Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Σχόλιο Αγοράς

Αστάθεια στις ευρωαγορές – Με απώλειες 0,63% υποδέχθηκε ο CAC 40 στη Γαλλία τη νίκη της Αριστεράς

Το χρηματιστήριο του Παρισιού

Euronext Paris

Με ήπιες απώλειες έκλεισαν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης τη Δευτέρα, στον απόηχο της νίκης της Αριστεράς στις γαλλικές βουλευτικές εκλογές, σε μία ημέρα που χαρακτηρίστηκε από αστάθεια για τους βασικούς δείκτες.

Στo Παρίσι, ο CAC 40 ξεκίνησε την ημέρα μουδιασμένα, καταφέρνοντας ωστόσο μέσα στην πρώτη ώρα να περάσει σε θετικό έδαφος. Ακολούθησε μια επιφυλακτική συνεδρίαση, με τον δείκτη να προσπαθεί να παραμείνει σε ανοδική τροχιά, κάτι που ωστόσο δεν κατάφερε, κλείνοντας κοντά στα χαμηλά ημέρας, στις 7.627,45 μονάδες με απώλειες -0,63%.

Αρνητική πρωταγωνίστρια για τον δείκτη ήταν η μετοχή της Teleperformance, η οποία έκλεισε στο  -4,25%, ενώ στο -2,89% έκλεισε η μετοχή της LVMH και στο -2,79% η μετοχή της Kering.

Η γαλλική αγορά είδε αρχικά με ανακούφιση το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, καθώς η νίκη της Αριστεράς δεν συνοδεύτηκε από την επίτευξη απόλυτης πλειοψηφίας. Ωστόσο, το νέο σκηνικό που διαμορφώθηκε θα προβληματίσει την αγορά, καθώς για να υπάρξει μια λειτουργική κυβέρνηση θα πρέπει να ξεπεραστούν μια σειρά από διαφορές, τόσο εντός του συνασπισμού της Αριστεράς όσο και μεταξύ αυτής και του κόμματος Μακρόν. Κάτι που σημαίνει πως η πολιτική παράλυση θα μπορούσαν να κρατήσει για πολύ χρόνο, ακόμα και μήνες. Η πιθανότητα αυτή, πάντως, ήταν κάτι που ανέμενε η αγορά.

Το δεύτερο στοιχείο που προβληματίζει τις αγορές από την εκλογική έκπληξη στη Γαλλία είναι μια σειρά από θέσεις που έχει διατυπώσει ο Μελανσόν, και οι οποίες κάνουν καχύποπτες τις αγορές, όπως η επιθετική φορολογική πολιτική που προτείνει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο. Όπως μάλιστα επισημαίνει η Deutsche Ban, ήδη από χθες το βράδυ «η ακροαριστερά μιλούσε για φόρους περιουσίας και αυξήσεις στους φόρους στις εταιρείες, που δεν θα είναι φιλικές προς την αγορά».

«Ωστόσο», προσθέτει, «η προσπάθεια να οικοδομηθεί μια κυβέρνηση που να έχει κάθε είδους σταθερότητα φαίνεται πολύ υψηλός πήχης σήμερα το πρωί. Η πολιτική παράλυση για τους επόμενους 12 μήνες φαίνεται το πιο πιθανό αποτέλεσμα».

Η πτώση του CAC 40 σε αρνητικό έδαφος επηρέασε τελικά και τα υπόλοιπα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης με τον βρετανικό FTSE 100 να κλείνει στις 8.193,49 μονάδες με απώλειες -0,13%, τον γερμανικό DAX  να παραμένει σχεδόν αμετάβλητος στις 18.472,05 μονάδες με οριακές απώλειες -0,02% όπως επίσης και ο IBEX 35, ο οποίος ολοκλήρωσε στις 11.022,10 μονάδες, κι αυτός με οριακή πτώση -0,01%.

Σε ανοδικό έδαφος, πάντως, βρέθηκε ο ιταλικός FTSE MIB, κλείνοντας στις 34.046,54 μονάδες με άνοδο 0,17%.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε στις 516,43 μονάδες με απώλειες -0,03%.

Τη  μεγαλύτερη άνοδο από τις μετοχές του δείκτη σημείωσε η Hiscox με κέρδη 13,43%, ενώ ακολούθησε η Grifols με άνοδο 9,70% και η Ubisoft Entertainment με κέρδη 7,83%. Στις κερδισμένες της ημέρας ήταν τόσο η Ocado Group, η οποία έκλεισε στις 5,39%, σημειώνοντας μάλιστα την καλύτερη επίδοση από τις μετοχές του FTSE 100, όσο και η Britvic (4,46%), η οποία εξαγοράζεται από την Carlsberg έναντι 3,3 δισ. στερλινών.

Στον αντίποδα, τη χειρότερη επίδοση σημείωσε η Delivery Hero με απώλειες -7,19%, αφού η εταιρεία προειδοποίησε ότι αντιμετωπίζει πρόστιμο αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας που θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 400 εκατομμύρια ευρώ από τις ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο -5,79% έκλεισε η μετοχή της K+S ενώ νέα βουτιά 5,16% σημείωσε η μετοχή της Moeller-Maersk.