Καπνός έγιναν πάνω από 250 δισ. δολάρια στο ρωσικό χρηματιστήριο, καθώς μετά τις στρατιωτικές επιθέσεις της χώρας στην Ουκρανία, οι επενδυτές προετοιμάζονται για τον πιο σκληρό γύρο κυρώσεων από τη Δύση που έχει υπάρξει μέχρι σήμερα.

Το ρούβλι βυθίστηκε σε ιστορικό χαμηλό και οι μετοχές κατέρρευσαν κατά 45%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποχώρηση που έχουν σημειώσει ιστορικά. Τα ρωσικά ευρωομόλογα έπεσαν κατακόρυφα, ενώ η Τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι θα παρέμβει στην αγορά συναλλάγματος για πρώτη φορά εδώ και χρόνια και θα λάβει μέτρα για να συγκρατήσει την αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία βούλιαξε τις παγκόσμιες αγορές. Τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα αφού η εισβολή στην γειτονική χώρα προκάλεσε  διεθνή κατακραυγή και υπάρχουν φόβοι για περαιτέρω «αυστηρές κυρώσεις» στη Μόσχα από τις ΗΠΑ.

Η ρωσική κεντρική τράπεζα δεν έκανε καμία αναφορά στην αύξηση των επιτοκίων, αλλά είπε ότι θα παράσχει πρόσθετη ρευστότητα στις τράπεζες προσφέροντας 1 τρισεκατομμύριο ρούβλια (11,5 δισεκατομμύρια δολάρια). Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αύξησαν το επιτόκιο αναφοράς κατά 525 μονάδες βάσης τους τελευταίους 12 μήνες για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό.

Russian stocks slump most on record as Ukraine attack begins
Βουτιά ρεκόρ σημειώνουν οι ρωσικές μετοχές

Το ρούβλι έφτασε να υποχωρεί έως και 9,4% στις τοπικές συναλλαγές, στα 89,60 ανά δολάριο. Σύμφωνα με τους αναλυτές, υπάρχει μεγαλύτερη από 50% πιθανότητα το νόμισμα να φτάσει τα 100 ρούβλια ανά δολάριο το δεύτερο τρίμηνο.

Μέχρι στιγμής, η απάντηση της κεντρικής τράπεζας είναι πιο μετρημένη από ό,τι πριν από οκτώ χρόνια, όταν ξέσπασε για πρώτη φορά η σύγκρουση στην Ουκρανία.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αύξησαν τα επιτόκια την πρώτη εργάσιμη ημέρα αφότου το ρωσικό κοινοβούλιο ενέκρινε τη χρήση του στρατού της στην Ουκρανία το 2014. Με τις τιμές του πετρελαίου να πέφτουν αργότερα το ίδιο έτος, η Τράπεζα της Ρωσίας κατέληξε να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο έως και 17% για την εκτόνωση της νομισματικής κρίσης.

Μια αύξηση στο κόστος δανεισμού μπορεί να είναι εκτός τραπεζιού προς το παρόν, αν και η απόφαση για αύξηση των επιτοκίων στο μέλλον εξαρτάται από το πώς θα κινηθεί το ρούβλι, σύμφωνα με τον Piotr Matys, υπεύθυνο στρατηγικής νομισμάτων στην InTouch Capital Markets στο Λονδίνο.

Εάν το ρούβλι «φτάσει σχετικά γρήγορα και ξεπεράσει» τα 100 έναντι του δολαρίου, πιθανόν να τεθεί σε εφαρμογή η αύξηση των επιτοκίων, επισήμανε.

«Ο ρυθμός και η κλίμακα της υποτίμησης του ρουβλίου θα είναι καθοριστικής σημασίας», τόνισε.

«Η συναλλαγματική παρέμβαση είναι η πρώτη γραμμή άμυνας και η κεντρική τράπεζα συγκέντρωσε σημαντικά αποθέματα συναλλάγματος ώστε να της επιστρέψουν να παρέμβει προκειμένου να επιβραδύνει τον ρυθμό της υποτίμησης του ρωσικού νομίσματος. Η δεύτερη γραμμή άμυνας θα ήταν μια έκτακτη αύξηση των επιτοκίων, όπως παρατηρήθηκε στο αποκορύφωμα της προηγούμενης κρίσης του ρουβλίου το 2014».

Διαβάστε ακόμη:

Στα ύψη ο χρυσός – Πάνω από τα 100 δολάρια το πετρέλαιο