Το επίμονο ράλι των μετοχών ανακόπηκε την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές αποσύρθηκαν σε ασφαλέστερες «γωνιές» της αγοράς όταν κλιμακώθηκε η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Τα assets που θεωρούνται καταφύγιο βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με ομόλογα, πετρέλαιο, χρυσό και αμερικανικό δολάριο να σημειώνουν όλα άνοδο μετά την εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν κατά του Ισραήλ μετά την προέλαση ένοπλων δυνάμεων στον Λίβανο, ενώ οι ΗΠΑ δήλωσαν έτοιμες να σταθούν στο πλευρό του Ισραήλ.

1

Ο χρυσός σκαρφάλωσε για λίγο πάνω από τα 2.670 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ το πετρέλαιο ξεπέρασε τα 71 δολάρια/βαρέλι, έχοντας φτάσει να ενισχύεται νωρίτερα έως και 5,5% το αμερικανικό αργό, υπό τον φόβο ότι υπάρχει κίνδυνος να υπάρξουν σοβαρά προβλήματα σε επίπεδο προσφοράς σε μια περιοχή, τη Μέση Ανατολή, που παράγει το 30% του παγκόσμιου πετρελαίου. Ωστόσο, η αποτελεσματική αναχαίτιση της επίθεσης από την πλευρά του Ισραήλ επανέφερε την τιμή του πετρελαίου στο επίπεδο των 70 δολαρίων/βαρέλι.

«Αν και ο βραχυπρόθεσμος πανικός της αγοράς φαίνεται να καταλάγιασε, η νευρικότητα θα συνεχιστεί πιθανότατα τις επόμενες ημέρες μέχρι να ξεκαθαρίσει η εικόνα», ανέφερε ο Dennis Kissler της BOK Financial Securities.

Η άμεση εμπλοκή του Ιράν, το οποίο είναι μέλος του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (OPEC / ΟΠΕΚ), στη σύγκρουση μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα να παρουσιαστούν προβλήματα σε επίπεδο προσφοράς. Σημειώνεται πως η παραγωγή του Ιράν αυξήθηκε σε υψηλό εξαετίας, στα 3,37 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Αύγουστο, προτού μειωθεί ελαφρώς τον Σεπτέμβριο. Το Ιράν ήταν πέρυσι ο ένατος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, σύμφωνα με τα στοιχεία των ΗΠΑ.

«Η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 5 δολάρια επιπλέον τις επόμενες ημέρες, αν δεν δούμε κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο Fawad Razaqzada, αναλυτής στα City Index και Forex.com. «Αλλά όσο δεν υπάρχουν πραγματικές διαταραχές σε επίπεδο προσφοράς, οι ανησυχίες για τη ζήτηση και η μειωμένη διάθεση ανάληψης κινδύνου θα κρατήσουν υπό έλεγχο την άνοδο των τιμών», πρόσθεσε.

Σε στάση αναμονής οι αγορές

«Οι αγορές βρίσκονται σε στάση αναμονής», ανέφερε η Kathleen Brooks, διευθύντρια ερευνών στην XTB. «Τα επόμενα 24ωρα θα είναι κρίσιμα για να δούμε πόσο θα κλιμακωθεί η κατάσταση και αν η μαζική στροφή προς τα ασφαλή καταφύγια ήταν δικαιολογημένη», πρόσθεσε

Εάν η σύγκρουση ξεθυμάνει, η ίδια αναμένει ότι οι μετοχές και οι μετοχές τεχνολογίας θα ανακάμψουν. Ο τεχνολογικός κλάδος σημείωσε τη χειρότερη επίδοση στη συνεδρίαση, με τις Apple και Nvidia να βυθίζονται πάνω από 3%. Ο Nasdaq 100 περιόρισε τις απώλειες άνω του 2% που σημείωνε νωρίτερα σε πτώση 1,53% στο κλείσιμο. Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,93%, ενώ τα κρατικά ομόλογα κράτησαν τα κέρδη τους. Την ίδια ώρα, ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,41% στις 42.156,97 μονάδες, ενώ νωρίτερα μέσα στην ημέρα έφτασε να υποχωρεί έως τις 41.945,63 μονάδες.

Ο δείκτης φόβου της Wall Street, ο δείκτης VIX, σημείωσε κατακόρυφη άνοδο, φθάνοντας σε ένα κρίσιμο επίπεδο που συνήθως υποδηλώνει μεγαλύτερη αστάθεια, πριν υποχωρήσει στη συνέχεια.

Η κατακόρυφη ενίσχυση του δείκτη VIX σε γράφημα

Εμπορεύματα

  • Η τιμή του αμερικανικού αργού (West Texas Intermediate – WTI) σημείωνε άνοδο κατά 2,9% στα 70,15 δολάρια ανά βαρέλι
  • Η τιμή spot του χρυσού σημείωνε άνοδο 1% στα $2.660,59 ανά ουγγιά