Τη δυνατότητα να παύει τα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων στο Χ.Α. εταιρειών αποκτά και με τον… νόμο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η παρέμβαση αυτή, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου που θα φέρει στη Βουλή μέχρι το τέλος του χρόνου ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για την λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος κ. Γ. Ζαββός.

Πέρα από την ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών, που αφορούν, μεταξύ άλλων, στην ενθάρρυνση των επενδυτών για την αγορά αξιών και των μετοχών, ο κ. Ζαββός, εστιάζει στο rebranding του Χρηματιστηρίου, μετά την τραυματική εμπειρία της Folli Follie, καθώς η εποπτική αρχή για μεγάλο χρονικό διάστημα αφότου ξεσηκώθηκε ο σάλος έμεινε με τα χέρια σταυρωμένα. Πλέον, σύμφωνα με τον κ. Ζαββό, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αποκτά χαρακτηριστικά περισσότερο δυναμικά που προσομοιάζουν με αυτά της αμερικανικής SEC, δηλαδή θα αντιμετωπίζει άμεσα και αποτελεσματικά περιπτώσεις και καταστάσεις εισηγμένων όπου έχει διαπιστωθεί εξαπάτηση των επενδυτών.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών, η περίπτωση της Folli Follie έκανε κακό στην αγορά και στιγμάτισε το ελληνικό χρηματιστήριο. Για το λόγο αυτό θα ξαναχτίσουμε την αγορά και θα την θωρακίσουμε από όσους θέλουν να την επιβουλευτούν είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό, καλά ενημερωμένες πηγές του mononews.gr αναφέρουν ότι σχεδιάζονται αλλαγές και μάλιστα άμεσες σε ότι αφορά στην λειτουργία των Α.Ε. και ειδικά εκείνων που έχουν τις μετοχές τους σε οργανωμένες αγορές, όπως το Χρηματιστήριο Αθηνών. Για παράδειγμα εξετάζεται η δυνατότητα, άλλο πρόσωπο να είναι ο διευθύνων σύμβουλος και άλλο πρόσωπο ο πρόεδρος μίας εταιρείας. Αν δεν μπορεί να συμβεί αυτό και το ίδιο πρόσωπο παραμένει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, τότες θεσμοθετείται υποχρεωτικά ο ορισμός ανεξάρτητου αντιπροέδρου.

Μία ακόμα αλλαγή που έρχεται είναι οι επιτροπές εσωτερικού ελέγχου. Που σε πολλές περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί στη μία εισηγμένη ο επικεφαλής ή η επικεφαλής του συγκεκριμένου τομέα σε μία επιχείρηση να είναι συγγενικό, ή φιλικό πρόσωπο  με τους μετόχους ή με τα πρόσωπα που ασκούν διοίκηση. Πλέον αυτό αλλάζει και οι εισηγμένες θα είναι υποχρεωμένες να προσλαμβάνουν ανεξάρτητα πρόσωπα που θα ασκούν τον έλεγχο.

Υπενθυμίζεται ότι mononews.gr είναι το μόνο μέσο ενημέρωσης που μετά το σάλο της Folli Follie προέταξε το θέμα του εσωτερικού ελέγχου στις επιχειρήσεις. Μάλιστα σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στις 9/2/2019 ο κ. Μάριος Κυριάκου, ιδρυτής και senior partner της KPMG Ελλάδας, με μεγάλη εμπειρία στο χώρο των ελεγκτών των επιχειρήσεων, εξηγούσε ότι «η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς οφείλει να το ελέγξει και να βρει έναν τρόπο επέμβασης εάν κάτι δεν είναι σωστό. Μπορεί, για παράδειγμα, να υποχρεώνει τις εισηγμένες να απαντούν ένα ερωτηματολόγιο, στο οποίο επίσημα να αναφέρουν τα προσόντα και τη συγγενική η φιλική σχέση αν υπάρχει με τα πρόσωπα αυτά (τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου). Αυτό, δεν σημαίνει ότι μετά θα πρέπει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να κάνει κάτι άλλο, αρκεί που οι εισηγμένες θα αναλάβουν την ευθύνη να δηλώσουν και να υπογράψουν ποιον επέλεξαν και τι σχέση έχουν με αυτόν».