Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Σχόλιο Αγοράς

Χρηματιστήριο: Αlpha, ΤΕΝΕΡΓ συντηρούν τον δείκτη στις 870 μονάδες – Όλα τα βλέμματα στην Fed

Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Γιώργος Περιστέρης (Τέρνα Ενεργειακή)

Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Γιώργος Περιστέρης (Τέρνα Ενεργειακή)

Ήπιες οι διακυμάνσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις αγορές να έχουν «κλειδώσει» μία ακόμα – την τέταρτη στη σειρά – αύξηση της τάξης των 75 μονάδων βάσης, τα βλέμματα της Wall Street, αλλά και των αναλυτών παγκοσμίως είναι στραμμένα στο μήνυμα που θα στείλει ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ.

Μία δήλωση που θα αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων τον Δεκέμβριο, στην τελευταία για το έτος συνεδρίαση της Fed, θα επιβεβαιώσει τα στοιχήματα των επενδυτών και θα συμπληρώσει το παζλ στο μπλοκ του δολαρίου, για κοινή υποχώρηση από τις επιθετικές κινήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη οι κεντρικές τράπεζες του Καναδά και της Αυστραλίας, στις συνεδριάσεις τους τον Οκτώβριο, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μειωμένη από την αναμενόμενη αύξηση επιτοκίων, αιφνιδιάζοντας τις αγορές.

Αντίθετα, μια επιθετική δήλωση που προμηνύει σκληρή στάση από τη Fed και στις επόμενες συνεδριάσεις της, αναμένεται να παρατείνει τον εγκλωβισμό των αγορών στην αστάθεια.

Η συμπεριφορά των αγορών, τόσο στα χρηματιστήρια κατά το πρόσφατο ράλι όσο και στις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων που υποχωρούν, δείχνει ότι κάτι τέτοιο είναι προεξοφλημένο.

Στο 4,55% νωρίτερα σήμερα το ελληνικό 10ετές και στο 4,2% το αντίστοιχο ιταλικό.

Από εκεί και πέρα κίνηση στις 870 μονάδες δίνει από το άνοιγμα ο γενικός δείκτης του Χ.Α., ακολουθώντας την ήπια πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Το αμερικανικό επιτόκιο έχει προεξοφληθεί ότι θα αγγίξει το 4% και στην επόμενη αύξηση, που μάλλον θα είναι και η τελευταία, θα βρεθεί στο 4,5% ή 4,75%.

Αντιστοίχως η ΕΚΤ θα κληθεί να αποφασίσει νέα αύξηση μέχρι 2,75% για το βασικό επιτόκιο του ευρώ.

Ως προς την κίνηση των τραπεζών αντιδρά η Alpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,68 μετά τη χθεσινή πτώση, με άνοδο 1%, αλλά οριακές απώλειες κάτω από 0,5% για Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 2,10 και ΕΤΕ, με την Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,27% 3,74 αμετάβλητη στο 1,24 ευρώ.

Ο ΑΔΜΗΕ χάνει έδαφος και σήμερα που βλέπει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών έξοδο από τον FTSE. H μετοχή υποχωρεί στο 1,66 ευρώ.

Στα 16,70 ευρώ σκαρφαλώνει ο Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ 0% 36,70 στα 17,54 ευρώ αμετάβλητη η Μότορ Όιλ, στα 6,53 ευρώ μετά τη χθεσινή πτώση 5% τα ΕΛΠΕ λόγω μερίσματος, κίνηση στα 19,20 ευρώ και κέρδη 1,5% για την Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ -0,16% 19,32 και 1,16% για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στα 9,59 ευρώ.

Αντίδραση, αλλά μικρή βγαίνει στην ΔΕΗ, στα 6,30 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Πώς ο Γιώργος Μυλωνάς κάνει το turnaround story της Αlumil