Στην τέταρτη και τελευταία παράγραφο της χθεσινής ανακοίνωσης που εξέδωσαν οι επιχειρηματίες Δημήτρης Μπάκος και Ιωάννης Καϋμενάκης συμπυκνώνεται όλο το νόημα της χθεσινής τους κίνησης πουλώντας τη συμμετοχής κάτι λιγότερο από 30% στον ιστορικό κατασκευαστικό όμιλο, στην Μότορ Όιλ ΜΟΗ 1,86% 23,04 της οικογένειας Βαρδινογιάννη:

«Οι επιχειρηματίες κ.κ. Δημήτρης Μπάκος, Ιωάννης Καϋμενάκης και Αλέξανδρος Εξάρχου δηλώνουν ότι θα ενισχύσουν την εγχώρια επενδυτική τους δραστηριότητα, πιστεύοντας στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Το επόμενο διάστημα θα οριστικοποιηθούν τα νέα επενδυτικά σχέδια σε επιλεγμένους κλάδους».

Oι δύο εφοπλιστές βρέθηκαν με υπεραξία από τη χθεσινή πώληση της τάξης των 60 εκατ. ευρώ αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν επενδύσει περί τα 123 εκατ. ευρώ και το deal για το 29,87% (30,1% η συνολική συμμετοχή) έγινε στα 182 εκατ. ευρώ. Που σημαίνει ότι εγγράφουν κέρδος από μία επένδυση που πέρασε από σαράντα κύματα της τάξης των 59 εκατ. ευρώ.

Οι δύο επιχειρηματίες είχαν μπει στην Ελλάκτωρ σε μια περίοδο σκληρής μετοχικής αντιπαράθεσης μεταξύ της προηγούμενης διοίκησης Καλλιτσάντση και της ολλανδικής Reggeborgh Invest. Οι δύο εφοπλιστές απέκτησαν τις μετοχές στον όμιλο της Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 0% 2,60 σταδιακά μέσω της Farallon, αγοράζοντας τα μερίδια της οικογένειας Καλλιτσάντση (25,5%), που ήταν ενέχυρο στο επενδυτικό fund έναντι δανείoυ που είχε χορηγήσει στους πρώην μεγαλομετόχους του ομίλου, στη μάχη που έδωσαν με την πλευρά Μπόμπολα – Κούτρα το καλοκαίρι του 2018.

Mετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ κατά 125 εκατ. ευρώ, αύξησαν τη συμμετοχή τους στην εταιρεία στο 30,1%, αγοράζοντας δικαιώματα και αδιάθετες μετοχές της αύξησης.

Το κλίμα μεταξύ των μετόχων ήταν τεταμένο με συνεχείς και αλλεπάλληλες καταγγελίες, εξώδικα, διαμαρτυρίες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τη συμμετοχή της Reggeborgh η οποία εμφανίζεται με ποσοστό 30% και χρηματοδότηση του  fund Atlas το οποίο διαθέτει συμμετοχή 10%, θεωρώντας ότι αποτελούσε κρυφό σύμμαχο των Ολλανδών στον αγώνα επικράτησης στο μετοχικό σχήμα του κατασκευαστικού ομίλου.

Η πλευρά των εφοπλιστών θεωρούσε αδιανόητο το να μην συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο ως ισχυρός μέτοχος στο μετοχικό κεφάλαιο, άρα συνακόλουθα στην λήψη αποφάσεων.

Τη λύση ήρθε να δώσει η οικογένεια Βαρδινογιάννη πετυχαίνοντας με ένα σμπάρο, δύο… τρυγόνια. Πάντως, η πλευρά Βαρδινογιάννη έδωσε ισχυρό  premium, όχι μόνο σε σχέση με την τρέχουσα τιμή της της μετοχής (1,48 ευρώ τελευταία πράξη την περασμένη Πέμπτη πριν την αναστολή διαπραγμάτευσης), αλλά και σε σχέση με τη μέση τιμή κτήσης των εφοπλιστών. Κάποιες φήμες κάνουν λόγο για αγορές μεταξύ των 90 λεπτών έως το 1,29 ευρώ.

Καθοριστικός, λέγεται, ήταν ο ρόλος του τέως επικεφαλής του Άκτωρα κ. Αλέξανδρου Εξάρχου. Από την πρώτη στιγμή, ο κ. Εξάρχου τάχθηκε στο πλευρό των δύο εφοπλιστών με τις πολυσχιδείς δραστηριότητες στα Εμιράτα, ενώ ταυτόχρονα είναι και ιδιοκτήτες του Αστέρα Τρίπολης, ομάδας της Super League. Mετά από 20 χρόνια σκληρής δουλειάς, ρίσκων, κινδύνων και επενδυτικών αναζητήσεων στο εξωτερικό, προφανώς ήρθε η ώρα της δημιουργίας στην πατρίδα.

Ο κ. Εξάρχου που είχε γνωρίσει τους δύο επιχειρηματίες κατά τα ταξίδια του στα Εμιράτα για δουλειές της Άκτωρ συνέβαλε με τον τρόπο του όταν άλλαξαν επεισοδιακά οι μετοχικές ισορροπίες να στρώσει το έδαφος για τη συμμετοχή τους.

Με 60 εκατ. ευρώ (ενώ εκκρεμεί ένα 0,3%, που θα παραδοθεί κατά τη δημόσια πρόταση της Reggeborgh), αλλά και με τόσο ηχηρή συμμετοχή στην Ελλάκτωρ, oι κ.κ. Μπάκος και Καϋμενάκης είναι προφανές ότι θα επιδιώξουν να αφήσουν το δικό τους στίγμα στα εγχώρια επιχειρηματικά πράγματα.

Ο χρόνος θα δείξει…

Διαβάστε επίσης

Motor Oil: Στα 182 εκατ. ευρώ το τίμημα για την απόκτηση του 29,87% της Ελλάκτωρ – Συμφωνία με REGGEBORGH για τις ΑΠΕ

Ελλάκτωρ: Πώς θα γίνει η Δημόσια Πρόταση από Reggeborgh – Όλες οι λεπτομέρειες (upd)

Όλα τα μυστικά για το πολυδιάστατο deal του ομίλου Βαρδινογιάννη με την Ελλάκτωρ του Χένρι Χόλτερμαν