• Σχόλιο Αγοράς

    Άνοδος 2% για WTI και Brent – Ρωσία και Σαουδική Αραβία καθησυχάζουν την αγορά για τις «εθελοντικές» περικοπές

    • NewsRoom
    γεωτρήσεις για πετρέλαιο


    Άνοδος 2% σημείωσαν οι τιμές των ενεργών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου την Πέμπτη, με την αγορά να βρίσκει στήριξη στην απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει για πρώτη φορά τα επιτόκιά της και τις ελπίδες για μια ανάλογη κίνηση από τη FED.

    Παράλληλα, η αγορά του πετρελαίου αναθάρρησε μετά τη νέα δήλωση του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Abdulaziz bin Salman, ο οποίος επανέλαβε για  μια ακόμη φορά πως ο OPEC+ θα μπορούσε να αλλάξει την απόφασή του για σταδιακή κατάργηση των εθελοντικών περικοπών από τον Οκτώβριο αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

    Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις από τον Ρώσο αναπληρωτή πρωθυπουργό, Αλεξάντερ Νόβακ, ο οποίος τόνισε πως το καρτέλ μπορεί να προσαρμόσει τη συμφωνία, αν χρειαστεί, προσθέτοντας ότι η πτώση των τιμών μετά τη συνεδρίαση προκλήθηκε από παρερμηνεία της συμφωνίας και «κερδοσκοπικούς παράγοντες».

    Τεχνικοί παράγοντες βοήθησαν επίσης τα κέρδη, καθώς το selloff είχε ωθήσει τόσο το Brent όσο και το WTI στην περιοχή υπερπώλησης στους δείκτες σχετικής ισχύος 14 ημερών, υποδεικνύοντας ότι η αντίδραση των τιμών ήταν υπερβολική.

    Σε αυτό το κλίμα ο WTI για παράδοση Ιουλίου έκλεισε με άνοδο 2% για να διαμορφωθεί στα 75,55 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη, ενώ το Brent Αυγούστου διαμορφώθηκε στα 79,87 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 1,9%, στο ICE Futures Europe στο Λονδίνο.

    Οι τιμές του πετρελαίου είχαν σημειώσει βαριές απώλειες στις δύο πρώτες ημέρες της εβδομάδας, μετά την απόφαση του OPEC+ να ξεκινήσει μια σταδιακή αναβολή των εθελοντικών περικοπών από τον Οκτώβριο, υπό την πίεση ορισμένων χωρών του οργανισμού όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Τα τελευταία μάλιστα κέρδισαν μια αύξηση στη βάση της παραγωγικής τους ικανότητας κατά 30.000 βαρέλια.

    «Οι αγορές πετρελαίου αντέδρασαν υπερβολικά στο ελαφρώς αρνητικό αποτέλεσμα της συνεδρίασης του OPEC+. Η ζήτηση έχει υποχωρήσει πρόσφατα, αλλά όχι απότομα», τόνισε σε σημείωμά του ο αναλυτής της Barclays, Amarpreet Singh.

    «Είναι πλέον ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι υπάρχει ένα όριο στο πόσο μακριά είναι διατεθειμένος να φτάσει ο OPEC+, πόσος όγκος είναι διατεθειμένος να απορρίψει πριν το σημείο του «φτάνει πια», δήλωσε από την πλευρά του ο Bjarne Schieldrop, επικεφαλής αναλυτής εμπορευμάτων στη SEB AB. Ως αποτέλεσμα, η αγορά πετρελαίου είναι πολύ πιο ευαίσθητη στην ανάπτυξη τόσο της παγκόσμιας ζήτησης όσο και της παραγωγής εκτός OPEC+, κυρίως του αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου, πρόσθεσε.

    Μια δυνητικά πτωτική ένδειξη για την αγορά ήρθε πάντως την Τετάρτη, με τη Saudi Aramco να μειώνει τις τιμές για το σύνολο του πετρελαίου της στην Ασία τον επόμενο μήνα, την πρώτη μείωση από τον Φεβρουάριο. Παράλληλα, στις ΗΠΑ, τα εβδομαδιαία εμπορικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στοιχεία.

    Διαβάστε επίσης

    Μπάιντεν: Δεν θα απονείμω χάρη στον γιό μου αν καταδικαστεί

    Κασσελάκης: Στηρίξτε με, αν θέλετε να αντέξω – Ο Μητσοτάκης πήγε στις Belharra για να πάρει ψήφους της ακροδεξιάς

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Εθνική επιτυχία η εκλογή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ



    ΣΧΟΛΙΑ