Χρηματιστήριο
Νωχελικό άνοιγμα 136 μονάδων για τον Dow Jones και κέρδη με στόχο τη μία ποσοστιαία μονάδα για τις μεγάλες αγορές της Ευρώπης, Dax και Cac 40 σε Φρανκφούρτη και Παρίσι αντίστοιχα, δίνουν τον τόνο στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Σε συνδυασμό με την υποχώρηση του ελληνικού 10ετούς κάτω από 1%, οι επενδυτές φαίνεται ότι κοιτάζουν πάλι την Ελλάδα στο τελευταίο 3μηνο μιας από τις πιο δύσκολες ιστορικά χρονιές.
Οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας τερματίστηκαν στα υψηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα, τις 644 μονάδες, περιοχή την οποία είχε να πατήσει η αγορά από τις 18/9, όταν και ξεκίνησε η πτώση προς τις 615 μονάδες. Τα κέρδη ανήλθαν σε 1,72%, με τις συναλλαγές να ξεπερνούν τα 47,7 εκατ., ευρώ, εκ των οποίων τα 3,95 εκατ. ήταν πακέτα, κυρίως σε ΜΟΗ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.
Το ξεκίνημα των συναλλαγών την Τρίτη ήταν μάλλον χαμηλών τόνων με πράξεις περί τις 633 μονάδες και με τις ευρωπαϊκές αγορές χωρίς κατεύθυνση μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Το Χ.Α. όμως, έχει κάποια δικά του χαρακτηριστικά, που ενδεχομένως οδηγήσουν στην διαφοροποίησή του.
– Μεγάλες δουλειές λόγω της εξειδίκευσής τους στο εξωτερικό που αναλαμβάνουν μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις και εισηγμένες, όπως η Βιοχάλκο και οι θυγατρικές της. Τα Ελληνικά Καλώδια, η θυγατρική της Cenergy δηλαδή ανέλαβαν μεγάλο έργο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παραδοσιακά η Βιοχάλκο, σημειώνουν παλιοί χρηματιστές έδινε το σύνθημα και στις υπόλοιπες κεφαλαιοποιήσεις.
– Το success story της ΔΕΗ, πείθει τους ξένους, με την τιμή της μετοχής να έχει τετραπλασιαστεί από τις πέτρινες μέρες επί ΣΥΡΙΖΑ. Η μετοχή έκλεισε στα 5,33 ευρώ, επίπεδα που συνιστούν πολυετή υψηλά. Και μάλιστα με όγκο 620 χιλιάδων τεμαχίων.
– Επιστροφή στο 1,49 ευρώ, αποκαθιστώντας τα υψηλά 8 – 9 μηνών για την Ελλάκτωρ. Η είσοδος των Ολλανδών και με δεδομένες τις προσδοκίες για την έλευση κεφαλαίων από τα ευρωπαϊκά κονδύλια αποτελούν κίνητρο για την Roggeborgh και παραγωγή υπεραξίας για τους μετόχους.
– Η στροφή στο ηλεκτρονικό εμπόριο λόγω πανδημίας, ευνοεί τις εταιρείες logistics και τις επιχειρήσεις ακίνητης περιουσίας, επαναφέροντας στο προσκήνιο χαρτιά, όπως ο Φουρλής, το Πλαίσιο, Quest, Jumbo κ.ά.
– Η έλευση της Microsoft, φουντώνει τα σενάρια α) σε ποιο ακίνητο της Αττικής θα γίνει οι επένδυση, β) ποια εταιρεία θα πουλήσει ρεύμα για τους servers του cloud.
– Ενέργεια. Εκτός από την ΔΕΗ, παίζουν δυνατά ο Μυτιληναίος, η Τέρνα Ενεργειακή. Η μεν πρώτη διόρθωσε σε έντεκα συνεδριάσεις μόλις 3 φορές, η δεύτερη έχει κάνει βάση μεταξύ 11 – 12 ευρώ, με κλείσιμο την Τρίτη στα 11,48 και κέρδη 1,59%.
– Ισχυρή ήταν η αντίδραση και για την ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, 1,72%, στα 6,52 ευρώ.
Κατά τα άλλα, το θετικό πρόσημο της αγοράς βασίστηκε κυρίως στον υποεκτιμημένο τραπεζικό κλάδο που από την αρχή του χρόνου σημειώνει πτώση περί το 65%. Μένει να φανεί λοιπόν, αν η αντίδραση 2,77% της Alpha, στα 0,52 ευρώ, ή η άνοδος 8,28% της ΕΤΕ, ή το 4,97% και 7,69% της Eurobank και της Πειραιώς αντίστοιχα, θα έχουν συνέχεια. Εν αναμονή της bad bank που προωθεί η ΤτΕ βρίσκεται η αγορά, τη στιγμή που συνεχίζονται οι συζητήσεις με τα funds για την πώληση νέων πακέτων κόκκινων δανείων.
Κέρδη για 70 μετοχές και απώλειες για 37.