ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η ουκρανική κρίση κλιμακώνεται με τον Πούτιν να αναγγέλλει σύντομα την προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας, αλλά ταυτόχρονα τους Ρώσους επίστρατους να αυτομολούν μαζικά.
Οι κεντρικές τράπεζες, καθοδηγούμενες από τη Federal, δρομολογούν επιτοκιακές αυξήσεις στη μάχη κατά του πληθωρισμού, με την Τράπεζα της Αγγλίας να αντιμετωπίζει επιπρόσθετα την υποχώρηση της στερλίνας εξαιτίας του πακέτου στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για τους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος που χρηματοδοτείται με νέο δανεισμό με παράλληλες μειώσεις φόρων!
Και στην Ιταλία, η νίκη της Ακροδεξιάς αυξάνει την αβεβαιότητα για το περιεχόμενο της οικονομικής πολιτικής της χώρας με το δημόσιο χρέος να φτάνει το 150% του ΑΕΠ προκαλώντας ήδη αύξηση των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων στο 4,5%, συμπαρασύροντας και τους ελληνικούς τίτλους (στο 4,7% οι αποδόσεις τους).
Τα παραπάνω συνιστούν σκηνικό τέλειας καταιγίδας αναγκάζοντας ακόμη και τον ιδιαίτερα συντηρητικό στις εκτιμήσεις ΟΟΣΑ να προειδοποιήσει ότι η ύφεση είναι το επερχόμενο σενάριο για πολλές χώρες της Ευρωζώνης, ενώ παραδοσιακά απαισιόδοξες φωνές όπως του Ρουμπινί προεξοφλούν τις επερχόμενες αναταράξεις της ύφεσης στο χρηματοοικονομικό περιβάλλον, στις μετοχές και στα πάσης φύσεως funds.
Αναπόφευκτα, το ξεπούλημα περιλαμβάνει όλες τις αγορές του πλανήτη αλλά και όλες τις επενδυτικές κατηγορίες: τις μετοχές, τα ομόλογα, τα νομίσματα, τα εμπορεύματα. Οι διαχειριστές έχουν πειστεί ότι η διακράτηση μετρητών και ιδιαίτερα δολαρίων, συνιστά την ενδεδειγμένη επιλογή ως επενδυτικό καταφύγιο, αποδεχόμενοι την λόγω του πληθωρισμού διάβρωσή τους καθώς πιθανολογούν ότι οι δυνητικές απώλειες από τις άλλες επενδυτικές κατηγορίες μπορεί να είναι μεγαλύτερες!
Με τα δεδομένα αυτά, η ανθεκτικότητα του ελληνικού χρηματιστηρίου διαρκώς και εξασθενίζει συμπληρώνοντας ήδη 5 συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες. Με τον Γ.Δ. να φλερτάρει με τη χαμηλή επίδοση του έτους (779,20 μονάδες στις 6 Ιουλίου), αλλά τα αντανακλαστικά των αγοραστών να κινητοποιούνται επαναφέροντας το Γ.Δ. στην περιοχή των 800 μονάδων.
Την ίδια ώρα, η ΤτΕ εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα καταγράψει φέτος αύξηση κατά +6%, το Υπουργείο Οικονομικών να συγχρονίζεται (βλέπει +5,3%) και τον Πρόεδρο της Alpha Bank να επισημαίνει ότι η νέα κρίση δεν φέρνει μέχρι στιγμής αύξηση των NPLs. Παράλληλα, οι FT κατατάσσουν την ελληνική οικονομία στα 7 οικονομικά θαύματα, μαζί με το Βιετνάμ και την Ινδονησία, τις χώρες δηλαδή που εν μέσω του δύσκολου διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος πετυχαίνουν υψηλή οικονομική μεγέθυνση.
Την ίδια ώρα, στο τέλος της εβδομάδος ολοκληρώνονται τα εξαμηνιαία αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών που θα καταγράψουν συνολικά ιστορικά υψηλές επιδόσεις. Χωρίς αμφιβολία, οι μαύροι κύκνοι του εξωτερικού περιβάλλοντος συμπεριλαμβανομένης και της έντασης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, στερούν από το ελληνικό χρηματιστήριο την ευκαιρία να διαγράψει μια θετική πορεία στη θέση των διψήφιων φετινών απωλειών του ΓΔ που ήδη καταγράφονται…
Διαβάστε επίσης
Αναμένοντας τις αποφάσεις της Federal
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σκυλακάκης: Εντός εβδομάδας η μελέτη και ο διαγωνισμός για τους υδρογονάνθρακες – Τι είπε για το Εξοικονομώ
- Ντόναλντ Τραμπ: Ανακοίνωσε πρόγραμμα «μαμούθ» 500 δισ. δολ. για την Τεχνητή Νοημοσύνη με κολοσσούς τεχνολογίας
- Λαϊκές αγορές: Σε ποιους πωλητές επιστρέφονται οι άδειες
- Βασίλης Χήτος (Mr. Ζαγόρι): Διαψεύδει μέσω του δικηγόρου του Αλέξη Κούγια, ότι είναι ζευγάρι με την Βικτώρια Καρύδα