• Σχόλιο Αγοράς

    Από ρεκόρ σε ρεκόρ τα ελληνικά ομόλογα, στάση αναμονής στο Χρηματιστήριο

    αγορες


    Πτώση σχεδόν κατά μία ποσοστιαία μονάδα, αλλά λόγω απουσίας αγοραστών, αυτό που ο Άνταμ Σμιθ έλεγε «προσφορά και ζήτηση». Ή, αν θέλετε, υπάρχει μόνο το πρώτο σκέλος της θεωρίας του Σμιθ, η προσφορά, η οποία δεν απορροφάται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, αφού οι επενδυτές αναμένουν τα μελλούμενα από την S&P σήμερα το βράδυ.

    Ο γενικός δείκτης υποχωρεί κάτω από τις 870 μονάδες, επίπεδα στα οποία διατηρήθηκε για τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις. Πλέον υποχωρεί στις 867 και ο τραπεζικός δείκτης στις 843 μονάδες, όμως με απώλειες μικρότερες του γενικού δείκτη.

    Σημειώνεται ότι ο γενικός δείκτης του Χ.Α. ανεβαίνει συνεχώς από  τις 4 Οκτωβρίου με εξαίρεση τρεις μόνο συνεδριάσεις…

    Σήμερα, ο S&P βαθμολογεί με «B+» το αξιόχρεο της χώρας με την αξιολόγηση να μην έχει αλλάξει από τον περσινό Ιούλιο. Ο οίκος Moody’s επίσης αξιολογεί με «B1» την ελληνική πιστοληπτική ικανότητα, με σταθερές προοπτικές. Την καλύτερη βαθμολογία μας δίνουν Fitch και DBRS, που η αξιολόγησή τους μας κατατάσσει ουσιαστικά ένα σκαλοπάτι υψηλότερα.

    Στις αρχές της εβδομάδας, ο μικρότερος οίκος Scope Ratings προέβη σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, διατηρώντας μάλιστα την προοπτική θετική, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να ακολουθήσει και νέα αναβάθμιση.

    Οι ξένοι που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, κοιτάζουν πάντα την αξιολόγηση της οικονομίας από τους εν λόγω οίκους. Η έλλειψη της επενδυτικής βαθμίδας ήταν η τροχοπέδη για τις επενδύσεις, όχι μόνο στο Χρηματιστήριο, αλλά και στην πραγματική οικονομία.

    Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου υποχωρεί σε ιστορικά χαμηλά, στο 1,22% πλέον…

    Ως προς την κίνηση των μετοχών στο ταμπλό, η Aegean σημειώνει απώλειες 1,72% και ο Σαράντης χάνει 1,12%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, ΟΤΕ, Ελλάκτωρ, Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια, Eurobank, Coca Cola, Alpha Bank, Titan και ΟΠΑΠ.

    Στον αντίποδα, ΑΔΜΗΕ και ΟΛΠ σημειώνουν κέρδη 1,18% και 1,10% αντίστοιχα, με τον Μυτιληναίο και τη Motor Oil να κινούνται με μικρή άνοδο. Χωρίς μεταβολή οι Λάμδα, Cenergy, Φουρλής, ΔΕΗ, Εθνική και Βιοχάλκο.



    ΣΧΟΛΙΑ