ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στην αξιοπιστία όσον αφορά στη συνετή δημοσιονομική διαχείριση, στην προώθηση αναπτυξιακού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεων και στη διατήρηση μιας υγιούς σχέσης με τους Ευρωπαίους εταίρους, κρύβεται το «κλειδί» με το οποίο η επόμενη κυβέρνηση θα «ξεκλειδώσει» την επενδυτική βαθμίδα, ει δυνατόν εντός του 2023.
Το Mononews απευθύνθηκε σε τρεις διεθνείς οίκους αξιολόγησης διερευνώντας το τι πρέπει να κάνει η νέα κυβέρνηση μετά τις επερχόμενες εκλογές για να επιτύχει επενδυτική βαθμίδα, ει δυνατόν πριν από το τέλος του έτους. Το μήνυμα που στέλνουν στελέχη από την S&P, την DBRS και τη Scope Ratings είναι σαφές ως προς το τι θα αναζητήσουν οι οίκοι στις προγραμματικές της νέας κυβέρνησης αλλά και στα πεπραγμένα των πρώτων μηνών προκειμένου η χώρα να επιστρέψει στο σύμπαν της επενδυτικής βαθμίδας, το συντομότερο δυνατόν.
Όπως εξηγεί το στέλεχος της Standard & Poor’s στο σκέλος των κρατικών αξιολογήσεων κ. Samuel Tilleray, η S&P Global Ratings, η οποία διατηρεί τη χώρα ένα μόλις βήμα από την επενδυτική βαθμίδα, έχει επί του παρόντος θετικές προοπτικές για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας. Σύμφωνα με τον ίδιο «μια πιθανή αναβάθμιση εξαρτάται από τη συνέχιση της δυναμικής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από την επόμενη κυβέρνηση, σύμφωνα με το σχέδιο μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης».
Είναι αυτό όμως η μόνη συνθήκη; Όχι καθώς ο έτερος πυλώνας στην αξιολόγηση είναι η δημοσιονομική πειθαρχία «Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας συνδέεται επίσης πιθανότατα με τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, κτίζοντας πάνω στην πρόοδο από την προηγούμενη κυβέρνηση που επανέφερε το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα σε πλεόνασμα πέρυσι», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Tilleray αποτυπώνοντας με τη δήλωση του και τον θετικό αντίκτυπο που είχε στις αγορές η θετική έκπληξη του πλεονάσματος το 2022.
«Προσβλέπουμε στο σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης που θα επιδείξει δέσμευση να εφαρμόσει τις επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όπως έχει προγραμματιστεί. Επίσης, ο προϋπολογισμός του 2024 θα πρέπει να αποδεικνύει τη δημοσιονομικής πειθαρχίας με συνέχιση του σχεδιασμού για την αποκατάσταση των πρωτογενών πλεονασμάτων» τονίζει από την πλευρά της η κ. Nichola James, Co–head Sovereign Ratings στην DBRS Morningstar.
Αναγνωρίζοντας πως «η Ελλάδα πέρασε από μια μεγάλη δημοσιονομική εξυγίανση, μερικές φορές επώδυνη», υπογραμμίζει πως «κατάφερε να σταθεροποιήσει τα δημοσιονομικά της και να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που βελτίωσαν την ανταγωνιστικότητα της». Παρόλα αυτά, σύμφωνα με το έμπειρο στέλεχος του καναδικού οίκου που επίσης διατηρεί την Ελλάδα μία μόλις βαθμίδα πριν την επενδυτική «από την πανδημική κρίση έγινε φανερό ότι η ύπαρξη μιας διαφοροποιημένης και παραγωγικής οικονομίας προστατεύει τις οικονομίες από εξωτερικούς κλυδωνισμούς». Επίσης, προσθέτει, «η συνετή δημοσιονομική πολιτική διασφαλίζει ότι η κυβέρνηση μπορεί να παράσχει βοήθεια για τη στήριξη της οικονομίας όταν αυτή είναι απαραίτητη, όπως είδαμε με τα πακέτα βοήθειας που σχετίζονται με την Covid, τα μέτρα στήριξης έναντι της ενεργειακής κρίσης αλλά και με τις πυρκαγιές το περασμένο καλοκαίρι, καθώς και με οποιαδήποτε γεγονός που σχετίζεται με το κλίμα και ίσως προκύψουν αυτό το καλοκαίρι».
