• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: 3 στα 3 με πρωταγωνίστριες ξανά τις τράπεζες – Έκπληξη από την ΕΥΔΑΠ με άνοδο 4,37%

    • NewsRoom


    Με τις τράπεζες να πρωταγωνιστούν για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση από την αρχή της εβδομάδας και την μετοχή της ΕΥΔΑΠ να κάνει την έκπληξη, ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών διεύρυνε το μίνι ανοδικό του σερί, παραμένοντας πάνω από τις 645 μονάδες.

    Το ενθαρρυντικό άνοιγμα στη Wall Street (παρά την μικρή διόρθωση του Nasdaq), ειδικά μετά και το χθεσινό ρεκόρ του S&P 500, και η καλή πορεία των ευρωπαϊκών αγορών βοήθησε στο να διατηρηθεί το θετικό κλίμα και στην ελληνική αγορά, παρά το γεγονός πως για μια ακόμα ημέρα ο τζίρος παρέμεινε σε μέτρια απόδοση.

    Το ενδιαφέρον παραμένει στραμμένο τόσο στα ελληνοτουρκικά όσο και στα ζητήματα γύρω από την πανδημία στην Ελλάδα, με τις άκρως τουριστικές περιοχές της Μυκόνου και της Χαλκιδικής να μπαίνουν αυτή τη φορά στο στόχαστρο της κυβέρνησης, αυστηροποιώντας τα περιοριστικά μέτρα σε αυτές. Όσο για τα ελληνοτουρκικά, η αγορά αναμένει να δει τις επόμενες κινήσεις από την Αθήνα και την Άγκυρα, καθώς αναμένουν 4 ημέρες για την ολοκλήρωση της διορίας της παράνομης τουρκικής NAVTEX. Την επόμενη εβδομάδα, εξάλλου, αναμένεται να κυρωθεί από τη βουλή η συμφωνία με την Αίγυπτο, για τη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ, η οποία έχει εξοργίσει την Άγκυρα. Ο δε Ερντογάν, από την πλευρά του, δηλώνει πως δεν θα κάνει πίσω, παρά τις πιέσεις που δέχεται, ενώ προαναγγέλλει «εκπλήξεις» την Παρασκευή. Φυσικά στην αγορά το ενδιαφέρον μεταφέρεται και στις νέες κινήσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη της οικονομίας, οι οποίες αναμένεται πως θα ανακοινωθούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη.

    Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με νέα άνοδο 0,36% στις 646,27 μονάδες. Ο τζίρος ανήλθε στα 32 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 25,9 εκατ. τεμάχια. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,25%, στις 1.549,52 μονάδες.

    Οι τράπεζες έδωσαν για μια ακόμα ημέρα τον ρυθμό στην αγορά, με τον τραπεζικό δείκτη να κλείνει με κέρδη 2,30% στις 342,77 μονάδες. Η μετοχή της Πειραιώς και αυτή της Eurobank σημείωσαν την καλύτερη επίδοση μεταξύ των τραπεζικών μετοχών, κλείνοντας με κέρδη 3,94% και 3,33% αντίστοιχα. Η Alpha ακολούθησε με άνοδο 2,03% ενώ η Εθνική έκλεισε στο +0,08%.

    Την μεγαλύτερη έκπληξη πάντως έκανε η μετοχή της ΕΥΔΑΠ η οποία έκλεισε με άλμα 4,37% στα 6,920 ευρώ.  Κέρδη άνω του 2% κατέγραψαν οι μετοχές του ΟΤΕ (2,86%) και της ΕΧΑΕ (2,1%), ενώ άνω του 1% έκλεισαν ΟΛΠ (1,71%) και  Βιοχάλκο (1,08%). Ήπια ανοδικά έκλεισαν τα Ελληνικά Πετρέλαια (0,19%).

    Στον αντίποδα, απώλειες άνω του 1% σημείωσαν οι μετοχές των Motor Oil (-1,65%), Τέρνα Ενεργειακή (-1,53%), ΟΠΑΠ (-1,33%), Jumbo (-1,33%), Ελλάκτωρ (-1,28%), Coca Cola HBC (1,28%) και Μυτιληναίος (-1,02%). Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΔΕΗ (-0,78%), Titan (-0,53), Φουρλής (-0,37%), ΓΕΚ Τέρνα (-0,32%), ΑΔΜΗΕ (-0,21%) και Aegean (-0,14%).

    Lamda και Σαράντης έκλεισαν αμετάβλητες.



    ΣΧΟΛΙΑ