Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Σχόλιο Αγοράς

Τρίτη σερί εβδομάδα απωλειών για το πετρέλαιο

Η τιμή του πετρελαίου παρέμεινε αμετάβλητη την Παρασκευή. Το συμβόλαιο Οκτωβρίου του αργού πετρελαίου West Texas Intermediate (WTI) των ΗΠΑ έκλεισε την ημέρα στα 85,11 δολ. το βαρέλι με κέρδη 1 σεντ.

Ωστόσο στην εβδομάδα κατέγραψαν απώλειες για τρίτο διαδοχικό 5νθήμερο, υπό τον φόβο ότι η επιθετική νομισματική σύσφιξη από τις κεντρικές τράπεζες θα οδηγήσει σε παγκόσμια οικονομική ύφεση.

Το αργό WTI παραδόσεως Οκτωβρίου ενισχύθηκε οριακά στα 85,11 δολάρια το βαρέλι. Στην εβδομάδα, το συμβόλαιο του WTI έχασε 1,9%, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data.

Τι ανέφεραν οι αναλυτές

Οι επενδυτές προετοιμάζονται για αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ, με την αγορά να κλονίζεται επίσης από τις προοπτικές του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για σχεδόν μηδενική αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το τέταρτο τρίμηνο λόγω της ασθενέστερης προοπτικής ζήτησης στην Κίνα.

«Τόσο το ΔΝΤ όσο και η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησαν ότι η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να οδηγηθεί σε ύφεση το επόμενο έτος. Αυτό σημαίνει άσχημα νέα για την πλευρά της ζήτησης του νομίσματος πετρελαίου και έρχεται μια ημέρα μετά την πρόβλεψη της IEA για τη ζήτηση πετρελαίου», δήλωσε ο αναλυτής της PVM, Stephen Brennock.  «Οι φόβοι για ύφεση σε συνδυασμό με τις υψηλότερες προσδοκίες για τα επιτόκια των ΗΠΑ προκάλεσαν τον συνδυασμό των αιτιών που ευθύνονται για την πτώση».

Από την πλευρά της προσφοράς, η αγορά βρήκε κάποια υποστήριξη στις φθίνουσες προσδοκίες για επιστροφή του ιρανικού αργού καθώς οι δυτικοί αξιωματούχοι υποβαθμίζουν τις προοπτικές αναβίωσης μιας πυρηνικής συμφωνίας με την Τεχεράνη.

Οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν επίσης να υποστηριχθούν το τέταρτο τρίμηνο από πιθανές περικοπές παραγωγής του ΟΠΕΚ+, οι οποίες θα συζητηθούν στη συνεδρίαση του Ομίλου τον Οκτώβριο, ενώ η Ευρώπη αντιμετωπίζει ενεργειακή κρίση λόγω της αβεβαιότητας για την προμήθεια πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Διαβάστε επίσης

Άνοδος της τιμής του χρυσού μετά από τέσσερις σερί ημέρες απωλειών

Ευρωαγορές: «Βουτιά» του Stoxx 600 – Στο 2,9% οι εβδομαδιαίες απώλειες

Σε εβδομάδα απωλειών οδεύει η Wall Street – «Έχασε» τις 3.900 μονάδες ο S&P 500, τι συμβαίνει με την FedEx