«Οι επενδυτές μετοχών είναι δυσοίωνοι για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας και υποτιμούν τις ευρωπαϊκές μετοχές και κρύβονται σε ασφαλείς θέσεις», εξηγούν οι strategists της τράπεζας.

Οι προσδοκίες είναι πλέον χαμηλές από την πλευρά των μακροοικονομικών μεγεθών και υψηλές από την πλευρά του πληθωρισμού και των επιτοκίων. Το επόμενο τρίμηνο μπορεί να παραμείνει ασταθές και ευμετάβλητο, αλλά δεν θα πρέπει να απέχουμε πολύ από το αποκορύφωμα της απαισιοδοξίας. Η δημοσιονομική χαλάρωση, το χαμηλό ποσοστό ανεργίας και το πλεόνασμα των αποταμιεύσεων μπορούν να στηρίξουν τον ευρωπαίο καταναλωτή.

«Συνεπώς, οποιαδήποτε αδυναμία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ευκαιρία για την αποκατάσταση κάποιας θέσης πριν από το τέλος του έτους, καθώς η δυναμική της ανάπτυξης και του πληθωρισμού θα πρέπει να είναι τότε πιο ευνοϊκή για τις ευρωπαϊκές μετοχές», εξηγεί η τράπεζα.

Το πρώτο μέρος του έτους ήταν πολύ δύσκολο για τις ευρωπαϊκές μετοχές: χαμηλή ανάπτυξη, υψηλός πληθωρισμός, έντονη άνοδος της απόδοσης των ομολόγων και χαμηλή στήριξη από την κινεζική πίστωση.

Οι τρεις καταλύτες για τις ευρωπαϊκές μετοχικές αξίες

Η Societe Generale αναγνωρίζει τρεις καταλύτες για την πορεία των ευρωπαϊκών μετοχικών αξιών.

Καταλύτης 1: Επιβράδυνση του πληθωρισμού και χαλάρωση του hawkishness της κεντρικής τράπεζας. Σύμφωνα με το σενάριο των στρατηγικών αναλυτών της SG, ο ευρωπαϊκός πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός σε τριμηνιαία βάση έως το 4ο τρίμηνο. Ως εκ τούτου, το hawkishness των κεντρικών τραπεζών θα πρέπει πιθανώς να κορυφωθεί περίπου την ίδια περίοδο. Το συναίσθημα των επενδυτών μετοχών μπορεί να αλλάξει όταν οι περισσότερες αυξήσεις της Fed/ΕΚΤ σε αυτόν τον κύκλο θα έχουν τιμολογηθεί.

Καταλύτης 2: Επαναλειτουργία και επιτάχυνση της Κίνας. Τα ευρωπαϊκά κέρδη εξακολουθούν να είναι πολύ εκτεθειμένα στην κινεζική ανάπτυξη, τόσο άμεσα όσο και έμμεσα μέσω της αλυσίδας εφοδιασμού. Ως εκ τούτου, η επαναλειτουργία της Σαγκάης αποτελεί καλό νέο. Ακόμη και αν παραμένουν τα ερωτήματα σχετικά με την ταχύτητα της ανάκαμψης, η χαλάρωση που αναμένεται να εξαπολυθεί σε όλα τα μέτωπα και οι δαπάνες για υποδομές θα πρέπει να βοηθήσουν.

Καταλύτης 3: Δυναμική των κερδών. Οι περισσότεροι επενδυτές με τους οποίους μίλησαν οι στρατηγικοί αναλυτές αναμένουν μειώσεις κερδών. Αν και αυτό σε μεγάλο βαθμό έχει ήδη αποτυπωθεί στις αποτιμήσεις, τους αποτρέπει από το να αγοράζουν μετοχές. Αυτές οι περικοπές μπορεί να μην έρθουν ποτέ, καθώς η συμπίεση των περιθωρίων κέρδους θα μπορούσε να αντισταθμιστεί από ισχυρότερα έσοδα ή όπως πιστεύουν οι στρατηγικοί αναλυτές της SG, οι επενδυτές βλέπουν μέσα από την προσαρμογή του περιθωρίου κέρδους και βρίσκουν τις αποτιμήσεις αρκετά ελκυστικές.

