛΙΑ