Η γαλλική τράπεζα Société Générale προβλέπει ότι η Fitch θα γίνει ο επόμενος σημαντικός οίκος αξιολόγησης που θα δώσει, κατά πάσα πιθανότατα, στην Ελλάδα το status της επενδυτικής βαθμίδας.

Η Fitch θα επανεξετάσει την αξιολόγηση της Ελλάδας σήμερα 1η Δεκεμβρίου και ο γαλλικός οίκος αναμένει ότι θα αναβαθμίσει την Ελλάδα σε κλίμακα BBB- από κλίμακα BB+, αποδίδοντας τη δεύτερη αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας στη χώρα. Η αναβάθμιση θα επιτρέψει στα ελληνικά κρατικά ομόλογα να συμπεριληφθούν στους δείκτες ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας.

«Δεν αναμένουμε κάποια απότομη αντίδραση των τιμών των ελληνικών κρατικών ομολόγων σε αυτή την πιθανή αναβάθμιση της αξιολόγησης, καθώς οι αγορές έχουν πιθανότατα αποτιμήσει το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας από τις εκλογές του Ιουνίου. Έχουμε παρατηρήσει μια πολύ διαφορετική εξέλιξη στην Ελλάδα. Μετά από περισσότερα από 13 χρόνια, η χώρα ανέκτησε επιτέλους μια αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας από τον οίκο αξιολόγησης S&P στις 20 Οκτωβρίου. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη, την εντυπωσιακή δημοσιονομική εξυγίανση και τη στήριξη από την ΕΚΤ, καθώς και από τους μηχανισμούς δανείων ΕSM και ΕFSF. Τα δημόσια οικονομικά της χώρας ωφελήθηκαν επίσης από το ταμείο NGEU», επισημαίνει η γαλλική τράπεζα.

Όπως παρατηρήθηκε στην περίπτωση της επιστροφής της Πορτογαλίας στην επενδυτική βαθμίδα, η ένταξη στον δείκτη είναι απίθανο να οδηγήσει σε σημαντικές ροές. Ωστόσο, η αξιολόγηση σε επενδυτική βαθμίδα θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στα δημόσια οικονομικά της χώρας, καθώς αντανακλά τα βελτιωμένα θεμελιώδη μεγέθη και θα πρέπει να ακολουθήσει ένα σταδιακό ράλι στις τιμές των ελληνικών ομολόγων.

Η επανεκλογή του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας τον Ιούνιο έχει εξαλείψει την πολιτική αβεβαιότητα και διασφαλίζει τη συνέχεια της πολιτικής για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, γεγονός που υποδηλώνει ότι η δημοσιονομική εξυγίανση είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί. Σύμφωνα με το σχέδιο δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδας για το 2024, το πρωτογενές πλεόνασμα θα συνεχίσει να αυξάνεται από 0,1% του ΑΕΠ το 2022 σε 1,1% του ΑΕΠ το 2023 και 2,1% του ΑΕΠ το 2024. Οι δαπάνες για τόκους θα μειωθούν ελαφρώς από 3,3% του ΑΕΠ το 2023 σε 3,2% του ΑΕΠ το 2024.

Διαβάστε επίσης:

Χρηματιστήριο: H Lavipharm βάζει φωτιά στα small caps, όλα τα βλέμματα στην Fitch και ο στόχος των 1.320 μονάδων

Τα risky assets είναι (πάλι) της μόδας – Το στοίχημα των επιτοκίων και τα καμπανάκια των αναλυτών

Ποιες μετοχές θα πρωταγωνιστήσουν και το 2024 – Τι έδειξε το rebalancing και η έκρηξη τζίρου το Νοέμβριο