Αντίδραση κόντρα στο νέο κύμα μεταβλητότητας που έπληξε τη Δευτέρα τις παγκόσμιες αγορές κατάφερε να βγάλει η Wall Street, χωρίς πάντως ο S&P 500 να καταφέρει να ανατρέψει την γενικότερη εικόνα του Μαρτίου, ο οποίος ήταν ο χειρότερος μήνας του από το 2022.

Οι παγκόσμιες αγορές γνώρισαν πιέσεις καθώς η 2α Απριλίου έχει οριστεί από τον Ντόναλντ Τραμπ ως η «Ημέρα Απελευθέρωσης» της αμερικανικής οικονομίας, με τον Αμερικανό πρόεδρο να αναμένεται να θέσει σε ισχύ μια σειρά από δασμούς σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων  και αυτοί των εισφορών 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων που δεν φτιάχνονται στις ΗΠΑ. Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος θα παρουσιάσει το σχέδιό του για τους αποκαλούμενους «αμοιβαίους δασμούς», οι οποίοι θα αφορούν τις περισσότερες χώρες με τις οποίες οι ΗΠΑ έχουν εμπορικές σχέσεις.

1

Ο Τραμπ είπε την Κυριακή ότι το σχέδιό του για «αμοιβαίους δασμούς» – που αναμένεται να αποκαλυφθεί την Τετάρτη – θα στοχεύει «όλες τις χώρες», απορρίπτοντας την ιδέα ότι οι επερχόμενες εισφορές θα είναι πιο στοχευμένες. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal ο πρόεδρος είχε πιέσει τις τελευταίες ημέρες τους συμβούλους του να γίνουν πιο επιθετικοί όσον αφορά τους δασμούς.

Παρ΄ολα αυτά, η Wall Street κατάφερε να διαγράψει τις αρχικές απώλειες της ημέρας τη Δευτέρα, με τον Dow Jones να κλείνει με άνοδο 1% στις 42.001,76 μονάδες και τον  S&P 500 στις 5.611,85 μονάδες με κέρδη 0,55%, έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει σε χαμηλό 6 μηνών. Ο Nasdaq κατάφερε επίσης να περιορίσει τις απώλειές του στο -0,14%, κλείνοντας στις 17.299,29 μονάδες, αν και ξεκίνησε με απώλειες άνω του 2%.

Σε επίπεδο μήνα ο S&P 500 σημείωσε απώλειες της τάξης του 6%, τη μεγαλύτερη πτώση από το -9,3% του Σεπτεμβρίου του 2022.  Ο Nasdaq έχασε 8% τον Μάρτιο, ενώ ο Dow υποχώρησε 5%.

Για το τρίμηνο, ο S&P 500 υποχώρησε περίπου 5%, ο Nasdaq 10% και ο Dow Jones 1,3%.

Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Walmart (3,10%), Sherwin-Williams (2,78%), Home Depot (2,33%) και Visa (2,22%), ενώ στο +1,94% έκλεισε η Apple.

Από τις 30 μετοχές του δείκτη, μόλις 5 έκλεισαν τελικά με απώλειες (Salesforce -0,60%, Microsoft -0,90%, NVIDIA -1,18%, Amazon -1,28% και Boeing  -1,59%).

Εκτός του Dow Jones, τις μεγαλύτερες απώλειες της ημέρα σημείωσε η Moderna στο -8,90%, επηρεασμένη από την παραίτηση του υψηλόβαθμου αξιωματούχου  Peter Marks από τον FDA η οποία δημιούργησε αβεβαιότητα για το μέλλον των εμβολίων και των γονιδιακών θεραπειών στις ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης

Πετρέλαιο: Έπιασε τα 71 δολάρια το WTI μετά τις απειλές Τραμπ κατά της Ρωσίας

Ο χρυσός πραγματοποίησε το καλύτερο τρίμηνό του από την εποχή του Τσέρνομπιλ

Χρηματιστήριο: Πάνω από 80 εκατ. ευρώ άλλαξαν χέρια μετά τις 16:30, βγήκαν αγορές παρά το selloff