Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Απογοήτευση στο χρηματιστήριο με πτώση 0,57% και καθήλωση του τζίρου, παρά το εβδομαδιαίο +3,63% των τραπεζών

Με τον τζίρο να παραμένει καθηλωμένος και την Wall Street να γυρίζει σε θετικό έδαφος μόνο κατά τα τελευταία λεπτά πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης στη Λεωφόρο Αθηνών κατάφερε να χάσει την θετική του διάθεση που κυριάρχησε στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης και η απογοήτευση που εκδηλώθηκε οδήγησε στην πτώση.

Πάντως, με το γύρισμα της Wall Street και τις δημοπρασίες κατάφεραν  να σωθούν κάπως τα προσχήματα και να περιοριστούν οι απώλειες που είχαν φτάσει και το -1,14%, με τον Γενικό Δείκτη να κρατιέται τελικά πάνω από τις 630 μονάδες. Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης, ο οποίος προσπάθησε να περάσει πάνω από τις 640 μονάδες βρίσκοντας ωστόσο αντίδραση, έκλεισε τελικά με πτώση 0,57% στις 633,27 μονάδες, με τον τζίρο να παραμένει στα 27,8 εκατ. ευρώ και τον όγκος στα 18,6 εκατ. τεμάχια. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,17%.

Οι τράπεζες ήταν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα οι αρνητικοί πρωταγωνιστές της συνεδρίασης, καθώς ηγήθηκαν του αρνητικού γυρίσματος της αγοράς λίγο μετά τις 14.20. Και αυτό παρά την ανακοίνωση από την κυβέρνηση για την αύξηση των κονδυλίων του ΤΕΠΙΧ ΙΙ κατά 603 εκατ. ευρώ, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την πιθανότητα αύξησης των κόκκινων δανείων λόγω των επιπτώσεων του κορονοϊού.  Πάντως, ο  σχετικός δείκτης κατάφερε να περιορίσει στο τέλος τις απώλειες, κλείνοντας στο -0,80%  και τις 328,52 μονάδες. Σε επίπεδο εβδομάδας, ωστόσο, οι τρεις πρώτες ισχυρές συνεδριάσεις κατάφεραν να τον οδηγήσουν σε άνοδο 3,63%.

Γενικά η ανησυχία για την επίπτωση της πανδημίας στην οικονομία παραμένει μεγάλη, ειδικότερα μετά το απογοητευτικό πρώτο εξάμηνο όπου η αναγκαία καραντίνα καθήλωσε τα έσοδα. Τα στοιχεία της ΤτΕ για την πορεία των εσόδων στον τουρισμό καθ΄ όλη την περίοδο που οι διεθνείς πτήσεις παρέμεναν κλειστές είναι χαρακτηριστική για το πλήγμα που δημιούργησε ο ιός στην αγορά.

Αυτό που προκαλεί ωστόσο ανησυχία είναι ο ισχνός τζίρος, ο οποίος μάλιστα βαίνει μειούμενος καθώς προχωρούν οι μέρες. Δείγμα της  αδιαφορία των ξένων επενδυτών, κάτι που σκορπά απογοήτευση στης αγορά.

Στο ταμπλό, από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, η Πειραιώς έκλεισε με τις μεγαλύτερες απώλειες στο -2,36%. Ακολούθησαν σε πτώση οι Ελλάκτωρ (-1,75%), ΕΧΑΕ (1,72%), ΕΥΔΑΠ ( -1,63% ) και ΟΤΕ (-1,46%).

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Eurobank, Coca Cola, Alpha Bank, Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, Titan, Motor Oil, Aegean, Σαράντης και ΔΕΗ.

Αντίθετα, ήπια ανοδικά έκλεισαν ΑΔΜΗΕ, Βιοχάλκο, Μυτιληναίος, Φουρλής, ΟΛΠ, Εθνική και ΟΠΑΠ.