ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Aν ήταν μία συνεδρίαση από τα παλιά, μία μόνο μετοχή της Big Cap, εν προκειμένω η ΔΕΗ, θα μπορούσε να πάρει την αγορά στον λαιμό της και όλοι οι εμπλεκόμενοι περί τα χρηματιστηριακά θα μιλούσαν για μία ακόμα ζοφερή συνεδρίαση στη Λεωφόρο Αθηνών.
Η αγορά πάντως εκπλήσσει και μένει «πιστή» στη ρότα που φαίνεται ότι έχει χαράξει από τις πρώτες συνεδριάσεις του 2022 ότι φέτος θα είναι μία διαφορετική χρονιά, όπου το rotation της ανόδου θα είναι η βασική στρατηγική.
Στη συνεδρίαση της Τρίτης λοιπόν κι ενώ η ΔΕΗ ΔΕΗ 0% 11,75 έγραφε χαμηλά 20 εβδομάδων (8,11 ευρώ), η αγορά έδειξε ισχυρά αντανακλαστικά. Και μάλιστα στη πιο δύσκολη στιγμή, αφού οι ευρωπαϊκές αγορές περνούσαν σε αρνητικό πρόσημο. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά ο Dow Jones άνοιξε τρεμοπαίζοντας στις 35.110 μονάδες.
Tην ίδια ώρα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έδειχνε να σταθεροποιείται μετά το ξεπέταγμα της Δευτέρας στο 2,50%, στα επίπεδα του 2,30%, ενώ οι τιμές στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο άρχισαν να υποχωρούν, αν και η είδηση της ημέρας ήταν η διακοπή στη παραγωγή των πυρηνικών εργοστασίων της Δ. Ευρώπης, εξέλιξη που μέσα στη μέρα εκτόξευσε την τιμή του φυσικού αερίου.
Οι επενδυτές στο εξωτερικό δεν βρήκαν παρηγοριά ούτε από τα θεαματικά αποτελέσματα της BP, αλλά ούτε και της γαλλικής τράπεζας BNP Paribas. Η ανησυχία για τον πληθωρισμό και την αύξηση των επιτοκίων φέρνει επικίνδυνες ανησυχίες για το δημόσιο χρέος, ειδικά χωρών όπως η Ελλάδα.
Το γεγονός ότι η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς τίτλου καλπάζει είναι χαρακτηριστικό της ανησυχίας αυτής, σημειώνουν παράγοντες της αγοράς. Προς το παρόν, οι αγορές δεν κατευνάζονται ούτε από την προαναγγελία αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τον S&P στο τέλος Απριλίου, αλλά ούτε και από τη ρητή δέσμευση της Κριστίν Λαγκάρντ ότι θα στηρίξει την ελληνική οικονομία με συνεχείς αγορές ομολόγων.
Το Χρηματιστήριο αντέδρασε διαφορετικά, παρά το γεγονός ότι τη μεγαλύτερη διάρκεια των συναλλαγών μονοπώλησαν την προσοχή οι καραβιές εντολών πώλησης στη ΔΕΗ.
Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με κέρδη τελικά 0,42%, κλείνοντας στις 942,06 μονάδες, ενώ οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 115 εκατ. ευρώ με τον καθαρό τζίρο αφαιρουμένων των πακέτων περί τα 98 εκατ. ευρώ).
Η αγορά όμως, δεν έμεινε εκεί και με στροφή στην Alpha ΑΛΦΑ 0% 1,68 , που μαζεύτηκε από το 1,319 ευρώ στο 1,38 με περισσότερα από 11,5 εκατ. τεμάχια και κέρδη 3,7% ή η κούρσα που βγήκε στην Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,27% 3,74 που από το 1,4610 ευρώ έκλεισε πάνω από 1,51 και με όγκο 5,6 εκατ. τεμαχίων, αποδείχθηκε στη πράξη το πόσο απρόβλεπτο σπορ είναι το χρηματιστήριο.
Αντίβαρο στη πτώση της ΔΕΗ των 3,147 δισ. ευρώ χρηματιστηριακής αξίας, η οποία, σημειωτέον, «μάζεψε» τις απώλειες και από τα 8,11 ευρώ έκλεισε στα 8,24, απετέλεσαν ο ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -0,13% 15,68 με κέρδη 3,47%, στα 13,42, ο ΟΤΕ ΟΤΕ -0,21% 14,07 που με κέρδη 1,7% έκλεισε στα 17,60 ευρώ και το Jumbo ΜΠΕΛΑ 0,39% 25,44 που απομακρύνθηκε από την ευαίσθητη ζώνη των 13 ευρώ.
Στον ΟΤΕ και τον ΟΠΑΠ άλλαξαν χέρια περισσότερες από 427 χιλιάδες κομμάτια και στο Jumbo σχεδόν 300 χιλιάδες κομμάτια.
Ενδιαφέρουσα κίνηση στην ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ 0,87% 5,82 , αρκεί να έχει και συνέχεια που περιόρισε τις απώλειες από τα 7,44 ευρώ κλείνοντας με άνοδο πάνω από 1,2%, στα 7,59 ευρώ, ενώ ο Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ 0% 36,70 από τα 15,16 ευρώ χαμηλό ημέρας έκλεισε στα 15,30 ευρώ με 250 χιλιάδες κομμάτια.
Πωλητές στη ΔΕΗ, όπως αναφέρουν πληροφορίες ήταν όλοι οι μεγάλοι ξένοι οίκοι, Merrill Lynch, JP Morgan, UBS, είτε με απευθείας εντολές πώλησης, είτε μέσω εγχώριων χρηματιστηριακών. Πολλές από τις εντολές πέρασαν μέσα από δύο τραπεζικές χρηματιστηριακές, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, την Eurobank και την Πειραιώς. Στη ΔΕΗ άλλαξαν χέρια 2,1 εκατ. τεμάχια ή 17,256 εκατ. ευρώ.
Οι απώλειες στην ΕΤΕ ΕΤΕ 0% 7,87, για την οποία η αγορά προεξοφλεί είσοδό της στον MSCI, αν και όλα είναι ανοιχτά, δηλαδή να γίνει η είσοδος τον Μάιο (…), περιορίστηκαν και από τα 3,47 ευρώ χαμηλό ημέρας έκλεισε στα 3,57 ευρώ με σχεδόν 5,5 εκατ. τεμάχια.
Διαβάστε επίσης
Χρηματιστήριο: Ποιοι οίκοι γονατίζουν τη ΔΕΗ
Εκτινάσσονται οι τιμές του ρεύματος στην Ευρώπη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»