Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

SocGen: Ευκαιρία επένδυσης το sell off στα ελληνικά ομόλογα

Societe Generale

Societe Generale

Στις πιέσεις που δέχτηκαν τα ελληνικά ομόλογα την προηγούμενη εβδομάδα αναφέρθηκε σε νέα έκθεσή της η Societe Generale (εκ των αναδόχων της 5ετούς έκδοσης που πραγματοποιήθηκε φέτος), υποστηρίζοντας ότι το πρόσφατο sell off ενδεχομένως να αποτελεί επενδυτική ευκαιρία.

Η ανακοίνωση του προέδρου της ΕΚΤ Mario Draghi την περασμένη Πέμπτη ενίσχυσε την πτώση των ελληνικών χρεογράφων, παρά την υποστηρικτική επιρροή που θα έπρεπε να έχει η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας να συνεχίσει το πρόγραμμα φθηνής χρηματοδότησης των τραπεζών της Ευρωζώνης, η οποία όμως επισκιάστηκε από τις δυσοίωνες προβλέψεις για επιβράδυνση στην περιοχή του ευρώ, ανεβάζοντας τις αποδόσεις σε όλα τα κρατικά ευρωομόλογα. Επιπλέον βαρίδι για τα ελληνικά ομόλογα αποτέλεσε η αναβολή της εκταμίευσης της δόσης του 1 δισ. ευρώ, λόγω των ακάλυπτων εκκρεμοτήτων της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με τις συμφωνημένες δράσεις που είχε αναλάβει.

Σύμφωνα με τη γαλλική τράπεζα, η ανακοίνωση της καθυστέρησης της εκταμίευσης ήρθε σε μια κακή στιγμή για όσους συμμετείχαν στη νέα έκδοση της ελληνικής δεκαετίας, παρόλα αυτά όμως δεν έχει πραγματοποιηθεί κάποια αλλαγή όσον αφορά το επενδυτικό προφίλ της χώρας και ως εκ τούτου το sell off κρίνεται ως υπερβολική αντίδραση.

Η Societe Generale εκτιμά ότι ο ΟΔΔΗΧ δεν έχει έλλειψη χρηματοδότησης και ότι το 1 δισ. ευρώ των ANFAs δε θα χρησιμοποιηθεί για να καλύψει κάποιο έλλειμμα, καθώς η χώρα έχει επαρκές δημοσιονομικό πλεόνασμα.

Επιπλέον, η Societe Generale επισημαίνει ότι, καθώς το 2019 είναι έτος εκλογών, η ενδεχόμενη αλλαγή κυβέρνησης θα είναι άκρως θετική για τα κρατικά ομόλογα και δεν έχει προεξοφληθεί ακόμη από τις αγορές. Δεδομένης της εφαρμογής σκληρών μέτρων από την τωρινή κυβέρνηση, αλλά και την ανάκαμψης της οικονομικής ανάπτυξης, η επόμενη κυβέρνηση δε θα χρειαστεί να ακολουθήσει διαφορετικές πολιτικές. Επιπροσθέτως, το κεφαλαιακό απόθεμα που έχει στη διάθεσή της η χώρα εξασφαλίζει ότι δε θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση από τις αγορές τουλάχιστον ως το 2022 (σύμφωνα με τον οίκο S&P).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κυβερνητικό φιάσκο: Ξεπουλάνε το νέο 10ετές ομόλογο πριν ακόμη το πάρουν στα χέρια τους…