Σύμφωνα με την ΑΧΕΠΕΥ o  κλάδος της ενέργειας έχει μπει για τα καλά στο επίκεντρο του χρηματιστηριακού ενδιαφέροντος, κερδίζοντας καθημερινά εντυπώσεις και εισροές.

“Σταθεροποιητικά κινήθηκε η εγχώρια αγορά την εβδομάδα που πέρασε. Οι κινήσεις έχουν περισσότερο επιλεκτική διάσταση καθώς το οικονομικό κλίμα παραμένει κάτω από την αρνητική επίδραση των μέτρων κατά της πανδημίας” επισημαίνει η BETA ΑΧΕΠΕΥ στο σχόλιο της.

Σύμφωνα με την Χρηματιστηριακή:

«Η αγορά παραμένει καθαρά ελληνική υπόθεση και αυτό δεν διευκολύνει την αποτελεσματικότητα της. 

Τα στοιχεία του Ιανουαρίου επιβεβαίωσαν την τάση αυτή καθώς έδειξαν εκ νέου μεγαλύτερη δραστηριοποίηση της λιανικής επενδυτικής και εισροές από κωδικούς ελληνικής προέλευσης 6 εκατ. ευρώ. 

Τα συναλλακτικά δεδομένα δεν είναι ικανά να δημιουργήσουν ανοδική ένταση στο σύνολο των μετοχών του ΧΑ ωστόσο αναδεικνύουν κλάδους που αποκτούν σταδιακά περισσότερους οπαδούς. 

Όπως ο κλάδος της ενέργειας. 

Ο κλάδος της ενέργειας έχει μπει για τα καλά στο επίκεντρο του χρηματιστηριακού ενδιαφέροντος, κερδίζοντας καθημερινά εντυπώσεις και εισροές. 

Η μετάβαση σε ένα πιο φιλικό προς το περιβάλλον μοντέλο παραγωγής ενέργειας με την υιοθέτηση προτύπων «υπεύθυνης επένδυσης (ESG)» έχει οδηγήσει σε σημαντικές υπεραξίες τους κύριους εκφραστές αυτής της τάσης. 

Είναι ίσως από τις λίγες φορές που η εγχώρια αγορά βρίσκει βηματισμό με το εξωτερικό σε έναν σημαντικό κλάδο δραστηριότητας και το ευχάριστο είναι ότι αυτή η σχέση φαίνεται πως ήρθε για να μείνει. 

Οι σκοπούμενες επενδύσεις για τα επόμενα δέκα χρόνια σε ΑΠΕ και συμβατικές μονάδες παραγωγής ενέργειας βάζουν στην εικόνα και το στοιχείο της ανάπτυξης δίνοντας και μελλοντικό υπερτίμημα στις αποτιμήσεις. 

Παράλληλα στο παρασκήνιο προετοιμάζονται χρηματοδοτικές δράσεις που θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη φέρνοντας παράλληλα νέους επενδυτές στην Ελληνική Αγορά. 

Το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται μόνο στους παραγωγούς αλλά ακουμπάει και συναφείς δραστηριότητες όπως η αποθήκευση και η διανομή, για τις οποίες φαίνεται να δημιουργείται ενδιαφέρον από επενδυτικά κεφάλαια διαφορετικού προσανατολισμού και μεγέθους. 

Τεχνικά το σήμα αγορών του MACD αποδείχθηκε αξιόπιστο δίνοντας ώθηση στον Γενικό Δείκτη ως την περιοχή των 800 μονάδων. 

Η αδυναμία διάσπασης και διαφυγής από την συσσώρευση των τελευταίων τριών μηνών ήταν εμφανής καθώς οι τζίροι για μια ακόμα φορά έσβησαν στην προσπάθεια της Αγοράς να κάνει την υπέρβαση της κυριότερης τοπικής αντίστασης. 

Παρόλα αυτά ο Γενικός Δείκτης συγκράτησε τις απώλειες της κατοχύρωσης κερδών και παρέμεινε σε ισορροπία διατηρώντας έστω και οριακά την βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση με κριτήριο την κίνηση των κινητών μέσων των 30 και 50 ημερών. 

Η Αγορά δείχνει μια διάθεση συστολής στα τρέχοντα επίπεδα και κινείται πιο επιλεκτικά χωρίς να είναι έτοιμη να αναμετρηθεί με βασικές αντιστάσεις ή στηρίξεις. 

Συμπερασματικά, θα αναμέναμε μια πλάγια κίνηση τις επόμενες ημέρες κυρίως στην λογική της συντήρησης και της αναμονής ενόψει των αποτελεσμάτων χρήσης που αποκτούν momentum προς το τέλος του μήνα. 

Πιο γεμάτη η ατζέντα προγραμματισμένων γεγονότων την ερχόμενη εβδομάδα. 

Την Δευτέρα (σήμερα) ξεκινά η διαπραγμάτευση των 2.281.716 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της Alpha Bank που προέκυψαν από την εξάσκηση δικαιωμάτων προαίρεσης καθώς και η διαπραγμάτευση των 5.403.850 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της AVE που προέκυψαν από την μετατροπή των προνομιούχων μετοχών σε κοινές. 

Στο μέτωπο της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων η Epsilon Net παίρνει την σκυτάλη την Δευτέρα με την συνοπτική δημοσίευση των οικονομικών πεπραγμένων του 2020. 

Ο ΟΛΠ ανακοινώνει αποτελέσματα πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Τρίτης. 

Τα Ελληνικά Πετρέλαια ακολουθούν το απόγευμα της Πέμπτης 25/2 ενώ ο ΟΤΕ θα ανακοινώσει την ερχόμενη Παρασκευή πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης του ΧΑ με την καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη να ακολουθεί το απόγευμα της ίδια ημέρας. 

Την Παρασκευή θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις των σταθμίσεων του MSCI. 

Τέλος, την Τετάρτη θα διεξαχθεί η καθιερωμένη τακτική δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας του ελληνικού Δημοσίου.»

Σχόλιο Τμήμα Ανάλυσης  Beta ΑΧΕΠΕΥ