Η αγωνία «χτυπάει κόκκινο» για τους Έλληνες διαχειριστές χαρτοφυλακίων, μετά από το χθεσινό μεγάλο… άδειασμα των αγορών.

Το ερώτημα γι΄ αυτούς είναι το εάν και κατά πόσο η κρίση που έχει επί του παρόντος χρηματιστηριακή αναφορά διεθνώς, ενδέχεται να μετεξελιχθεί σε συστημική. Λένε μάλιστα χαρακτηριστικά. «Είναι σαν να βλέπουμε έναν μετεωρίτη να έρχεται. Δεν ξέρουμε αν πρόκειται για ένα χαλικάκι ή για έναν πολύ μεγάλων διαστάσεων ογκόλιθο. Δεν θα πέσει βέβαια στην Ελλάδα. Αλλά και σχετικά κοντά μας να συμβεί αυτό, αν όντως ο μετεωρίτης είναι μεγάλος, τότε και εμείς αναπόφευκτα θα υποστούμε τις συνέπειες. Πιθανότατα πολλαπλές. Εμείς ευχόμαστε να είναι χαλικάκι αυτό που έρχεται…»

1

Οι διαχειριστές αναγνωρίζουν όμως ότι ο κόσμος δεν είναι όπως το 2008 που κατέρρευσε η Lehman. Οι άμυνες των κεντρικών τραπεζών είναι τώρα ισχυρότερες και κατά την άποψή τους, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο δεν αφεθεί να καταρρεύσει η Credit Suisse. H οποία βρίσκεται τώρα 76,8% χαμηλότερα από εκεί που ήταν πρίν από έναν χρόνο. Με τη χρηματιστηριακή αξία της Ελβετικής τράπεζας να έχει υποχωρήσει από τα 28,4 στα 6,6 δισ. ευρώ

Ο εισαγόμενος…ανεμοστρόβιλος των πωλήσεων, βρήκε την ελληνική αγορά σε μια κομβική περίοδο δυσμενών συγκυριών, καθώς ο απόηχος της τραγωδίας των Τεμπών ήρθε να «συναντηθεί» με την αύξηση του πολιτικού ρίσκου στις επικείμενες εκλογές.

Την 1η Μαρτίου ο Γενικός Δείκτης είχε αναρριχηθεί στις 1.133,11 μονάδες, ενώ χθες μετά από βουτιά προσγειώθηκε στις 1.025,22 μονάδες. Με τις απώλειες στο διάστημα αυτό να φτάνουν στο 9,52%. Μεταφραζόμενες σε συρρίκνωση του μετοχικού πλούτου κατά 6,8 δισ. ευρώ. Αφού η χρηματιστηριακή αξία όλων των εισηγμένων εταιρειών, από τα 77,5 δισ. έπεσε στα 70,7 δισ. ευρώ.

Στο ίδιο διάστημα ο δείκτης των τραπεζικών μετοχών, που είχαν πρωτοστατήσει στο ράλι ανόδου, υποχώρησε κατά 18,16%.

Για τους διαχειριστές χαρτοφυλακίων η κάθε μέρα είναι μια μέρα με διαφορετικά χαρακτηριστικά και ως εκ τούτου ισχύει το «βλέποντας και κάνοντας». Ανάλογα με τη ροή της ειδησεογραφίας και το άνοιγμα των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Όπου θα φανεί αν οι πιέσεις θα αναχαιτιστούν ή εάν θα γίνει προσπάθεια ανάσχεσής τους.

Ο «φαύλος κύκλος» και η στάση των ξένων

Τουλάχιστον πρωτογενώς, γιατί η ιστορία έχει δείξει πώς αν οι αγορές μπαίνουν σε «φαύλο κύκλο» οι πτώσεις κάνουν… διαλλείματα και επανέρχονται σε πρώτη ευκαιρία.

Τα τελευταία στοιχεία ( του περασμένου Φεβρουαρίου) δείχνουν ότι σχεδόν το 64% της ελληνικής αγοράς, με όρους αγοραίας αξίας των εισηγμένων εταιρειών βρίσκεται σε χαρτοφυλάκια του εξωτερικού. Εκ των οποίων όμως, τουλάχιστον το ένα τέταρτο της συμμετοχής αφορά στην πραγματικότητα ελληνικών συμφερόντων χαρτοφυλάκια, με δηλωμένη έδρα εκτός των ελληνικών συνόρων.

Σε κάθε περίπτωση ο ορατός κίνδυνος είναι οι ξένοι «παίκτες» να θελήσουν να πουλήσουν Ελλάδα, αν έχουν ζημιές από άλλες μεγάλες θέσεις του σε άλλες αγορές. Ο πειρασμός των επιθετικών πωλήσεων υπάρχει και στα εγχώρια χαρτοφυλάκια, κυρίως των ιδιωτών, στην πλειονότητα των οποίων έχουν καταγραφεί σημαντικές υπεραξίες τους τελευταίους μήνες.

Τα στοιχεία τα οποία ανάγονται στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου, δείχνουν ότι υπάρχουν 127 «κωδικοί» με φορολογική έδρα την Ελβετία και με ελληνικές μετοχές αξίας 685,5 εκατ. ευρώ.

Από τις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν 1,521 «κωδικοί» με μετοχές αξίας 8,658 δισ. ευρώ. Μέγεθος που εκφράζει το 20% της συνολικής συμμετοχής των ξένων στην Ελληνική αγορά και είναι το μεγαλύτερο από κάθε άλλη χώρα.

Ζητούμενο η ψυχραιμία

Όπως λένε ορισμένοι από τους διαχειριστές, έχει μεγάλο ενδιαφέρον να διαπιστωθεί η στάση των κεντρικών τραπεζών, Ευρώπης και ΗΠΑ, απέναντι στην άνοδο των επιτοκίων. Που εμφανώς μεταδίδει παρενέργειες στις αμερικανικές τράπεζες που έχουν μεγάλο όγκο ομολόγων. Η αξία των οποίων πέφτει και δημιουργεί πιεστικά ζητήματα σε όσες αναγκάζονται να τα εκποιούν με ζημιά, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την απόσυρση καταθετικών κεφαλαίων, από μεγάλους καταθέτες.

Στο άκρως αρνητικό σενάριο της οριστικής πτώσης της  Credit Suisse, όλοι διαβλέπουν οξύτατες παρενέργειες, καθώς η Ελβετία έχει κατακτήσει το προνόμιο να θεωρείται ο ασφαλέστερος τραπεζικός «παράδεισος» για τους ανά την υφήλιο ισχυρούς του χρήματος. Αν ξεφτίσει αυτή η παραδοχή τότε όντος μπορεί να ανοίξει ο Ασκός του Αιόλου για δυσμενέστερες καταστάσεις.

Επ’ αυτών οι εμπειρότεροι των διαχειριστών συνιστούν ψυχραιμία και θεωρούν λανθασμένη πρακτική  να βάζει κάποιος το κάρο των εξελίξεων μπροστά από τα άλογα…

Διαβάστε επίσης

Sell off: Σε τρεις συνεδριάσεις το 1% της Alpha έχει αλλάξει χέρια δύο φορές, βουτιά 20% για τις τράπεζες από τα φετινά υψηλά – Επίθεση σε όλα τα blue chips

Wall Street: H Credit Suisse έριξε βαθύτερα τον Dow Jones – Έσωσε την τελευταία στιγμή την παρτίδα ο Nasdaq

Βουτιά 3% στις ευρωαγορές μετά την κατάρρευση της Credit Suisse – Eλεύθερη πτώση για τις μεγάλες τράπεζες