Οι αποτιμήσεις για τις ευρωπαϊκές μετοχές

Οι ευρωπαϊκές μετοχές διαπραγματεύονται με 12μηνο μελλοντικό δείκτη P/E 11,4 φορές ενώ ο κυκλικά προσαρμοσμένος δείκτης P/E Shiller των ευρωπαϊκών μετοχών διαμορφώνεται στις 17,4 φορές και είναι χαμηλότερα από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο του (19,3 φορές). Στις ΗΠΑ, ο δείκτης εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ πάνω από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο του (27,4 φορές έναντι 23,4 φορές).

Οι ευρωπαϊκές μετοχές διαπραγματεύονται επί του παρόντος με έκπτωση 30% σε σχέση με τις αμερικανικές μετοχές, σύμφωνα με την έκπτωση που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Χρηματοπιστωτικής Κρίσης του 2009 (έφτασε ακόμη και το 35% στις αρχές Μαρτίου). Μεταξύ άλλων παραγόντων, το discount οφείλεται στο γεγονός ότι η κλαδική σύνθεση της ευρωπαϊκής αγοράς είναι διαφορετική από εκείνη της αμερικανικής αγοράς.

Όλοι οι ευρωπαϊκοί τομείς διαπραγματεύονται με έκπτωση σε σχέση με τους αντίστοιχους αμερικανικούς, εκτός από τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Και για τους περισσότερους τομείς, το discount είναι μεγαλύτερο σήμερα από ό,τι ήταν τα τελευταία δέκα χρόνια, με εξαίρεση την υγειονομική περίθαλψη, τις υπηρεσίες επικοινωνιών και την ενέργεια.

Τα θεμελιώδη των ευρωπαϊκών εταιρειών παραμένουν σταθερά

Οι ισολογισμοί των ευρωπαϊκών μετοχών είναι υγιείς και πλούσιοι σε μετρητά, τα μερίσματα καλύπτονται επαρκώς από τη δημιουργία ελεύθερων ταμειακών ροών, τα περιθώρια κέρδους είναι υψηλά και η δυναμική των κερδών παραμένει θετική. Προφανώς, η ορατότητα παραμένει χαμηλή βραχυπρόθεσμα και τα σύννεφα μπορεί να έρθουν αργότερα, αλλά η ανάλυση μας δείχνει ότι οι αποτιμήσεις αντικατοπτρίζουν ήδη ένα μεγάλο μέρος της αναμενόμενης συμπίεσης των περιθωρίων και του κύκλου πεζοπορίας, εξηγεί η SG.

Τα τελευταία τρία χρόνια, οι ευρωπαϊκές εταιρείες άντλησαν σχεδόν 700 δισ. ευρώ κάθε χρόνο από την πιστωτική αγορά και το τρέχον έτος έχει ξεκινήσει με τον ίδιο ρυθμό. Ο δείκτης καθαρού χρέους προς EBITDA του δείκτη STOXX 600 έχει μειωθεί σε 1,5 φορά από 2,0 φορές μόλις πριν από ένα χρόνο. Σε αυτό το επίπεδο, είναι ουσιαστικά σύμφωνος με το μακροπρόθεσμο μέσο όρο από το 2000 και μετά και ελαφρώς κάτω από το επίπεδο πριν από την πανδημία.

Η εικόνα είναι ακόμη πιο ‘φωτεινή’ όταν εξετάζεται ο δείκτης συνολικού χρέους προς κεφαλαιοποίηση της αγοράς, ο οποίος είναι κοντά στο 30%. Οι ισολογισμοί παραμένουν γεμάτοι μετρητά, με τον δείκτη μετρητών προς το σύνολο του ενεργητικού στο 9,7%, ένα από τα υψηλότερα επίπεδα στην ιστορία.

Ένα από τα ζητήματα με τις ευρωπαϊκές εταιρείες (έναντι των αμερικανικών) είναι οι πολιτικές απόδοσης στους μετόχους και το ποσό των μετρητών που χρησιμοποιούνται για την καταβολή μερισμάτων, αντί για την αγορά ιδίων μετοχών ή την επένδυση σε μελλοντική ανάπτυξη (εσωτερική ή εξωτερική). Ένας λόγος για τον οποίο οι στρατηγικοί αναλυτές της τράπεζας θεωρούν ότι οι επαναγορές μετοχών είναι πιθανό να γίνουν συχνότερες στην Ευρώπη και ότι οι ελεύθερες ταμειακές ροές θα πρέπει να αυξάνονται σημαντικά ταχύτερα από το αναμενόμενο ποσό των μερισμάτων που θα καταβληθούν.

Τρία θέματα που αρέσουν στη Societe Generale

Πράσινη συμφωνία: Με την ανάγκη για ενεργειακή ανεξαρτησία (REPowerEU) να προστίθεται στις περιβαλλοντικές ανησυχίες, η ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία δεν ήταν ποτέ τόσο σημαντική. Στις 18 Μαΐου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιο REPowerEU για τον τερματισμό της εξάρτησης της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα μέσω: i) της εξοικονόμησης ενέργειας, ii) της διαφοροποίησης του ενεργειακού εφοδιασμού και iii) της επιτάχυνσης της εξάπλωσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η ενεργειακή μετάβαση θα παραμείνει ένα βασικό θέμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς ο κόσμος βρίσκεται σε τροχιά να προκαλέσει υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 2,4°C, σύμφωνα με την οικονομική ομάδα της τράπεζας, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να βρίσκεται σε τροχιά να χάσει τους στόχους της για το 2030 κατά 16% (και οι ΗΠΑ κατά 24%).

Επαναλειτουργία των οικονομιών: Μπορεί ορισμένοι δείκτες κλίματος ή PMI να γυρίζουν προς τα κάτω, ωστόσο δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, οι άνθρωποι αρχίζουν και πάλι να ταξιδεύουν. Τα λουκέτα που σχετίζονται με την COVID εξακολουθούν να αποτελούν ζήτημα στην Κίνα, αλλά σχεδόν παντού αλλού τα σύνορα είναι και πάλι ανοιχτά και ορισμένες εταιρείες που έχουν πληγεί από περιορισμούς, λουκέτα και υγειονομικούς φόβους θα πρέπει να επωφεληθούν.

Capex: Ο λόγος των κεφαλαιουχικών δαπανών προς τα έσοδα, capex προς πωλήσεις, έφτασε σε χαμηλό εικοσαετίας το 2018, αλλά αυτό δεν εμπόδισε την περαιτέρω μείωσή του στον απόηχο της κρίσης COVID. Ωστόσο, το capex αναμένεται να ανακάμψει από αυτό το χαμηλό ρεκόρ, καθώς η κερδοφορία βελτιώθηκε πέρυσι. Η ενεργειακή μετάβαση, καθώς και η ψηφιοποίηση της οικονομίας, η πιθανή αλλαγή μετά την COVID και οι υψηλές τιμές της ενέργειας είναι πιθανό να στηρίξουν περαιτέρω εταιρικές επενδύσεις στο εγγύς μέλλον, καταλήγει η γαλλική τράπεζα.

 

Διαβάστε επίσης:

Lamda: Τρεις φορές υπερκάλυψη για το 7ετές ομόλογο, στο 4,70% το επιτόκιο

BofA: Δεν θα ξεπεράσει τις 4.200 ο S&P 500 αυτό το καλοκαίρι