Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Alpha και Eurobank ανέβασαν την αγορά – Τι συμβαίνει με το rebalancing

Με τις ευρωπαϊκές αγορές και τη Wall να ξαναπιάνουν το νήμα επιστροφής τους σε ιστορικά υψηλά, το Χρηματιστήριο Αθηνών φαίνεται ότι παίρνει αυτό που του αναλογεί.

Η αγορά επέστρεψε δυναμικά στις 880 μονάδες, αισθητά πάνω από τη βραχυπρόθεσμη στήριξη των 870 μονάδων, κλείνοντας στις 880,26 μονάδες και με κέρδη 1,46%, ενώ οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 96,2 εκατ. ευρώ.

Τα υψηλά ημέρας εντοπίζονται στις 881, αλλά δεν σημαίνει τίποτα. Σημασία έχει ότι η αγορά έδειξε ότι διαθέτει αντανακλαστικά, παρά το γεγονός ότι η Moody’s ανέβαλε για αργότερα την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Την τρέχουσα εβδομάδα πρόκειται να ενταθεί το rebalancing, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με την μετοχή της Eurobank, αφού ανεβαίνει από τον MSCI Small Cap στον ΜSCI Greece με τον ΟΠΑΠ, τον ΟΤΕ και το Jumbo.

Τα μάτια της αγοράς ήταν αναμφίβολα, στραμμένα στη μετοχή της Alpha Bank. Η διοίκηση της τράπεζας επέσπευσε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ά τριμήνου, δίδοντας ταυτόχρονα στη δημοσιότητα το business plan της επόμενης τριετίας. Παρουσίασε η διοίκησή της αναλυτικά τα σχέδιά της, συγκαλώντας έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων για τις 15 Ιουνίου, προκειμένου εντός του Ιουλίου να τρέξει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των 800 εκατ. ευρώ η οποία α) θα είναι υπέρ των υφιστάμενων μετόχων, και β) θα είναι αναπτυξιακή, η πρώτη που πραγματοποιεί η τράπεζα από το 2009.

Υπό τα δεδομένα αυτά η επιστροφή στο 1 ευρώ με όγκο 38 εκατ. τεμαχίων, καλύπτει ένα μέρος του κενού που άφησε η διόρθωση 27% της περασμένης Παρασκευής. Από τα 96 εκατ. ευρώ συνολικό τζίρο την Δευτέρα, Alpha και Eurobank πραγματοποίησαν τα 55,4 εκατ. ευρώ, δηλαδή πάνω από τις μισές ημερήσιες συναλλαγές. Στην Eurobank βγήκαν εντολές αγορών (πάνω από 6% τα κέρδη στα 0,79) που συνδέονται α) με το rebalancing λόγω MSCI, και β) διότι η διοίκηση της τράπεζας εγκαίρως διέψευσε τις φήμες περί αύξησης κεφαλαίου. Πάνω από 4% η άνοδος στη μετοχή της ΕΤΕ και πάνω από 3% της Πειραιώς, περί τα 2,44 και 1,53 ευρώ αντίστοιχα.

Παραφωνία από το κόψιμο του δικαιώματος συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου στη μετοχή της Aegean, η οποία υποχώρησε πάνω από 7%, στα 5,35 ευρώ. Από εκεί και πέρα τη σκυτάλη πήραν μια σειρά από blue chips.

Στα 9 ευρώ επέστρεψε η ΔΕΗ με 225 χιλιάδες κομμάτια, πάνω από 2% η ΕΧΑΕ ενόψει αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου, στα 4,22 ευρώ. Θετικό πρόσημο και κλείσιμο στα ψηλά ημέρας για την Βιοχάλκο, στα 4,79 ευρώ, στο 1,30 ευρώ επέστρεψε η Ελλάκτωρ, μετά τις αλλαγές στη διοικητική ομάδα με την έλευση του Ευθύμη Μπουλούτα στο management, πάνω από 1% τα κέρδη για τον ΟΤΕ, στα 14,77 ευρώ και 0,9% για τον ΟΠΑΠ, στα 12,33 ευρώ, που φαίνεται ότι έχουν βάλει πλώρη για τα υψηλά 52 εβδομάδων (12,77 και 14,9 αντίστοιχα).

Πιέσεις σε Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Μεγάλη η αντίδραση για την Ιντεάλ, στα 3,90 ευρώ με περισσότερες από 40.500 τεμάχια.