Η συνετή πολιτική και η υγιής σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους που είναι ο μεγαλύτερος δανειστής της χώρας, είναι ο καθοριστικός παράγοντας και για το γερμανικό οίκο αξιολόγησης Scope Ratings που όπως αναμένεται ευρέως στην αγορά σύντομα είναι πιθανόν να κερδίσει το στοίχημα της επιλεξιμότητας από την ΕΚΤ. Όπως μεταξύ άλλων αναφέρει ο κ. Dennis Shen, Senior Director, Scope Ratings, η Ελλάδα επί του παρόντος αξιολογείται στο ΒΒ+ με θετικές προοπτικές – υποδεικνύοντας τουλάχιστον μία στις τρεις πιθανότητες να αποκτήσει αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας μέχρι τα μέσα του 2024.
Σημειώνοντας πως η επόμενη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας έχει προγραμματιστεί για τις 4 Αυγούστου 2023, αμέσως μετά τις εκλογές, ο κ. Shen τονίζει πως «για να επιτύχει μια πιστοληπτική αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας, το πιο σημαντικό βήμα είναι η επόμενη ελληνική κυβέρνηση να επιδείξει ένα συνετό πλαίσιο οικονομικής πολιτικής – ένα πλαίσιο που να συμμορφώνεται πλήρως με τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες και να συνάδει με τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας». «Με μια τέτοια διαβεβαίωση για μια ισχυρή μακροοικονομική ατζέντα μετά τις εκλογές, η Ελλάδα θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην ισχυρή σχέση που έχει επιτύχει πρόσφατα με την Ευρώπη και, ως εκ τούτου, θα παραμείνει επιλέξιμη για την έκτακτη στήριξη της ΕΚΤ, την επιχορήγηση της ΕΕ και τη χρηματοδότηση δανείων με ευνοϊκούς όρους που είναι επί του παρόντος διαθέσιμα» προσθέτει περιγράφοντας την προσδοκία της επενδυτικής κοινότητας.
Όπως εξηγεί η παραδοχή «μιας τέτοιας διαρκούς θεσμικής στήριξης σε μακροπρόθεσμη βάση είναι ζωτικής σημασίας για την αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας, καθώς εξασφαλίζει έναν δανειστή τελευταίας ευκαιρίας – στήριξης της χώρας σε περίπτωση που προκύψουν δυσμενείς συνθήκες». «Επιπλέον, ένα συνετό πλαίσιο πολιτικής θα στηρίξει και άλλες κινητήριες δυνάμεις για μια πιθανή αναβάθμιση, όπως τα διατηρήσιμα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα, η συνεχής μείωση του δημόσιου χρέους και η δυναμική των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» καταλήγει ο κ. Shen.
Διαβάστε επίσης:
Εκτός του MSCI Standard παρέμεινε η Πειραιώς – Στον small cap Autohellas και Ελλάκτωρ
Mediobanca: Oι συστάσεις, οι αποτιμήσεις και οι εκτιμήσεις για Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ανδρουλάκης: Δε νομίζω ότι ο Έλληνας φορολογούμενος θέλει να κάνει δώρο μισό εκατομμύριο ευρώ στη ΝΔ
- Ριαμπκόφ: Η Μόσχα μπορεί σίγουρα να συνεργαστεί με την κυβέρνηση Τραμπ
- Aegean: Αγορά 29 χιλιάδων μετοχών από την Autohellas
- Φάμελλος: Η ακρίβεια και τα υπερκέρδη, το βασικό πολιτικό επίδικο της εποχής