Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Στα «ντουζένια» τους οι Διεθνείς αγορές – Επιφυλακτικά και εκ του μακρόθεν ακολουθεί η Ελληνική

Δημήτρης Τζάνας, Διευθυντής Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Δημήτρης Τζάνας, Σύμβουλος Διοίκησης, Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Η Federal εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός δεν συνιστά πλέον απειλή ενώ από την άλλη πλευρά τα στοιχεία της αγοράς εργασίας και της βιομηχανικής παραγωγής μεταδίδουν ως πρόδρομοι δείκτες  το μήνυμα της επιβράδυνσης της οικονομίας στις ΗΠΑ.

Επέλεξε επομένως τη μείωση των παρεμβατικών επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης (στο 5% για δανεισμό), με τους αναλυτές να πιθανολογούν ότι η διαδικασία επιθετικών μειώσεων θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα.

Οι αγορές υποδέχθηκαν με θέρμη τις ανακοινώσεις του Τζέρομ Πάουελ, με τους δείκτες στη Wall Street να καταγράφουν ενδοσυνεδριακά ιστορικά ψηλά και τους επενδυτές να ρευστοποιούν κέρδη στη συνέχεια. Στη Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι τίποτε δεν δείχνει ότι η συνεννόηση των κρατών θα οδηγήσει στην εφαρμογή του οδηγού επιβίωσης που συνέταξε ο Μάριο Ντράγκι εφαρμόζοντας επενδυτικό πρόγραμμα για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας, οι αγορές συνεχίζουν την ανοδική τους κίνηση.

Στη Γερμανία δε όπου η ανάπτυξη τείνει προς το μηδέν, ο δείκτης Dax καταγράφει επίδοση 11,7% από την αρχή του έτους!

Το ελληνικό χρηματιστήριο, ολοκλήρωσε τη μετακύληση των ΣΜΕ του τρέχοντα μήνα και τις αναδιαρθρώσεις των δεικτών FTSE Russell από τους παθητικούς επενδυτές που προσαρμόζουν τα χαρτοφυλάκιά τους σύμφωνα με τους δείκτες που ακολουθούν.

Με τον  Γ.Δ. να κινείται ως την Παρασκευή σε μικρό εύρος διακύμανσης, της τάξης των 10 μονάδων και τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα χωρίς καμία διάθεση ανάληψης πρόσθετων επενδυτικών κινδύνων στην ελληνική αγορά.

Το σκηνικό άλλαξε χτες καθώς ο καταλύτης που επιζητούσε η αγορά, η αναγγελία για το placement των μετοχών της Εθνικής που κατέχει το ΤΧΣ συντελέστηκε: θα διατεθεί το 10%-12% των μετοχών με την επιτυχή διαδικασία που είχε διατεθεί το 22% το Νοέμβριο, την έκδοση να υπερκαλύπτεται τότε κατά 8 φορές και το ΤΧΣ να εισπράττει πάνω από 1 δις. ευρώ. Στην παρούσα φάση, θα διατεθεί με book building το 80% σε διεθνείς επενδυτές και το 20% σε εγχώριους.

Το placement των μετοχών της Εθνικής μπορεί να αποτελέσει τον οδηγό για τη διενέργεια και άλλων τοποθετήσεων που έχουν ήδη αναγγελθεί, όπως του ΚΡΙ-ΚΡΙ, της Trade Estate στο εγγύς μέλλον και πιθανόν της Helleniq Energy αργότερα, ενώ άμεσα θα δρομολογηθεί η ΑΜΚ της Τράπεζας Αττικής που φιλοδοξεί να αποτελέσει τον 5ο τραπεζικό πόλο στο τραπεζικό οικοσύστημα και εκείνη της Cenergy ύψους 200 εκ. ευρώ με την έλευση νέων επενδυτών που θα ασκήσουν τα δικαιώματα του κυρίου μετόχου, του ομίλου Βιοχάλκο δηλαδή.

Με τα παραπάνω δεδομένα, ο Γ.Δ, ξεπερνάει επιτυχώς τις 1.450 μονάδες σε συνέχεια των αποτυχημένων προσπαθειών κατά το προηγούμενο διάστημα. Θα χρειαστεί ωστόσο η συντήρηση των συναλλαγών πάνω από 100 εκ. ευρώ ημερησίως και η δραστηριοποίηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και σε τίτλους μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης ώστε να εδραιωθεί η συνέχιση της ανοδικής κίνησης. Διαδικασία που απαιτεί την αυξημένη διάθεση για μετοχικές τοποθετήσεις, στάση που δυσχεραίνεται από τη επιδείνωση του γεωπολιτικού περιβάλλοντος, με τα χτυπήματα του Ισραήλ στο Λίβανο να αυξάνουν την ένταση και τις αυξημένες τοποθετήσεις σε χρυσό να οδηγούν την τιμή του σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Ανοικτά επομένως όλα τα ενδεχόμενα για τη συνέχεια στο Χ.Α. παρά τη διατήρηση των θετικών στοιχείων για το αφήγημα της ελληνικής οικονομίας και των εισηγμένων εταιρειών…

Διαβάστε επίσης

Mondelez Ελλάς: Στα €207,9 εκατ. το μετοχικό κεφάλαιο

ΧΑ: Αλλαγές στη μετοχική σύνθεση πέντε εταιρειών

Alpha Finance για τράπεζες: Εξαιρετικό σημείο εισόδου για τους επενδυτές η πρόσφατη υποχώρηση των τιμών