Η αποτίμηση της εβδομάδας θα μπορούσε να συνοψιστεί στο ρεφραίν ενός  παλαιού λαϊκού ελληνικού τραγουδιού που λέει πως «ό,τι αρχίζει με γέλιο τελειώνει με κλάμα»…

Από τους πανηγυρισμούς στο ξεκίνημα της εβδομάδας και με τις προσδοκίες στο ζενίθ ότι η αγορά και η οικονομία αλλάζουν σελίδα μετά την επιτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη να εξασφαλίσει 72 δισ. ευρώ κεφάλαια για την χώρα την τρέχουσα δεκαετία, εκ των οποίων το 10% αυτών θα καταβληθούν από το 2021, περάσαμε στην επιφυλακτικότητα και την καχυποψία του παρελθόντος εξαιτίας των τουρκικών προκλήσεων.

«Πάντα υπήρχε το γεωπολιτικό ρίσκο στην ελληνική αγορά», υποστηρίζει ο κ. Νίκος Χρυσχοϊδης επικεφαλής της ομώνυμης ΑΧΕΠΕΥ. Σημειώνει όμως, καθησυχαστικά, ότι «δεν ξέρω όταν επίκειται εμπλοκή οι δύο στρατοί να κλείνουν… ραντεβού».

Η αγορά πλέον και για ένα διάστημα εννέα ημερών μαζί με τα Σαββατοκύριακα (σ.σ. μεγάλο μέρος του sell off κατά το ξεκίνημα της συνεδρίασης την Παρασκευή οφείλεται στο ότι δεν ήθελαν έκθεση στην αγορά οι επενδυτές το Σ/Κ), καλείται να κατεβάσει ταχύτητα και τον πήχη των προσδοκιών. Ενώ η τάση παρέμενε ανοδική, οι συναλλασσόμενοι θα κινηθούν day by day. Άλλωστε, οι απώλειες από το ξεκίνημα της χρονιάς είναι μεγάλες, ξεπερνούν το 30,8%.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή κ. Μάνο Χατζηδάκη, «ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται εντός της… ανοδικής ΑΟΖ αφού δεν έχει χάσει την επαφή του με την περιοχή στήριξης των 630 μονάδων. Μάλιστα στην συνεδρίαση της Τετάρτης ο MACD πέρασε θετικός μετά από δύο μήνες απαισιοδοξίας.

Πρακτικά η μεσοπρόθεσμη εικόνα υποδηλώνει συσσώρευση ωστόσο το στρες της τάσης έχει περάσει στους αγοραστές οι οποίοι καλούνται να υπερασπιστούν τέταρτη φορά σε ένα μήνα το εν λόγω σημείο στήριξης. Μετά από κίνηση τριών μηνών σε εύρος 100 μονάδων η σύμπτυξη των κινητών μέσων των 30 και 50 ημερών εφάπτεται σχεδόν με την χρονοσειρά του Γενικού Δείκτη καθιστώντας πλέον δύσκολη την εξαγωγή συμπερασμάτων ως προς την βραχυπρόθεσμη πρόθεση της τάσης. Το ίδιο συμβαίνει και με τους ταλαντωτές οι οποίοι κινούνται ουδέτερα και χωρίς διάθεση αλλαγής από τα μέσα Ιουνίου και μετά.

Ο Ιούλιος τελειώνει την ερχόμενη Παρασκευή και παρά το γεγονός ότι η Αγορά δεν έχει απολέσει την επαφή της με το κλείσιμο του Ιουνίου (638 μονάδες) η μείωση των μέσων ημερήσιων συναλλαγών στα 50 εκατ. ευρώ από 67,8 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο βγάζει μια κόπωση στο ταμπλό.

Συμπερασματικά, η Αγορά δείχνει μετριοπαθή στάση τηρουμένων των ειδησεογραφικών συνθηκών και δεν έχει παρασυρθεί σε πωλήσεις πανικού όπως έχει συμβεί σε άλλες ειδικές συνθήκες στο παρελθόν. Σε αυτό έχει βοηθήσει και η εποχική συρρίκνωση του τζίρου η οποία δεν βγάζει ένταση στις διακυμάνσεις και μένει να φανεί αν τελικά η περίοδος έως τις 2 Αυγούστου θα συνεχίσει σε αυτό το μοτίβο αναμονής».