• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: ΑΕΠ και κορονοϊός πετούν στα βράχια το ταμπλό


    Σε χαμηλά 10 μηνών έχουν υποχωρήσει οι τραπεζικές μετοχές, αφού τα… χτυπήματα εκ μέρους των πωλητών είναι διαρκή και απανωτά με καραβιές μετοχών να ξεφορτώνονται στα τυφλά, δίδοντας την εντύπωση της μαζικής αποχώρησης και της μη ανάληψης περαιτέρω ρίσκου σε αγορές όπως η ελληνική.

    Με χαμηλό – προς ώρας- στις 690 μονάδες, ο γενικός δείκτης, αδύναμα και αταβιστικά, πατάει εκ νέου τις 700  μονάδες και με τις συναλλαγές έπειτα από τρεις ώρες μετά το άνοιγμα στα 50 εκατ. ευρώ.

    Η απώλειες για την αγορά ανέρχονται σε 3,8%, όταν στις ευρωπαϊκές αγορές η πτώση είναι και πάλι σφοδρή με απώλειες μεγαλύτερες από 3,5%. Πάνω από 7% η χασούρα στην Alpha και τη ΔΕΗ, πάνω από 6% στην Aegean, την ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ και πάνω από 5% στην Πειραιώς και την Jumbo. Χωρίς τέλος, επίσης, οι πιέσεις που βγαίνουν σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ και Εθνική οι απώλειες των οποίων καταγράφονται σε πάνω από 3%.

    Οι αποτιμήσεις επιστρέφουν σε πολυετή χαμηλά πλέον και η εξάπλωση του κορωναϊού πλήττει εντόνως την παγκόσμια οικονομία. Ταυτόχρονα, σε ότι μας αφορά τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για το ΑΕΠ του 4ου 3μήνου, αποτελούν ηχηρό καμπανάκι για την κυβέρνηση. Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του 2019 διαμορφώθηκε σε 1,9%, έναντι προβλέψεων από τους θεσμούς για περισσότερο από 2%. Που σημαίνει ότι οι μειώσεις φόρων δεν ήταν αρκετές, ενώ απαισιόδοξα ήταν και τα στοιχεία από την μείωση των επενδύσεων. Υπό αυτά τα δεδομένα κι ενώ ο κορωναϊός καλπάζει και επηρεάζει και την ελληνική οικονομία, η κυβέρνηση καλείται να βρει τη χρυσή τομή, ενισχύοντας τις πιέσεις της προς την Ευρώπη για δημοσιονομική χαλάρωση.

    Τεχνικά, η στήριξη της αγοράς εντοπίζεται στα επίπεδα μεταξύ των 650 – 670 μονάδων, περιοχή την οποία απεύχονται οι επαγγελματίες.

    Το κλίμα στο Χρηματιστήριο είναι τέτοιο, που 103 μετοχές υποχωρούν, έναντι μόλις 8 ανοδικών και εννέα αμετάβλητων.



    ΣΧΟΛΙΑ