ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η ισοτιμία του ευρώ ευθυγραμμίστηκε με αυτή του δολαρίου, εν μέσω της ανησυχίας για την ενεργειακή κρίση και τον κίνδυνο να οδηγήσει σε ύφεση την Ευρώπη. Την ίδια ώρα το ράλι του αμερικανικού νομίσματος συνεχίζεται.
Το ευρώ υποχώρησε νωρίτερα κατά 1,3% στα 1,0005 δολάρια, και διαμορφώθηκε σε επίπεδα που είχε βρεθεί τελευταία φορά πριν από 20 χρόνια, το 2002.
Η πτωτική πορεία του ευρώ ήταν γρήγορη και βίαιη, δεδομένου ότι διαπραγματευόταν γύρω στα 1,15 δολάρια τον Φεβρουάριο. Μια σειρά ολοένα και πιο μεγάλων αυξήσεων των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ έχει τροφοδοτήσει το δολάριο, ενώ η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει τις προοπτικές για ανάπτυξη στην ευρωζώνη και ανέβασε το κόστος των εισαγωγών ενέργειας της περιοχής.
«Η λογική που επικρατεί στην αγορά συναλλάγματος και σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία παραμένει η ίδια: η Fed εξακολουθεί να θεωρείται ότι έχει περισσότερο χώρο για να αυξήσει τα επιτόκια στο μέλλον», έγραψαν οι αναλυτές της Unicredit σε σημείωμα. «Από την άλλη πλευρά, άλλες κεντρικές τράπεζες, όπως η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Αγγλίας, ενδέχεται να αναγκαστούν να ακολουθήσουν πιο συντηρητική πολιτική, δεδομένης της πιο άμεσης έκθεσης των οικονομιών τους στην κρίση φυσικού αερίου και ενέργειας».
«Συχνά οι άνθρωποι κοιτούσαν ένα ασθενέστερο ευρώ και έλεγαν ότι αυτό είναι καλό για τις εξαγωγές», είπε η Jennifer McKeown, επικεφαλής της υπηρεσίας παγκόσμιας οικονομίας της Capital Economics. «Αλλά αυτή τη στιγμή, θεωρείται περισσότερο αρνητικό. Αυξάνει την πίεση του πληθωρισμού όσον αφορά τον εισαγόμενο πληθωρισμό, κάτι που η ΕΚΤ πραγματικά δεν θέλει».
Οι short θέσεις
Οι shorts θέσεις στο ευρώ ήταν δημοφιλείς την προηγούμενη εβδομάδα για τους traders. Συγκεκριμένα, προστέθηκαν 769 εκατ. δολάρια σε καθαρές short τοποθετήσεις συνολικού ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τους αναλυτές της Scotiabank, Shaun Οsborne και Juan Manuel Herrera Betancourt.
Ο Γιώργος Σαραβέλος, επικεφαλής του τομέα FX research της Deutsche Bank, είπε στο bloomberg ότι το ευρώ ενδέχεται να βρεθεί υπό της απόλυτης ισοτιμίας έναντι του δολαρίου, ιδιαίτερα εάν υπάρξει «ολική διακοπή της παροχής του ρωσικού φυσικού αερίου» μέσω του αγωγού Nord Stream 1.
«Δε θα θεωρούσα τα 0,95 δολάρια/ευρώ κάτι το απίθανο. Ακόμα κι αν η παροχή αερίου επιστρέψει σε κανονικά επίπεδα μετά την περίοδο συντήρησης του αγωγού, το risk premium δε θα μειωθεί τόσο εύκολα».
Ο αναλυτής της Citigroup, Tom Fitzpatrick υποστήριξε ότι ποντάρει «all in» στο short του ευρώ έναντι του δολαρίου, με παράλληλη εκτίμηση για ισοτιμία 0,95 δολάρια/ευρώ.
Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές είχαν διαφορετική άποψη.
Σύμφωνα με τον Brad Bechtel της Jefferies LLC «είναι δύσκολο να ταχθούμε κατά της κατοχής δολαρίων, δεδομένης της επιθετικής στάσης της Fed και των μυριάδων προβλημάτων στην Ευρώπη. Ωστόσο, δεν θα ήταν έκπληξη να δούμε αρκετές κινήσεις αποκόμισης κερδών και βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη».
Διαβάστε ακόμη: