ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πάνω στο τεντωμένο σκοινί της αβεβαιότητας πασχίζει να ισορροπήσει η χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας. Η οποία στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις μετράει απώλειες 4,2 δισ. ευρώ, κάτω από τη βαριά σκιά των δραματικών εξελίξεων του πολέμου στην Ουκρανία.
Την ίδια στιγμή η επενδυτική ανασφάλεια στιγματίζει και τις διεθνείς αγορές, που υποχρεώνονται κι εκείνες εξ ανάγκης να κινηθούν σε αχαρτογράφητα ύδατα.
Με τους ξένους «παίκτες» να πραγματοποιούν σχεδόν το 60% στα «βαριά χαρτιά» και να ελέγχουν περί το 66% του συνόλου της κεφαλαιοποίησης των εισηγμένων εταιρειών στο ελληνικό χρηματιστήριο, είναι πασιφανές ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αυτονόμησης για τον αθηναϊκό «ναό» του χρήματος. Παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι η βραχυπρόθεσμη πορεία των μετοχών, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ειδησεογραφία από το πολεμικό μέτωπο. Γεγονός που παραπέμπει σε κλίμα έντονης νευρικότητας και αυξημένης μεταβλητότητας στις τιμές.
Το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης βρήκε τον Γενικό Δείκτη να προσγειώνεται στις 891,58 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 3,85%. Με την ελληνική αγορά να καταγράφει την τρίτη μεγαλύτερη πτώση ανάμεσα σε όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Πίσω από -6,09% της Σλοβενίας και το -4,45% της Ουγγαρίας.
Λαμβάνοντας υπόψη και τα δεδομένα των συνεδριάσεων της περασμένης Πέμπτης και Παρασκευής, ο βασικός και συνάμα πιο αναγνωρίσιμος δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου, έχει υποχωρήσει κατά 6,07%. Έτσι, από τη στιγμή που ξεκίνησε η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η χρηματιστηριακή αξία όλων των εισηγμένων εταιρειών έπεσε από τα 69,2 δισ. , στα 65 δισ. ευρώ.
Και από τις 141 μετοχές της Κύριας αγοράς, οι 113 καταγράφουν ζημιές, 18 παραμένουν σε σταθερά επίπεδα τιμών, ενώ 10 είναι εκείνες που πάνε κόντρα στο ρεύμα, εμφανίζοντας κέρδη.
Η Coca Cola και οι ζημιές στο χαρτοφυλάκιο Δαυίδ-Λεβέντη
Ρόλο αρνητικού πρωταγωνιστή διαδραματίζει η Coca Cola ΕΕΕ 0,25% 32,40 η οποία βρίσκεται σε παράλληλη διαπραγμάτευση στην ελληνική αγορά, με την έδρα της να έχει μεταφερθεί προ ετών στην Ελβετία. Στις τρείς τελευταίες συνεδριάσεις η μετοχή βρίσκεται στο στόχαστρο επιθετικών πωλήσεων, που έχουν φέρει τη μετοχή 11,9% πιο κάτω. Από τα 26,7 στα 23,52 ευρώ.
Πλέον η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας βρίσκεται στα 8,744 δισ. , με τις απώλειες του τελευταίου συναλλακτικού τριημέρου να ανέρχονται στα 1,182 δισ. ευρώ. Μέγεθος που αντιστοιχεί στο 28,1% του συνόλου των απωλειών-σε κεφαλαιοποίηση- της ελληνικής αγοράς. Υπολογίζεται ότι για το χαρτοφυλάκιο των βασικών μετόχων (οικογένειες Δαυίδ-Λεβέντη) οι ζημιές που έχουν υποστεί είναι της τάξεως των 275 εκατ. ευρώ. Λογιστικά βεβαίως και όχι πραγματικά.
Η Coca Cola βρίσκεται σε κρίσιμο μεταίχμιο, καθώς έχει μεγάλη εμπορική έκθεση στην αγορά της Ρωσίας, ενώ λόγω του πολέμου έκλεισε και το εργοστάσιο στην Ουκρανία. Χωρίς να έχουν αποτιμηθεί ακόμη τα κόστη από τα οικονομικά μέτρα της Δύσης κατά της Ρωσίας. Λόγω της μεγάλης στάθμισης που έχει στο Γενικό Δείκτη, η Coca Cola λογίζεται στην παρούσα φάση ώς ένα από τα μεγαλύτερα βαρίδια της αγοράς. Για παράδειγμα χθες το 17% της πτώσης που εμφάνισε ο Γενικός Δείκτης οφειλόταν στις απώλειες, στη μετοχή της Coca Cola.
Από την άλλη πλευρά Frigoglass ( συμφερόντων επίσης των οικογενειών Δαυίδ-Λεβέντη) είναι εκείνη της οποίας η μετοχή έχει τις μεγαλύτερες απώλειες, στο τελευταίο, συναλλακτικό τριήμερο. Απώλειες που ανέρχονται στο 17,2%, καθώς η εταιρεία που βρίσκεται σε καθεστώς επιτήρησης έχει σοβαρή έκθεση σε Ρωσία και Ουκρανία. Από τις δύο αυτές πηγάζει το 17% των πωλήσεων, ενώ η Ρωσία αποτελεί το 20% του ενεργητικού του Ομίλου.
«Κάηκαν» 1,48 δισ. από την αξία των 4 τραπεζών
Ανεξαρτήτων όλων αυτών οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, έχουν πληρώσει το «μάρμαρο» των εξελίξεων στο…πολεμικό μέτωπο, με αθροιστικές απώλειες 1,482 δισ. ευρώ από τη χρηματιστηριακή αξία. Η μετοχή της Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 2,10 έχει χάσει το 14,6% της αξίας της, στις τρείς τελευταίες συνεδριάσεις. Με την κεφαλαιοποίησή της να έχει απομειωθεί κατά 620,5 εκατ. ευρώ. Eκ των οποίων τα περίπου 208 εκατ. ευρώ είναι οι λογιστικές απώλειες για τη θέση που έχει στην τράπεζα ο Πρέμ Γουάτσα.
Η μετοχή της Alpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,68 καταγράφει πτώση 10,2%, όσο κι εκείνη που έχει το «χαρτί» της Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,27% 3,74 . Με τη χρηματιστηριακή αξία των δύο τραπεζών να έχει μειωθεί κατά 323,9 εκάτ. και 200 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Ενώ η αποτίμηση της Εθνικής ΕΤΕ 0% 7,87 έχει πάει 338,4 εκατ. ευρώ χαμηλότερα, με τη μετοχή να υποχωρεί κατά 10,1%.
Είναι εμφανές ότι τα απόνερα του πολέμου στην Ουκρανία και το γενικότερο πλέγμα των μέτρων κατά της Ρωσίας, επηρεάζουν και τις τράπεζες. Σε βαθμό που ακόμη δεν μπορεί να εκτιμηθεί αφού αποτελεί μια… πολυπαραγοντική εξίσωση.
Όπως και να’ χει οι απώλειες των τραπεζών εκφράζουν το…35,3% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του χρηματιστηρίου που «κάηκε» στις τρείς τελευταίες συνεδριάσεις. Και μαζί με αυτές της Coca Cola αθροίζουν το 63,4%…
Η εικόνα στα άλλα «χαρτιά»
Πέραν τούτων στο 8,2% ανέρχονται οι απώλειες για τη Βιοχάλκο ΒΙΟ 0,99% 6,15 , στο 6,2% είναι η πτώση για ΓΕΚ Τέρνα και Jumbo ΜΠΕΛΑ 0,39% 25,44 , στο 5,7% οι ζημιές για Μυτιληναίο ΜΥΤΙΛ 0% 36,70 και στο 7,2% η υποχώρηση για τη Σαράντης ΣΑΡ 0,52% 11,50 της οποίας η δραστηριότητα σε Ουκρανία και Ρωσία αντιστοιχεί στο 7,2% των πωλήσεων.
Συνολικά και για τις πέντε αυτές εταιρείες, η χρηματιστηριακή αξία έχει μειωθεί κατά περίπου 440 εκατ. ευρώ. Δηλαδή το 10,5% του συνόλου της αγοράς.
Αμυντική συμπεριφορά σε αυτές τις πρώτες μέρες της βίαιας γεωπολιτικής διαταραχής δείχνουν οι μετοχές του ΟΤΕ (-2,1%) του ΟΠΑΠ (-2,6%) και της Μότορ Όιλ ( -2,8%). Ειδικά για τον ΟΤΕ ο ρόλος του στην αγορά είναι αναβαθμισμένος καθώς έχει πλέον τη μεγαλύτερη επίδραση στη διαμόρφωση της καθημερινής εικόνας του Γενικού Δείκτη. Αφήνοντας πίσω του την Coca Cola…
Από τις 10 μετοχές που πάνε κόντρα στο ρεύμα, το μεγαλύτερα κέρδη ( 3%) τα έχει πετύχει η επιτηρούμενη μετοχή της Yalco. Στην κερδοφόρο ζώνη βρίσκονται μεταξύ των άλλων τα ΕΛΠΕ (1%) και η Τέρνα Ενεργειακή ( 0,9%). Όλα αυτά σε μια αγορά όπου όλα στην κυριολεξία είναι ακόμη ρευστά. Καθώς «το κάθε σήμερα μπορεί να απορρίψει το χθες»…
Διαβάστε επίσης
Χαμένες στη μετάφραση του SWIFT οι τράπεζες