• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: 5×5 τα κέρδη στο ταμπλό – Σε ποια τιμή θα γίνει το deal των Ολλανδών με την Μαριάννα Λάτση, τι λέει η αγορά

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    Γιώργος Περιστέρης, Πρόεδρος ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ


    Eλλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 0% 2,60, ΟΤΕ ΟΤΕ -0,21% 14,07, ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -0,13% 15,68 και Jumbo ΜΠΕΛΑ 0,39% 25,44 «κράτησαν» τα προσχήματα μιας αγοράς που προδόθηκε χρηματιστηριακά, για μία ακόμα φορά, από τις τράπεζες. Τις τράπεζες που είναι ο «πρεσβευτής» της αγοράς  στους ξένους διαχειριστές κεφαλαίων, λόγω της μεγάλης εμπορευσιμότητας που έχουν και, βεβαίως, εξαιτίας της επίδρασης που έχουν πάνω τους οι παλινδρομήσεις της ελληνικής οικονομίας.

    Τα δεδομένα αλλάζουν μέρα με τη μέρα σε ό,τι έχει να κάνει με την πανδημία. Κι ενώ τα νέα που έρχονται από το μέτωπο των κρουσμάτων είναι απογοητευτικά, διαφεύγει από την επενδυτική κοινότητα ότι μέχρι τέλος του μήνα έχουν προγραμματιστεί σχεδόν 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμοί…

    Από την άλλη, η αδυναμία του συστήματος την Τετάρτη δεν ήταν τέτοια ώστε να χαλάσει το πέμπτο ανοδικό σερί. Σε κάθε περίπτωση όμως,  η επιφυλακτικότητα περισσεύει, όσο τρέχουν εκδόσεις ομολόγων και αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (ΔΕΗ, πριν από μία εβδομάδα η Alpha, την ερχόμενη η ΜΟΗ και την Παρασκευή η Aegean που παίρνει απόφαση για αύξηση πάνω από 60 εκατ. ευρώ). Απαιτούνται κεφάλαια για αυτές τις χρηματοδοτήσεις, τα οποία βγαίνουν από μία αγορά, αυτή του Χ.Α., σημειώνουν οι χρηματιστές.

    Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με κέρδη 0,42%, στις 841,12 μονάδες, και συναλλαγές που ξεπερνούν τα 69 εκατ. ευρώ.

    Η μετοχή που έκανε τη διαφορά ήταν αυτή της Ελλάκτωρ με κέρδη πάνω από 14% και κλείσιμο στα 1,60 ευρώ με 1,6 εκατ. τεμάχια όγκο συναλλαγών. Αν προχωρήσει το deal των Ολλανδών με την Μαριάννα Λάτση, θεωρείται δεδομένο ότι οι τελευταίοι θα ρίξουν το βάρος τους στην Ελλάκτωρ.

    Κέρδη σχεδόν 3% για τον ΟΠΑΠ, στα 11,53 ευρώ, «γύρισμα» του ΟΤΕ σε θετικό πεδίο με άνοδο 1,5%, ξεπερνώντας τα 13,10 ευρώ.

    Θετική μεταβολή στο τέλος και για τον Μυτιληναίο που ανήλθε σε νέα τροχιά υψηλών, στα 13,20 ευρώ.

    Πάνω από 3% η αντίδραση για την Jumbo, στα 15,88 ευρώ, με την τιμή στόχο από την HSBC σε επίπεδα μεγαλύτερα των 17 ευρώ.

    Από εκεί και πέρα, αδυναμία για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στα 9,29 ευρώ, με όγκο 351 χιλιάδων τεμαχίων. Η αξία της συμμετοχής της Reggeborgh εκτιμάται πάνω από τα 308 εκατ. ευρώ και η υπεραξία υπερβαίνει τα 135,7 εκατ. ευρώ, σημειώνουν οι χρηματιστές. Ταυτόχρονα, αυτό το deal μόνο καλό κάνει μετοχικά στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, σχολιάζει η αγορά. Κι αυτό γιατί οι Ολλανδοί δεν θα βγουν να πουλήσουν σε τιμές market, πιέζοντας την μετοχή, αλλά πλέον φαίνεται να υπάρχει ξεκάθαρο deal.

    Οι τράπεζες βρέθηκαν και πάλι στην κλίνη του Προκρούστη.

    Με απώλειες σχεδόν 3% η Alpha, στα όρια των 90 λεπτών, λίγο πάνω από 1% οι απώλειες για την ΕΤΕ, στα 2,348 ευρώ, πάνω από 2% η πτώση για την Eurobank και 3,95% οι απώλειες για την Πειραιώς, στα 12,90 ευρώ.

    Τέλος, κέρδη για 56 μετοχές και απώλειες για 54.



    ΣΧΟΛΙΑ