• Σχόλιο Αγοράς

    Χάος στη Wall Street μετά τις αδύναμες μετρήσεις για τη μεταποίηση – Βουτιά άνω του 2% για τον S&P 500 – Πτώση 9,53% για την Nvidia

    • NewsRoom
    χρηματιστής της wall street


    Με τον χειρότερο δυνατό τρόπο ξεκίνησε ο Σεπτέμβριος για της Wall Street, με την αγορά να σημειώνει ένα ισχυρό sell off στην πρώτη συνεδρίαση μετά την αργία για της Labor Day, έπειτα από μια αδύναμη μέτρηση για τη μεταποίηση, ξυπνώντας μνήμες του sell-off των αρχών του Αυγούστου.

    Ο δείκτης μεταποίησης του Institute for Supply Management αυξήθηκε στο 47,2% τον Αύγουστο, από το χαμηλό οκτώ μηνών του 46,8%. Ωστόσο, καθώς οι αριθμοί κάτω του 50% σηματοδοτούν ότι ο μεταποιητικός τομέας συρρικνώνεται, ο δείκτης-βαρόμετρο για την πορεία των εργοστασίων στις ΗΠΑ έδειξε πως παραμένει σε έδαφος ύφεσης για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, αναζωπυρώνοντας απότομα τις ανησυχίες της αγοράς για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

    Παράλληλα, και δείκτης μεταποίησης του S&P Global’s παρουσίασε πτώση από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο. Ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης S&P Global PMI βρέθηκε στο 47,9 τον Αύγουστο, από 49,6 τον Ιούλιο. Η τελευταία μέτρηση ήταν η χαμηλότερη από τον περασμένο Δεκέμβριο και σηματοδότησε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα επιδείνωσης των συνθηκών του μεταποιητικού τομέα.

    Η αγορά μάλιστα αναμένει με ενδιαφέρον μια σειρά από σημαντικά οικονομικά στοιχεία αυτή την εβδομάδα, με αποκορύφωμα τα αρχικά στοιχεία για τις μισθοδοσίες και την ανεργία για τον μήνα Αύγουστο, αυτή την Παρασκευή.

    Σε αυτό το βαρύ κλίμα, ο Dow Jones έκλεισε την Τρίτη στις 40.936,93 μονάδες με βουτιά -1,51%, ο S&P 500 υποχώρησε στις 5.528,93 μονάδες με απώλειες -2,12% ενώ ο Nasdaq έκλεισε στις 17.136,30 μονάδες με πτώση -3,26%.

    Τα στοιχεία τους ISM οδήγησαν τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε νέα υποχώρηση, καθώς αυξάνεται η πίεση στη FED για περισσότερες μειώσεις επιτοκίων, με την πρώτη να αναμένεται στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Ειδικότερα, η  απόδοση του 2ετούς κρατικού αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε κατά 3,8 μονάδες βάσης στο 3,888%, η απόδοση του 10ετούς τίτλου υποχώρησε κατά 6,7 μονάδες βάσης, στο 3,843% και αυτή του 30ετούς υποχώρησε κατά 6,7 μονάδες βάσης, στο 4,130%.

    Επιπλέον πίεση στη πτώση της αγοράς προκάλεσε η μετοχή της Nvidia, η οποία έκλεισε με βουτιά 9,53%, παρασύροντας μαζί της ολόκληρο τον τεχνολογικό κλάδο.

    Από τις μετοχές του Dow Jones μόλις 6 κατάφεραν να κλείσουν με άνοδο. Τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν οι Verizon Communications (2,75%),  Procter & Gamble (1,74%) και UnitedHealth Group (1,46%), ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Visa,Johnson & Johnson και Coca-Cola.

    Τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των υπόλοιπων 24 μετοχών του δείκτη σημείωσε η Intel με βουτιά 8,8%, ενώ ακολούθησε η Boeing με πτώση 7,34%. Στο -4,48% έκλεισε η Goldman Sachs και στο -4,41% η Caterpillar, ενώ η Dow ολοκλήρωσε στο -3,06%. Πτώση άνω του 2% σημείωσαν οι 3M, Apple, Chevron και JPMorgan, ενώ απώλειες μεγαλύτερες του 1% σημείωσαν οι Nike, Salesforce, Microsoft,American Express,Merck, Honeywell International, Disney, Amazon και Amgen.

    Διαβάστε επίσης

    Πετρέλαιο: Βουτιά 4% σε χαμηλά έτους μετά τα «χαστούκια» από Κίνα και ΗΠΑ

    Ισχυρές απώλειες στις ευρωαγορές – Άλμα 4,48% για τη Nexans μετά τα πρώτα θετικά νέα από την Κύπρο

    Χρηματιστήριο: Οριακές απώλειες παρά το βαρύ κλίμα στις ευρωαγορές – «Πάρτι» για Σαράντης, στήριξη από ΜΟΗ, Autohellas



    ΣΧΟΛΙΑ